Anmälan görs till anmalanhsbf@gmail.com eller 0738 – 56 43 18. Anmälan är bindande. Vi bjuder på kaffe och bulle (inte på vandringarna).

Betalning När man fått besked att man blivit antagen till den aktivitet man har anmält sig till ska avgiften betalas in. Betala med swish till 123 331 91 00 eller till vårt Bankgiro 5462-1925. OBS! Tänk på att anteckna ditt namn och till vilket program du betalar.

Kostnad föredrag: 50 kr för medlemmar och 120 kr för icke medlemmar. (Ingen kostnad för årsmöte och efterföljande föredrag)
Kostnad vandringar: 100 kr för medlemmar och, i mån av plats, 120 kr för icke medlemmar.

Adress Våra föredrag äger rum på Helsingborgs Stadsarkiv, V Sandgatan 7 i Helsingborg.

För information om ångerrätt och avanmälan, se Villkor.

Föredrag och program för våren 2024

Guidade vandringar på söder i Helsingborg med Anna Carina Palm.

Torsdagen den 25 april kl. 10.00 – 11.30
Lördagen den 8 juni kl. 10.00 – 11.30
Max 25 deltagare per tillfälle

Samling vid fontänen på Gustav Adolfs torg.
Kvinnohistoria i Helsingborg vill, under promenaden på 1,5 km, synliggöra kända och okända kvinnor med anknytning till Helsingborg med omnejd.
Lär känna Påsa-Hilda, Agda Brink, Hilda Hammarlund, Inger Linde och flera Söderföretagerskor på denna vandring.
Företagerskan på Söder var ingen rik och mäktig konsul som startade och drev stora företag. Hon var inriktad på den dagliga försörjningen av sina barn och sig själv. Hon drev levebrödsföretag. Hon gjorde inga avtryck i de skriftliga källorna men hon betydde mycket för många och lever kvar i söderfolkets minnen.
Vandringen den 25 april – anmälan och betalning senast 18 april
Vandringen den 8 juni – anmälan och betalning senast den 1 juni

Guidade vandringar på Pålsjö kyrkogård med Margareta Nelke och Birgitta Svensson

Lördagen den 6 april kl. 11.00 – 13.00
Lördagen den 27 april kl. 11.00 – 13.00

Max 20 deltagare per tillfälle

Samling vid Pålsjö kyrkogårds portal, rondellen Christer Bojes väg/Kullavägen, skylt Pålsjö kapell från Christer Bojes väg.
På vandringen på Pålsjö kyrkogård berättar vi om intressanta kända och okända kvinnoöden. Här ligger en av stadens stora döttrar Maria Zoéga begravd. Ida Kristina Malm avled 1913 av lunginflammation och var den första person som begravdes på kyrkogården. Gunhild Falkengren kunde konsten att, trots knappa resurser, sätta guldkant på tillvaron. Mona Mårtensson var en av dåtidens mest kända skådespelerskor. Sofia Törnqvist omkom under tragiska omständigheter.
På vandringen kommer du att få höra mer om dessa och flera andra kvinnor.
Vandringen den 6 april – anmälan och betalning senast den 30 mars
Vandringen den 27 april – anmälan och betalning senast den 20 april

Tisdagen den 19 mars kl. 18.30 – Årsmöte och därefter föredrag – Petter Olsson, konsuln som förändrade Helsingborg

Vi hälsar Roland Classon, tidigare journalist på Helsingborgs Dagblad, välkommen tillbaka till oss igen. Denna gång kommer hans föredrag att handla om konsul Petter Olsson. Vi kan tacka denne konsul Olsson (1830-1911) för att Helsingborg utvecklades så snabbt i slutet av 1800-talet. Han var industriman, grundade flera företag, var hamnanläggare och låg bakom flera järnvägsförbindelser. Han var även riksdagsman och var stadens rikaste person 1870. Roland berättar även om ”Släktföreningen konsul Petter Olssons ättlingar” som innehåller mer än 500 medlemmar.
Anmälan senast den 12 mars
Ingen kostnad!

Tisdagen den 16 april kl 13.00 – 15.30 – Forskarcafé, ”Hur sparar vi vår släktforskning?”

Vi börjar eftermiddagen med korta presentationer av några olika släktforskarprogram. Därefter ”snackar” vi och berättar för varandra hur vi sparar vår egen släktforskning.
Det behövs ingen anmälan. Föreningen bjuder på fika.
Alla är välkomna!

Tisdagen den 23 april kl. 18.30 – Föredrag ”Eleonora från Helsingborg korsade världshaven”

Eleonora Jepson från Helsingborg gjorde som nybliven kaptenshustru två äventyrliga resor med barkskeppet Isola Bella 1857 och 1860.
Hennes resedagböcker och brev ger en personlig och dramatisk berättelse om livet till havs på ett segelfartyg och ligger till grund för Helsingborgs museums senaste årsbok.
Antikvarie Birgitta Witting, författare till boken, berättar om Eleonoras äventyr och det ovanliga med ett kvinnligt perspektiv på resor till havs.
Anmälan och betalning senast den 16 april