Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Arkiv 2020

 

 

 

 

 

 

 

När vi planerade för dna-cafét den 15 december i somras hade vi hoppats att vi

äntligen skulle kunna träffas, äta lussekatter och pepparkakor men

julavslutningen fick bli digital.

Det är dock inte bara negativt för då kunde personer från andra delar av landet

också vara med. Kvällen ägnades åt att titta på några av de verktyg

som finns på dnapainter.com och som verkligen innehåller guldkorn

för dna-släktforskare.

En trevlig kväll där tiden bara flög iväg som den gör när man har roligt.

Åsa Hertzman och Linda Kvist

 

Du som forskar på DNA –
på FACEBOOK hittar du HSBF-DNA

HSBF-DNA är en Facebook-grupp för medlemmar i Helsingborgs- Släktforskare- och bygdeförening. Medlemmar som är anslutna till gruppen hjälps åt, tipsar varandra för att komma vidare med sin DNA-forskning

LINDA KVIST – Vår DNA-expert

Vi gratulerar vår medlem LINDA KVIST till en plats i Peter Sjölunds DNA EXPERT TEAM !

 

Årsmöte 2020

Text och foto: Sonja Månsson

Den 10 mars genomfördes Föreningens Årsmöte. Ronny Johansson valdes till mötets ordförande och Elisabeth Meijling Marcusson till sekreterare.

De nya ledamöterna som valdes in var: Ann-Margreth Hoff, Mats Hugo-Persson, Monica Norbäck, Mona Stensson och Ann-Marie Westerberg. Till ny ordförande efter avgående Thomas Laurin valdes Mona Stensson. Övriga avgående ledamöter var Helene Brågård och Mats Bredgard.

Kvällens föredragshållare, Anja Petersen, fil.dr. och utställningspedagog på Dunkers Kulturhus, höll ett föredrag om Maria Zoéga. Se artikel nedan. Kvällen avslutades med mingel och fika.

Thomas Laurin avtackar mötesordföranden Ronny Johansson

Thomas Laurin avtackar Helene Brågård

Nya ordföranden Mona Stensson och avgående Thomas Laurin

Nya ordföranden Mona Stensson och avgående Thomas Laurin

 

Anja Petersen, Dunkers och Mona Stensson, ordf HSBF

Mona Stensson och kvällens föredragshållare Anja Petersen

Föredrag vid årsmöte 2020

Text:Mona Stensson   Foto: Sonja Månsson

Efter årsmötesförhandlingarna den 10 mars lyssnade vi på föredrag av Anja Petersen, fil.dr. och utställningspedagog på Dunkers Kulturhus om Maria Zoéga. Nedan finner du en resumé av föredraget. En längre version kommer i vår Medlemstidning i juni.

Zoégas kaffehandel startades 1881 i Landskrona av skåningen Carlos Zoéga.

Maria Tufvesdotter, född 1860 i Källna, flyttade vid 23 års ålder till Landskrona. Hon var fotograf med egen fotoateljé där. I Landskrona träffades hon Carlos, som var änkeman och Maria och Carlos gifte sig 1885 och Maria tog efternamnet Zoéga. 1886 föds deras dotter Klara Maria.

Familjen flyttade till Helsingborg för att starta kaffehandel här. Carlos blev hastigt sjuk och avled 1888. Maria blev änka, myndig, höggravid och med en liten dotter att ta hand om och en verksamhet att sköta. Maria skred till verket och promenerade outtröttligt från kafé till kafé i Helsingborg för att marknadsföra och sälja hennes och Carlos livsdröm, kaffe. Affärerna tog fart och Marias ansträngningar och framgångar gick inte obemärkta förbi.

Arvsrätt mellan makar gällde enligt 1845 års lag och Maria ärvde bara det som hon och Carlos gemensamt hade köpt. Huset i Landskrona ärvde Carlos syster men hon var inte intresserad av att äga huset, så hon skulle sälja det. Maria lade högsta budet och köpte det för 14.800 kr, kontant. Affärerna hade gått bra för henne, affärskvinna som hon var.

Zoégas växte stadigt till en välmående verksamhet. Maria träffade och gifte sig 1890 med konditorn Johan Svensson. Johan tog hennes efternamn (eller hennes avlidne makes namn) och började engagera sig i företaget. Maria och Johan drev Zoégas tillsammans och Maria investerade på senare år i fastigheter.

Maria avled den 25 september 1940. Maria och Johan fick sonen Rudolf, som efter Marias död 1940 kom att ta över och driva Zoégas vidare tillsammans med sin far.

Anja Petersen hittade i Zoégas arkiv mer ingående information om Maria, bland annat i ett kuvert som hade utanpåskriften ”Värdelösa gamla handlingar Landskrona”. Så Anja uppmuntrade oss att ”släng ingenting” och menade att det som inte är av värde just nu kan bli det vid andra tillfällen.

Anja Petersen, Dunkers och Mona Stensson, Ordf. HSBF

Många nyheter från ARKIV DIGITAL 

Text: Thomas Laurin  

Det var helt fullsatt i salongen den 4 februari då Niklas Hertzman äntrade scenen för att berätta om nyheter i Arkiv Digital. Förväntningar var höga och de överträffades med råge.

Arkiv Digital startade för snart 20 år sedan med affärsidén att utveckla, bredda och förenkla släktforskning. Resan har gått otroligt fort. Idag har runt 86 miljoner dokument fotograferats/digitaliserats. Det motsvarar ca 18 hyllkilometer. Det låter mycket men Riksarkivets handlingar motsvarar ca 100 mil. Det finns oändligt mycket att göra.

Utvecklingsarbetet har nu tre olika inriktningar:

  1. Fotografera dokument – f.n. en halv miljon per månad
  2. Framställa register för att underlätta sökning
  3. Släktträdsprogram – Niklas inledde med att tala om kartsökningsfunktionen. Nästan hela Sveriges bebyggelse har blivit flygfotograferad för några decennier sedan och AD har digitaliserat och registrerat detta material och gjort det sökbart på ett elegant och enkelt sätt. Det innehåller mellan 4 och 5 miljoner bilder.

 

Bouppteckningar är ytterst värdefulla för släktforskaren. Nu har AD utvecklat ett bouppteckningsregister för att möjliggöra en rationell sökning av dessa. Genom samarbete med Riddarhuset kan AD erbjuda tillgång till dess Porträttsamling och Likpredikningar. Man har också fotograferat av Riksarkivets Topografica dvs. dokument sorterade efter vilken ort som behandlas.

Samma sak med Genealogica, som är sorterat på vilken släkt det gäller. Och så finns det nu registersök för Mantalslängder, Generalmönsterrullor, Stockholms Befolkning 1945, Stockholms Rotemansarkiv 1878-1926 och Sveriges Befolkning 1840-1947 och mycket, mycket annat ….

Och mera kommer !

Vi blev all djupt imponerade av allt nytt vi fick vet och mycket inspirerade till att ta nya tag i vår släktforskning. Det blev många frågor efter föredraget och ett livligt tankeutbyte om alla dessa möjligheter och förenklingar – en helt fantastisk föredragskväll!