Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Arkiv 2018

Skolstaden Helsingborg

Tisdagen 23:e oktober var Rosita Wärring, mellanstadielärare i Helsingborg i drygt 20 år, skribent och f.d. ordförande i Helsingborgs Skolmuseiförening och höll ett mycket trevligt och inspirerande föredrag om Helsingborgs skolor.

I Helsingborg har det bedrivits skolundervisning sedan 1200-talet. Den första skolan hette Dominikanerkonventets skola, som uppfördes i slutet av 1200-talet och var en öppen munkorden inriktad även mot undervisning och bildning. Det finns en bronsmodell över skolan, på nästan samma plats som Nicolai-skolan ligger idag. Precis där Himmelriksgränden börjar. Denna skola fanns kvar till år 1536 då vårt land blev protestantiskt, då stängdes alla kloster, och staten fick ta hand om undervisningen.

På 1400-talets början, vid Norra Kyrkogatan fanns en Stadsskola. Byggnaden förstördes med all sannolikhet under den svenske kung Carl VIII, då han vintern 1452 härjade i Skåne.

Stadsskolan återuppbyggdes, vilket framgår av ett påvebrev år 1468 till skolans rektor Sven Stehn. Vi vet att skolan någon gång före 1533 övergick till Latinskola. Dåtidens mest kände helsingborgare, Morgens Madsen (1527-1611), var elev vid latinskolan under åren 1533-1538. Mogens Madsen var son till stadens borgmästare Mads Pedersen Tondebinder. Mogens Madsen blev biskop 1589 i Lunds stift.

Skolan var inte gratis, barnen fick tigga för att kunna betala skolavgiften.

Det har funnits många skolor i Helsingborg. För att nämna några Mamsell Dahls privatskola på 1800-talets början, som låg vid hörnet Långvinkelsgatan/Fågelsångsgatan.

Den äldsta skolbyggnaden i staden som är bevarad på bild, är Latinskolan/Folkskolan som låg vid Södra Storgatan 19. Skolan var kvar här till 1845 då ett nytt skolhus uppfördes lite längre söderut på Storgatan.

1838 infördes skolplikt i Helsingborg, men det fanns inte skolor till alla barn. 200 flickor och 70 pojkar hade ingen skola att gå till.

1842 infördes skolstadgan, allmän skolgång.

De som var lärare var prästen, klockaren eller någon soldat som hade blivit skadad i kriget. Helst skulle han vara nykter.

Rosita Wärring skänkte en bok till föreningen ”Klockan klämtar för dig”. Den finns nu i föreningens bibliotek.

Av Sonja Månsson


Premiär för DNA Cafe

Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförenings första DNA Café blev en otroligt stor succé.

Drygt 30 personer hade kommit, det stormiga och regniga vädret till trots. Vår ordförande Thomas Laurin hälsade alla välkomna och förklarade vårt café invigt.

Linda Kvist och Åsa Johnsson berättade sedan hur ett DNA-Café fungerar och informerade att det fanns möjlighet till topsning under kvällen. Tre personer tog denna chans.

Ord som Centimorgan, Chromosome Browser, DNA-Painter och Arboretum surrade i luften hela kvällen och många av oss hittade varandra genom våra matchningar.

Niklas Hertzman, ArkivDigital, sponsrade och passade givetvis också på att informera om programmet samt berättade om företagets nyheter inför hösten och där finns många ”godbitar” för oss släktforskare.

Gott kaffe med hembakat bröd stod framdukat hela kvällen och det var bara att ta för sig och mingla runt.

Tack till Linda och Åsa som verkligen har gjort så mycket för DNA i Helsingborg och Niklas Hertzman som håller oss uppdaterade med bl.a. ArkivDigital och inte minst till alla intresserade släktforskare.

Text/Foto: Christina Nygren

Bilder från tisdagens lyckade DNA-Café

Att hitta det förbjudna

Den 28 september träffades ett stort gäng släktforskare för att lyssna på Niklas Hertzmans intressanta föredrag om just att hitta det förbjudna.

Niklas Herzman

Som vanligt hälsade vår ordförande, Thomas Laurin, både oss släktforskare och Niklas välkomna.

Thomas passade givetvis på att informera om alla Föreningens aktiviteter under hösten.

Som synes, många släktforskare

Niklas berättade om hur vi skulle börja och titta i husförhörslängderna längs till höger. Där finns diverse ”godsaker” om personen hade hittat på något under de årtal husförhörslängden omfattade.

Sedan fick vi reda på en hel del om olika brott som begicks och vilka straff som man kunde få. Även hur domstolarna var indelade under årens lopp från 1614 fram till idag.

Ja, vi fick ta del av hur vi går vidare med vår forskning efter kyrkböckerna med bl.a. var vi hittar arkivhandlingarna, domböckerna, inneliggande handlingar, saköreslängder, diarier och vilka genvägar vi kan använda oss idag av.

Niklas nämnde flera gånger om hur glada vi blir idag om vi har en liten tjuv eller en ännu värre förövare i vår släkt. Då har vi större chanser att kanske få se ett foto av honom från någon fångrulla eller kanske också få redan på längd, hårfärg, tatueringar m.m. Men annat var det förr. Hittade man en brottsling i sin släkt var man nästan beredd att sluta släktforska. Detta var en skam, tyckte många.

Efter ett mycket intressant föredrag avtackade vår ordförande Niklas och sedan var det dags för dragning av lotteriet. En av de lyckliga tre vinnarna var Ulla Nilsson, som fick en liten bok.

Thomas överlämnar vinsten till Ulla Nilsson

Efter detta serverades kaffe och macka samt det sedvanliga minglet.

Stort tack till Niklas för ditt fantastiska föredrag och också till alla oss andra som lyssnade så andäktigt hela tiden och kom med intressanta frågor.

Text/Foto: Christina Nygren


Höstutflykten

Föreningens Höstutflykt gick i år till Halland. Vi startade som vanligt tidigt på morgonen och gjorde ett första stopp för förmiddagskaffe på Kvibille Gästgivaregård. Där togs vi emot av gästgivaren själv- Anders Emanuelsson.  Han hälsade oss välkommen och berättade och sjöng (!) om Kvibilles historia och särskilt om Gästgivaregården. Många skrönor finns det och livligt har det gått till där genom åren. En fantastisk hästskjutstrafik var det före järnvägens tillkomst. Och under många år var det här man köpte sitt brännvin!

Gästgivaren Anders Emanuelsson

En shop av annat slag lockade vid vårt besök till köp av Kvibille-ostar. Kommersen var livlig även här.

Så fortsatte resan till Varberg och Varbergs Fästning. Här fick vi först lyssna på ett föredrag av Chefsarkivarie Anna Lena Nilsson om Varbergs fästning som fängelse. Fascinerande, intressant och dessutom rappt och humoristiskt berättat.

En utomordentlig god och närande fisk- och skaldjurslunch serverades oss på Fästningsrestaurangen, som höll öppet denna dag, bara för att vi kom. Därefter följde besök på Hallands Kulturhistoriska museum inrymt i fästningen, där vi särskilt tittade på och blev informerade om ”Bockstensmannen” ett absolut fantastiskt fynd av ett mansskelett med kläder. Det upptäcktes omkring 1930 i en mosse inte långt från Varberg och dateras till 1300-talet.! Sensationellt!

Även här var det utomordentligt professionell och vältrimmad guidning.

Besöket avslutades med eftermiddagskaffe och besök i museumsshopen.

Text: Thomas Laurin, Foto: Linda Kvist


Gästgiverier och skjutsväsen

En fullsatt konferenssal fick lyssna på ett inspirerande och lärorikt föredrag av Guno Haskå. Han berättade vilken stor betydelse gästgiverierna hade för dåtidens ”transportsystem”. Bönderna var också tvungna att ställa upp med hästar när det behövdes, annars blev det böter .De skulle också underhålla vägarna så att de var i bra skick. Om detta kan man läsa i gästgiveriernas dagböcker. Ett stort tack riktades till Guno hans trevliga presentation.

Text och bild: Inger Kylefors

Årsmöte

Den 6 mars var det dags för föreningens årsmöte. Lars-Göran Persson valdes till mötets ordförande och tog oss igenom dagordningen tillsammans med sekreteraren Inger Kylefors.

Thomas Laurin, Inger Kylefors och Lars-Göran Persson

De avgående styrelseledamöterna Christina Nygren, Olle Svetoft och Eri Larsson avtackades.

Mats Bredgard valdes in som ny ledamot.

Mats Bredgard

Kvällens föredragshållare, Ulf Axel Nilsson berättade om Sofieros historia samt om Helsingborg som betydande sjöfartsstad.

Ulf Axel Nilsson

Kvällen avslutades med mingel och fika

Av Linda Kvist

Släktforskningens Dag den 20 januari 2018

Detta var första gången i historien som Släktforskningens Dag inföll i januari. Den har tidigare legat i mars månad. Föreningen brukar också vanligtvis vara på Stadsbiblioteket men i år var det passligt att vara på Stadsarkivet eftersom temat var just Arkiv. Detta för att Riksarkivet firar 400 år i år.

När klockan närmade sig elva började det strömma in både gamla och nya släktforskare. De flesta sökte ju sig hit idag för att just komma igång och kunna börja släktforska på allvar Vi fick ha kölappar och väntetiden blev stundtals mycket lång.

Men det var många erfarna släktforskare som också kom för att få hjälp med sin t.ex. Danmarksforskning och Disgen. Tiden räckte tyvärr inte till för alla frågor och de som inte hann att få hjälp kommer vi att kontakta via epost, så de förhoppningsvis kan få sina frågor besvarade.

Föreningens DNA-specialister Linda Kvist och Åsa Johnsson

Det absolut senaste på släktforskarhimlen är som bekant DNA. Givetvis erbjöd vi också topsning. Åsa Johnsson och Linda Kvist hade fullt upp att göra i Föreningslokalen hela dagen.Stadsarkivet besöktes denna dag av cirka 300 personer.

Anna Eriksson visar arkivet

Stadsarkivet anordnade fyra visningar i arkiven och detta var också mycket populärt.

Tack till alla besökare, Stadsarkivet och oss själva för en fantastisk Släktforskningens Dag.

Av Christina Nygren

Släktforskardagarna 2018 i Växjö

Lappmarkens Släkt-och Bygdeforskare

Årets Släktforskardagar gick av stapeln i Växjö och Fortnox area.

Till många av föredragen var förköpsbiljetterna för att garanterat få en plats slutsålda och tidvis var det långa köer till föreläsningssalarna, trångt i gångarna mellan montrarna och köer till kioskerna.

På plats fanns som vanligt Sveriges Släktforskarförbund  med bokförsäljning, bland annat den nya handboken Arkiveringshandbok för släktforskare av Jan Appelquist. Riksarkivet, Arkiv Digital, Genealogiska Föreningen, DIS, MyHeritage, Ancestry, Genny och FamilyTree DNA var några av de andra som också fanns på plats.

Själv hjälpte jag till med DNA-testning och svarade på DNA-frågor tillsammans med Åsa Johnsson från föreningen och flera andra hos FamilyTree DNA. Det gick åt ungefär 350 DNA-kit under helgen.

Under min egen rundvandring fastnade jag för en monter som Lappmarkens Släkt-och Bygdeforskare låg bakom. Jag har ingen släkt alls åt det hållet men de hade många intressanta böcker och bjöd på både hjortronkarameller och renkött och det är trevligt att bara prata släktforskning i allmänhet.

Jag tycker själv att Släktforskardagarna är lite av årets höjdpunkt. Man får täffa andra forskare, se nyheter och vad som är på gång, upptäcka nya böcker, lyssna på intressanta föredrag och få lite ny inspiration till sin egen forskning.

Nästa år hålls släktforskardagarna i Borås, hoppas vi ses där!

/Linda Kvist