Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Arkiv 2017

Vår Mårtensträff ”Medlemmar berättar” den 14 november

Våra ”kassörskor” ta emot oss som vanligtThomas Laurin, vår ordförande, hälsade oss välkomna till årets Mårtensträff. Han informerade om vårt nästa föredrag, den 6 februari, då Lena Ringbrant Ekelund och Hjördis Nilsson berättar om DNA och hur man går vidare när man fått sitt resultat.

Därefter välkomnade han vår första föredragshållare, Britt Kvist, som skulle berätta om hur det var att vara barn på 50- och 60-talen i Rydebäck.

Många medlemmar hade samlats för att lyssna på föredragen

 

Britt Kvist

Britt börja med att visa en karta över Rydebäck och alla de små orterna som låg intill, Kattslösa, Örby och Gantofta m.fl. Hon berättade om alla skolor och affärer och missionshus som fanns på den tiden. Märkbart var att de som då bodde i Rydebäck hade postadress Gantofta.
Det var intressant att höra Britt berätta om sina farföräldrar och föräldrars liv och leverne i Rydebäck.

Britt med sina föräldrar och syster på cykeltur

Här visar Britt var hon bodde och just där pekpinnen är ligger Petab, nuvarande Plantagen. Vägen framför huset är Landskronavägen.

Efter föredraget tackade Thomas Britt med en liten gåva.

Nästa föredragshållare skulle enligt programmet ha varit Anita Larsson som på grund av en förkylning inte kunde närvara. I hennes ställe ryckte Linda Kvist, föreningens webbredaktör, in och höll ett mycket spännande föredrag om ”Nils Peter Bengtsson – Han som föll ihop på kajen och dog…”.

Linda Kvist

Historien om Amerikaemigranten Nils Peter Bengtsson som efter att hans fru Amanda dött skulle återvända till Sverige från San Francisco med deras lilla dotter Anna Josefina har berättats i Lindas sambos släkt i nittio år. När han skulle gå ombord på båten tillbaka till Sverige trillade han ihop och dog på kajen. Berättelsen fascinerade den då helt färska släktforskaren Linda som ville se om hon kunde hitta mer information om Nils Peters öde. Efter mycket sökande i både svenska och amerikanska arkiv nystades sanningen upp och Linda kunde berätta den verkliga historien om Nils Peter. Han dog inte där på kajen i dryga trettioårsåldern, istället levde han i San Francisco tills han blev närmre åttio år och under den tiden hade hans dotter Anna Josefina både hunnit gifta sig och få egna barn.

Anna Josefina Bengtsson, född 1889 i San Francisco innan hon skickades tillbaka till Sverige

 

 

 

Nils Peter Bengtsson

Efter dessa två fina föredrag serverades som vanligt fikat.

Det sedvanliga minglet innan det var dags att bege sig hemåt.

Text och bild: Christina Nygren

Arkivens Dag

Över 500 besökare kom till Helsingborgs Stadsarkiv under Arkivens Dag den 11 november. Föreningen fanns på plats för att hjälpa till med släktforskarfrågor av de mest varierande slag såsom nybörjarhjälp, forskning med DIS, emigrantforskning, soldatforskning och släktforskning med hjälp av DNA.

Foto: Inger Kylefors


Släktforskning med hjälp av DNA

Text: Thomas Laurin Foto: Olle Svetoft

Det blev åter en kväll med ett fullsatt auditorium. Ända från Härnösand hade Peter Sjölund kommit för att berätta om de fantastiska möjligheter som den nya DNA -tekniken erbjuder för en fördjupad släktforskning.  Hans pedagogiska och mycket instruktiva föredrag om olika former av DNA analys och vad man kan använda dem till i sin egen släktforskning väckte både stimulans och beundran.

Efter föredraget erbjöds alla åhörare att ”topsa sig” och ett drygt tjugotal utnyttjade denna möjlighet.

Föredrag med Lennart Palm

Höstens första föreläsning Adel i gravvalv med Lennart Palm från Lerum bjöd på en skrattfest som verkligen levde upp till beskrivningen ”från dödskul till gravallvarligt”. Lennart, som brukar höras spela kluriga melodier på sin orgel i radions Melodikryss, berättade om sin hobby, att dokumentera adelns kistor i svenska gravvalv.

En minst sagt annorlunda hobby som han är ensam om i Sverige men som är otroligt viktigt för vårt kulturarv. 

Lennart Palm och Inger Kylefors


Utfärden till Ven

Höstutflykten, som traditionellt går den tredje lördagen i september gick detta år till. Ven.

Det blev en underbart härligt vacker dag. Vi njöt av horisonternas ständiga skiftningar, Öresunds intensivt blänkande vatten och det vackra soliga höstlandskapet.

Vår guide, Tommy Lilja som är venbo sen många år, läkare och patolog och dessutom venkunnig som få andra , hade otroligt mycket att visa och berätta om Ven förr och nu. Och han gjorde det på ett så lärorikt, trevligt och underhållande sätt att intresset förblev på topp hela dagen.

St. Ibbs Kyrka och kyrkogård , Tycho Brahe – museet med Uranienborgs astronomiinstrument och renässansträdgård samt Nämndemannagården – det var  ett intensivt dagsprogram!

Ett utförligt reportage följer i HSBF-Nytt.

Öppet hus på Stadsarkivet den 25 april

Föreningens sista aktivitet för våren var ”Öppet hus på Stadsarkivet”, ett samarrangemang med Stadsarkivet.

75 personer kom till Stadsarkivet i god tid för att vara med om detta unika besök i arkiven. Dessa är stängda för allmänheten i vanliga fall.

Vi började med att alla samlades i föreläsningssalen. Där hälsade Stadsarkivets nya chef, Sophia Hydén, oss välkomna.

Hon var mycket glad att hon fått vår förening och Folkrörelsearkivet som hyresgäster.

Sophia Hydén

Sedan lämnades mikrofonen över till vår ordförande, Thomas Laurin. Han hälsade också alla hjärtligt välkomna till kvällens begivenheter.

Först informerade Thomas om höstens program som börjar med en utfärd till Ven.

Lennart Palm (känd från bl.a. Melodikrysset) håller ett föredrag om ”Adel i Gravvalv” (gravallvarligt men dödskul, har någon summerat föredraget).

I oktober berättar Peter Sjölund om DNA. Då har de som vill möjlighet att topsa sig för att få reda på sina gener.

Även ”Våra medlemmar berättar” återkommer till hösten.

Nyheter för hösten är att föreningen kommer att anordna två temakurser (den ena handlar om Danmarksforskning och den andra om historiska kartor) om vardera två kurstillfälle.

Thomas Laurin

Mycket folk, som vanligt, i föreläsningssalen

Anna Eriksson och Rolf Tegstam från Stadsarkivet

Receptionen

Guidningen i arkivet var säkert det som de flesta var mest intresserade av.

Vi tog hissen ner till våning två och vi kom in i den lokal som kallas för depån, eller som Sophia nämnde, stadens hjärta.

Sophia Hydén guidar i arkivet för intresserade släktforskare

Mingel i Receptionen

Efter guidningarna samlades alla i Receptionen för att sammanfatta kvällen och ta för sig av de snittar och dricka som det bjöds på. Att det varit en trevlig kväll hördes i minglet efteråt.

Läs mer i HSBF-NYTT nr 2 år 2017.

Text: Christina Nygren
Foto: Sven Kylefors och Christina Nygren

Släktforskningens Dag

Så var det åter dags för Släktforskningens Dag, som alltid infaller alltid den tredje lördagen i mars, i år alltså den 18 mars. Vi var på Stadsbiblioteket i Helsingborg, som vanligt, vilket har visat sig vara mycket positivt för både besökare och oss själva.

Klockan elva stod vi beredda för att ta emot de första besökarna. Det blev många fler än vi kunde ana som kom med en gång när dörrarna öppnades. Stundtals var det köer till forskardatorerna.

Vi uppskattar att vi hade ett 60-tal besökare under dagen och leenden var många, när det blev träffar. Inte minst hos nybörjarna när de ser sina förfäders namn på pränt i kyrkböckerna. Då känner man att man vill veta mer och sedan är släktforskningen igång.

Text/foto: Christina Nygren

Vårt årsmöte den 14 mars 2017

Vårt första årsmöte på det nya Arkivet drog mycket folk. Det var fullt hus, alltså 75 personer, som kommit för att lyssna på mötet och det efterföljande föredraget om Gisela Trapp.

Som vanligt välkomnade vår ordförande, Thomas Laurin, oss alla. Han förklarade också att vi har mycket stränga instruktioner på att inte ta in mer än 75 besökare. Från början var det sagt att vi skulle kunna var 90 personer i lokalen samtidigt, men detta ändrades senare.

Thomas informerade också att det är mycket släktforskare i forskarsalen, när vi har jourhavande på tisdagarna samt efterlyste föredragshållare till vår medlemsträff till hösten.

Lars-Göran Persson utsågs till ordförande för årsmötet och Eri Larsson till sekreterare.

Efter att alla punkterna på dagordningen gåtts igenom tackade Thomas Lars-Göran för ett bra genomfört årsmöte och överlämnade en flaska vin.

Thomas välkomnade sedan vår föredragshållare, Birgitta Jönsson, som skulle berätta om Helsingborgskvinnan Gisela Trapp.

Läs mer om detta intressanta föredrag i HSBF-NYTT Nr 2 2017.
Text/foto: Christina Nygren

Emigrantforskning i Amerika

 

Årets första föredrag på det nya Stadsarkivet gick av stapeln den 7 februari. Som vanligt var det fullbokat långt innan. I denna föreläsningssal får endast vistas 75 personer. Vi måste rätta oss efter vad Brandmyndigheten bestämmer. Det är femton mindre platser än i den gamla lokalen.

Vår ordförande, Thomas Laurin, började med att hälsa alla hjärtligt välkomna till vårt första föredrag här. Thomas informerade sedan om våra kommande aktiviteter och hälsade därefter kvällens föredragshållare, Lena Ringbrant Ekelund från Klippan, välkommen.

Lena höll ett mycket inspirerande och intressant föredrag om hur man kan hitta sina utvandrande förfäder. Både hur de tog sig från Sverige, båtresorna och hur man hittar dem i det nya landet.

Thomas tackade Lena för ett trevligt föredrag med ett presentkort.

Läs mer om detta i kommande nummer av HSBF-NYTT.

 

 

 

OBS!

Tänk på, att om ni anmält er till ett föredrag och av någon anledning inte kan komma, var snäll och meddela oss detta. 

Vi tackade nej till nästan 30 medlemmar för att föredraget var fulltecknat. 

Synd att stolar ska stå tomma.