Program

Jourhavande släktforskare

Närmare information kommer via Nyhetsbrev, Hemsidan och Facebook.

Vi förutsätter att alla som deltar i våra föredrag är fullvaccinerade mot covid -19.

 

Tisdag 1 mars, kl. 18.30 – Sundets röda nejlika – Conny Palmkvist

Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7. Författaren Conny Palmkvist berättar om en grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser som riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor 1943. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliser i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige. Syklubbens Erling Kjaer, som på nätterna kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. Conny Palmkvist är författare och litteraturkritiker, och har sedan debuten 2005 gett ut fjorton böcker och tilldelats flera svenska priser. Anmälan senast 21 februari. Betalning senast 24 februari. Se nedan.

Tisdag 29 mars, kl. 18.30 – Årsmöte och föredrag ”Stad på gränsen”

Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7. Efter årsmötesförhandlingarna håller Pelle Johansson från Kulturmagasinet föredrag om ”Stad på gränsen”. Helsingborgs speciella geografiska läge och kontakter med omvärlden har påverkat hur staden utvecklats. Om medeltida pilgrimer som återvänder från Europa, om krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet, om koleran 1873 som kom från kontinenten och lamslog regionen. Anmälan senast 21 mars. Se nedan.

Tisdag 26 april, kl. 18.30 – ”Vart tog hen vägen?” – Torgny Larsson

Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7. Torgny Larsson, aktiv i Föreningen DIS. Han har under pandemitiden utmärkt sig genom sina särskilda insatser när det gäller att sprida kunskap om och etablera digitala möten. Han utsågs till ”Årets eldsjäl 2021” av Sveriges Släktforskarförbund. Att följa personer i kyrkböcker, databaser och register är viktigt av flera orsaker. Dels för att verifiera att det är rätt person/släkting, dels för all information som hittas under vägen. Föredraget och exemplen handlar om ingångar till de olika arkiven och vad man

då kan hitta. Anmälan senast 18 april. Betalning senast 21 april. Se nedan.

Anmälan

Anmälan till Inga-Lill Nilsson: inga-lill.nilsson.hbg@hotmail.se eller 0725 21 44 80‬. Anmälan är bindande. Pris 100:- för medlemmar och 120:- för icke medlemmar inkl. kaffe och bulle. För att undvika trängsel i kassan ber vi er Swisha betalningen till 123 331 91 00 eller vårt bankgiro 5462-1925. Kontanter undanbedes. Först till kvarn gäller! OBS! begränsat antal platser.