Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Arkiv 2021

Årsmöte – tisdag 9 mars. Kl. 18.30

Sedvanliga årsmötesförhandlingar digitalt via Zoom. Anmälan senast 1 mars till Inga-Lill Nilsson: inga-lill.nilsson.hbg@hotmail.se eller 072-521 44 80. Vi kommer att skicka ut en Zoom-länk och årsmöteshandlingarna till er som vill deltaga. Det utlovade föredraget planeras till ett senare tillfälle.

 Här hittar du dagordningen till Årsmöte den 9 mars

Kartor i Disgen – Information för dig som funderar på att komma igång

Vill du veta mer om möjligheterna att hantera kartor och knyta ihop dem med din övriga släktforskning i Disgen? Sven Kylefors, Disgen-fadder, visar och informerar. Genomförs som digitalt Zoom-möte.

16 februari kl. 10-12. Anmälan senast 12 februari

4 mars kl. 18-20. Anmälan senast 26 februari

Information och anmälan: sven.kylefors@telia.com eller 0703297345.

DNA Café onsdag 24 februari, kl. 18.00

DNA Café med Linda Kvist och Åsa Hertzman som kommer att gå igenom ThruLines hos Ancestry och Theory of Family Relativity hos MyHeritage. Ta chansen att få svar på dina frågor om dessa verktyg eller andra dna-funderingar du har. Digitalt via Zoom. Gratis för medlemmar och 90 kr för icke medlemmar. Anmälan till Sonja Månsson senast 19 februari: sonja.mansson@gmail.com eller 070-5560403. Vi kommer att skicka ut en Zoom-länk till er som vill deltaga.

Linda Kvist
     
Golden State Killer och andra kalla fall

 

I dessa pandemitider kan vi inte ha våra föreläsningar på Stadsarkivet.

HSBF tänker om och tänker nytt!!

Våra föreläsningar får äga rum digitalt istället.

Mycket arbete har gjorts i föreningen för att all teknik ska fungera. Sonja Månsson, Inger och Sven Kylefors har lagt ner många timmars arbete för att allt ska fungera inför den stora dagen.

Den 9 februari, en kall och ruggig dag, var första gången i HSBF:s historia som en föreläsning ägde rum digitalt och via ZOOM. 36 personer hade anmält sig för att kunna njuta av denna intressanta och lärorika föreläsning.

Nu kunde vi krypa upp i soffan där hemma för att lyssna på Linda Kvists föreläsning om – Golden State Killer och andra kalla fall.

Linda började släktforska 2007. Efter några år väcktes hennes intresse för DNA och 2013 testade hon sig. Detta innebar en stor överraskning för henne. Hon upptäckte att hennes farfar inte var hennes riktiga farfar. Nu började hon söka efter sin biologiska farfar och hade då stor hjälp av DNA för att kunna hitta honom.

Linda har idag startat ett eget företag – DNAcoachen AB – DNA och släktforskning är det roligaste hon vet.

Golden State Killer

Under mitten av 1970-talet skedde många inbrott, våldtäkter och mord i olika distrikt i USA. Poliserna arbetade febrilt med att försöka lösa fallen. De tog DNA från de olika brottsplatserna och laddade ner dem i en databas. Samtidigt under dessa år, som brotten pågick, var det många personer som DNA-testade sig hos olika företag t ex Family Tree och Ancestry. Man matchade polisens databas med de andra databaserna och på så sätt fann man till slut seriemördaren som utfört alla dessa brott. Han hade t o m arbetat som polis!!!

DNA är inte bara bra till att hitta skyldiga brottslingar utan även till att fria oskyldigt misstänkta och man kan även använda DNA för att identifiera personer.

Vi tackar Linda för denna intressanta och lärorika föreläsning.

Text: Inga-Lill Nilsson

 

 

 

Släktforskningens dag i Corona tappning

Det är lite trist när alla aktiviteter ställs in. 3:e lördagen i januari är det alltid Släktforskningens Dag. Skall den nu också bara ställas in?? Sven och jag kom då på idén att kanske göra något digitalt. När tanken väl fötts så formade sig snabbt ett förslag att göra var sitt föredrag via ZOOM. Jag tänkte göra en ”introduktion—inspiration” till släktforskning och Sven kunde tänka sig ett föredrag om Disgen.

 

 

 

 

 

 

Snabbt var vi i gång med varsitt upplägg. Annonsering om arrangemanget skulle ske via nyhetsbrev och hemsidan. Nyfikna väntade vi på responsen. Vi blev båda hörsammade med 6-7 deltagare var. Lite spända startade vi upp våra datorer 16 jan. Skulle det fungera??? Det gick alldeles utmärkt, både vi och deltagarna kände oss nöjda.

Det kändes mycket bra att kunna marknadsföra föreningen och ge medlemmarna något i dessa tider.

Text: Inger Kylefors