Anmälan görs till anmalanhsbf@gmail.com eller 0738 – 56 43 18. Anmälan är bindande. Vi bjuder på kaffe och bulle (inte på vandringarna).

Betalning När man fått besked att man blivit antagen till den aktivitet man har anmält sig till ska avgiften betalas in. Betala med swish till 123 331 91 00 eller till vårt Bankgiro 5462-1925. OBS! Tänk på att anteckna ditt namn och till vilket program du betalar.

Kostnad föredrag: 50 kr för medlemmar och 120 kr för icke medlemmar. (Ingen kostnad för årsmöte och efterföljande föredrag)
Kostnad vandringar: 100 kr för medlemmar och, i mån av plats, 120 kr för icke medlemmar.

Adress Våra föredrag äger rum på Helsingborgs Stadsarkiv, V Sandgatan 7 i Helsingborg.

För information om ångerrätt och avanmälan, se Villkor.

Hösten 2024

GUIDADE VISNINGAR AV KULTURMAGASINET I HELSINGBORG

Torsdagen den 5 september kl. 13.00 – 14.00

Lördagen den 7 september kl. 13.00 – 14.00

 Max 20 st

 Samling kl. 12.45 UTANFÖR Fredriksdal muséer och trädgårds huvudentré, Gisela Trapps väg 1, Helsingborg.

Utöver anmälningsavgiften betalas även ett inträde till Fredriksdal.

Har Du Kulturkort är det gratis inträde annars betalar Du 60 kr, vilket är hälften av det ordinarie priset.

Inträdet betalas när Du går in på Fredriksdal tillsammans med den övriga gruppen.

 Välkommen på visning i Kulturmagasinet där Helsingborgs museums samling förvaras. Helsingborgs museum startade 1909 och samlingen innehåller nu ca 250 000 föremål och ca en miljon fotografier. Under visningen får ni en glimt av den stora samlingen som innehåller allt från klänningar och kanoner till smörkärnor och imperialsängar.

Kostnad: 100 kr för medlemmar och 150 kr för icke medlemmar, i mån av plats.

Visningen den 5 september – anmälan och betalning senast den 29 augusti

Visningen den 7 september – anmälan och betalning senast den 31 augusti

Efter vandringen bjuder HSBF på fika.

FÖREDRAG: NATTMÄN OCH RACKARE – MIN SLÄKTSAGA

Tisdagen den 10 september kl. 18.30

Kaj Jensen från Göteborg, själv av nattmanssläkte, tar dig med till en mörk tid i den danska historien. Nattmännen i Danmark kom att betraktas som ett samhällsproblem som borde utrotas. De fick utstå smädelse och hat och blev till och med utsatta för jakt. Ofta drevs de bort från hemorten och hade sällan fast bostad. Från början hade de ”mäster-titel” men senare tvingades de flesta att försörja sig som tiggare.

Anmälan och betalning senast den 3 september

FORSKARCAFÉ OM RIKSARKIVET

Tisdagen den 1 oktober kl. 13.00 – 15.30 ”Vad finns det på riksarkivet.se?”

 Vi välkomna Rolf Johansson från Skånes Släktforskarförbund som börjar eftermiddagen med en gemensam genomgång av riksarkivet.se och vad som finns där. Riksarkivets databas är en skatt för oss släktforskare och där finns så mycket mer än digitaliserade kyrkböcker. Därefter ”snackar” vi i grupper och utforskar tillsammans. Ta gärna med era egna datorer

Det behövs ingen anmälan. Föreningen bjuder på fika.

Alla är välkomna!

FÖREDRAG: GAMMALSVENSKBYN I UKRAINA

Tisdagen den 15 oktober kl. 18.30

 Åke Uthas, ättling från svenskbyborna i Ukraina, berättar den osannolika historien om en svensk folkspillra om cirka 1 000 personer, som under minst 200 år levde på Dagö utanför Estlands kust. Vi får ta del av svårigheterna när ön blev rysk 1721 och om tvångsförflyttningen 50 år senare, då befolkningen fotvandrade till Ukraina och det som idag kallas Gammalsvenskbyn. Hisnande berättelser om människoöden från dåtid till idag, då Gammalsvenskbyn i stort sett utplånats av Ryssland.

Anmälan och betalning senast den 8 oktober.

FÖREDRAG: FÖRSVARSLÖS, PASSLÖS OCH ÄRELÖS

Tisdagen den 12 november kl. 18.30 – Föredrag om 1800-talets parallellsamhälle

 Vi hälsar Solveig Fagerlund välkommen till oss. Solveig är historiker och har arbetat på Landsarkivet i Lund med släktforskarbasen DDSS samt arkivförfrågningar.

De svenska kyrkböckerna ger en unik möjlighet att följa släkten i generationer men ibland tar det stopp. Solveig Fagerlund berättar om sökandet efter sin mormors farmors föräldrar i Västergötland. Det hon inte hittade i kyrkböckerna fanns istället i fånglistor och domböcker. Solveigs föredrag handlar om människor som hamnar i utanförskap och om hur lagar och förordningar påverkar detta.

Anmälan och betalning senast den 5 november.