Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Arkiv 2016

Mårtensträffen – medlemmar berättar

Den 15 november bjöd våra medlemmar Anita Elander, Kristina Ahlberg och Lars-Olle Hansson oss på en fantastiskt trevlig kväll. Anita höll ett föredrag om sin farmor Viktoria ”Äldsta dottern i en skräddarfamilj”. Kristina framförde ”När det ringer på min dörr” som hon skrivit. Därefter fick vi se Lars-Olle Hanssons film om familjen Zoegas härkomst. Efter en lång, varm applåd var det sedvanligt mingel och fika.

Arkivens Dag blev Temadag

Över hela Sverige uppmärksammas Arkivens dag den andra lördagen i november. I år blev dagen inställd på Stadsarkivet på grund av den stundande flytten. Föreningen arrangerade istället en temadag om släktforskning med medlemmarna hjälp. Under fyra timmar var det ett gäng släktforskare som hjälpte besökare att svara på frågor om emigranter, släktforskning i Danmark, släktforskarprogrammet DIS, soldatforskning, DNA och nybörjarhjälp.

Här är en artikel om arrangemanget från Helsingborgs Dagblad: http://blogg.hd.se/slaktforskning/2016/11/14/det-formligen-vallde-in-folk-till-var-temadag/

Föredrag: Att göra en släktbok

Den 18 oktober höll Rolf Wetterling ett föredrag om att göra släktböcker. Han delade med sig av många goda råd och tips. Läs mer i nästa nummer av HSBF-NYTT.

20161018

Höstutflykt i Hembygdens spår

Föreningen har varit på sin årliga höstutflykt som i år hade temat Hembygdens spår.
Chaufför var Lasse Larsson och guide Nanette Larsson. Här står de framför den fina Ekebybussen från 1966 som var dagens färdmedel.

20160924_nanette_larsson_lasse_larsson

Turen gick sedan i och runt Helsingborg med stopp på olika ställen bland annat här vid minnesmärket ”Bortom Vågorna” i Ramlösa Brunnspark.

20160924_bortom_vagorna


Mantalsforskning – föredrag med Magnus Bäckmark

20160920_mantalsforskaDen 20 september hade 82 personer bänkat sig på femte våningen på Bredgatan 17. På programmet stod Mantalsforskning och dagens föreläsare var Magnus Bäckmark. Magnus har bl.a. skrivit den populära handboken ”Mantalsforska”.

Först informerade vår ordförande Thomas Laurin lite om kommande program.

Thomas passade också på att efterlysa släktforskare som kunde vara intresserade av att hjälpa till med texttydning, DNA, emigration m.m. lördagen den 12 november. Det är Arkivens dag och då brukar vi vara på Stadsarkivet, men i år kommer inte Stadsarkivet ha öppet p.g.a. flytten så därför har Föreningen ett eget arrangemang på Stadsbiblioteket.

Vi fick faktiskt direkt ett par intresserade som kommer att ställa upp.

Magnus Bäckmark började sitt föredrag med att berätta att mantalslängderna är ett bra komplement till kyrkböckerna och upptar alla mantalsskrivna med namn, yrke med mera och hur vi kan använda dessa i vår egen forskning.

Efter föredraget blev det tid för frågestunden och sedan den obligatoriska kaffestunden med den alltid så goda mackan till.

Ett mycket trevligt och informativt föredrag av Magnus. Det kunde man höra under fikat efteråt.

Text Christina Nygren
Foto Olle Svetoft


Träff för jourhavande släktforskare

Den 21 september ordnade föreningen en träff för våra jourhavande släktforskare. Vår ordförande Thomas Laurin hälsade alla välkomna och berättade kort om föreningen och vårt samarbete med Stadsarkivet och hur viktigt det är att tillhöra en förening.

Sedan visade Sonja Månsson hur man söker i ArkivDigital och SVAR. Alla jourhavande fick ett kompendium som Anita Larsson gjort och som är till stor hjälp när man söker i arkiven.Många bra släktforskartips kom fram under eftermiddagen som avslutades med kaffe och en god tårta, som föreningen bjöd på.


Slaget vid Helsingborg 1710

Tisdagen den 19 april fylldes som vanligt konferenslokalen på Bredgatan av intresserade släktforskare för att lyssna på Olle Larssons föredrag om slaget vid Helsingborg 1710.

Olle Larsson är fil. dr. i historia vid Lunds universitet och verksam som lektor vid Växjö Katedralskola. År 2010 utsågs han till Årets historielärare.

20160419_Olle_Larsson

Olle Larsson

Läs mer i nästa nummer av HSBF-NYTT.

Efter detta mycket intressanta föredrag av Olle Larsson var det som vanligt en givande frågestund.

Sedan blev det dragning på vårt gratislotteri, där första pris var en bok av föredragshållaren själv. Vinsten gick till Bosse Fäldt.

20160419_Bosse_Faldt_Eri_Larsson

Kvällens vinnare, Bosse Fäldt, och Eri Larsson.

Text/Foto: Christina Nygren


Släktforskningens Dag, 19 mars

Den 19 mars var det Släktforskningens Dag. HSBF fanns på Helsingborgs Stadsbibliotek och hjälpte nybörjare att komma igång med släktforskning. Läs reportage från Helsingborgs Dagblad här: http://blogg.hd.se/slaktforskning/2016/03/22/alla-fick-svar-i-jakten-pa-rotterna/

Årsmöte

Den 8 mars höll föreningen årsmöte. Efter sedvanliga förhandlingar höll Marie Andrée från Beredskapsmueset ett intressant föredrag om kristidsmat och husmorsknep under åren 1939 till 1945. Ett längre reportage kommer i HSBF-NYTT.

Föredrag om ArkivDigital

Oxie_1761

Den 9 och 16 februari har Niklas Hertzman från ArkivDigital besökt föreningen och berättat om nyheter i programmet, bland annat Sveriges Befolkning 1950.
Betaversionen finns att ladda ner här: http://arkivdigital.se/online/beta2
Mer om Niklas föredrag kommer i sommarnumret av HSBF-NYTT