Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Arkiv 2012

Mårtensträffen
Text: Carina Kjerrström
Foto Leif Jaxmar, Carina Kjerrström
Åhörarsalen börjar fyllas

Åhörarsalen börjar fyllas

Tisdagen den 13 november var det dags för årets sista föreläsning – Mårtensträffen. Ett arrangemang där medlemmar i föreningen berättar om sin forskning, en trevlig tradition i föreningen.

Gunilla hälsar alla välkomna

Gunilla hälsar alla välkomna

Gunilla Persson Aretoft hälsade alla välkomna och berättade om kommande aktiviteter i föreningen. Därefter presenterade Gunilla årets medlemsberättare Leif Jaxmar. Leif har skrivit en artikel i HSBF-NYTT nr 2 år 2011 om Norra Vallåkra mölla och nu fick vi alla glädjen att höra mycket mer om Leifs fantastiska djupdykningar i alla arkiv. Många, både föreningsmedlemmar och andra intresserade, satt bänkade i föreläsningssalen för att lyssna på Leif när han berättade om sin bygdeforskning med Norra Vallåkra mölla som utgångspunkt.

Det hela började med Bengt och Kersti som gifte sig 1806 och lät bygga en mölla år 1824 i Viarp. Leif berättade mycket målande om hur livet runt möllan kunde gestalta sig. Vi fick även höra lite om andra möllor i trakten runt Vallåkra, om förre nämndemannen Nils Trulsson som ville bygga en ny mölla i Fjärestad och om alla de möllare som blev efterträdare till Bengt och Kersti.

Leif berättade om den stora glädje han kände när han hittade intressanta fakta i de olika arkiven. Med sitt proffsiga bildspel åskådliggjordes alla fakta på ett mycket trevligt och lättsamt sätt.

Alla åhörare var säkert fulla av beundran över alla de fakta Leif fått fram genom sin stora envishet, vetgirighet och på det medryckande sätt som Leif presenterade sina efterforskningar. Kan inte låta bli att undra vad Leif hittar i arkiven framöver – för mer lär det bli, var så säker.
Leif tackades med sedvanlig gåva samt en lång uppskattande applåd. Därefter serverades kaffe med tilltugg under tiden vi alla minglade runt för att diskutera släktforskarfrågor.

Norra Vallåkra mölla

Norra Vallåkra mölla

 

Möllor i Vallåkra med omnejd

Möllor i Vallåkra med omnejd

 


Arkivens Dag 2012

Text: Ronny Johansson
Bild: Olle Svetoft

Bokbordet

Bokbordet

Lördagen den 10 november var det traditionellt Arkivens Dag på Helsingborgs stadsarkiv. Redan från första stund fylldes lokalerna av intresserade besökare. Utbudet på aktiviteter var stort, man kunde få guidad visning av stadsarkivets lokaler eller hjälp att finna sina rötter i forskarsalen. Man kunde också få hjälp att minnas svunna tider av Wällufsbygdens hembygdsförenings trevliga utställning med allt från telefoner till bräckjärn.

Fyra stycken välbesökta föredrag avhölls under dagen, eller vad sägs om följande: “I huvudet på en stadsträdgårdsmästare” av och med Ole Andersson, “Staden kring Kärnan” en Helsingborgsfilm från ca 1950 som visades vid två tillfällen eller “Helsingborgs pestkyrkogårdar och mausoleer” av och med Birgitta Jönsson.

20121110_Arkivens_Dag_1

Hela dagen kunde man botanisera i Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförenings och stadsarkivets bokbord, njuta av en kopp kaffe i caféet eller beundra Möllevångsgillets bilder från Helsingborgs spårvagnsepok. Helsingborgs näringslivsarkiv och Helsingborgs folkrörelsearkiv hade många intresserade besökare som tog del av utbudet i montrarna.

Full aktivitet i forskarsalen

Full aktivitet i forskarsalen

 


Vardagsslit under stormaktstid

Text: Ronny Johansson
Bild:  Olle Svetoft

Solveig Fagerlund

Solveig Fagerlund

Tisdagen 23/10 gästade Solveig Fagerlund Helsingborgs Släktforskare – och Bygdeförening. Ett femtiotal personer fanns på plats när vår ordförande Gunilla Persson Aretoft hälsade välkommen och berättade om kommande aktiviteter som t ex Arkivens Dag och Mårtensträffen.
Solveig berättade om hur den “vanliga” människan i städerna hade det under stormaktstiden som ju betydde ett ekonomiskt uppsving för borgare, militärer och ämbetspersoner. Enligt mantalslängderna hade Helsingborg 1699 278 hushåll. Av medlemmarna i dessa var 58 tjänstemän och 134 hantverkare av olika slag. Det fanns dock många som utförde hantverksuppgifter utan hantverksskråets medgivande, dessa personer kallades “bönhasare”.

Solveig belyste också svårigheterna för s k oäkta barn att få gå i lära hos en hantverkare. Detsamma gällde för personer med annan trostillhörighet. Vid 1700-talets början fanns det en del kvinnor som smugglade kött och andra livsmedel till Helsingör, dessa kvinnor kallades “rännekäringar”. Det gick så långt att kvinnor fick reseförbud vilket dock ej efterlevdes särskilt väl. Solveig berättade också om de som hade “oärliga” yrken dvs mästerman, rackare, nattman och skarprättare. De här nödvändiga men inte välsedda yrkesmännen fick ha sin bostad och verksamhet utanför stadens portar.

Efter frågestund avslutades kvällen med en enkel smörgås


Höstens första föredrag – Fader okänd

Text och bild: Carina Kjerrström
Tisdagen den 25 september var det äntligen dags för föredrag igen. Den här gången var det Elisabeth Reuterswärd som berättade om Fader okänd. Elisabeth har även gett ut handboken Fader okänd som finns i föreningens bibliotek. Att ämnet var intressant vittnade en fullsatt åhörarsal om.

Gunilla Persson Aretoft och kvällens föreläsare, Elisabeth Reuterswärd

Gunilla Persson Aretoft och kvällens föreläsare, Elisabeth Reuterswärd

Många av oss släktforskare har säkert någon gång stött på Fader okänd i kyrkböckerna men det behöver inte betyda att det inte går att hitta fadern.

Elisabeth visade på olika sätt att söka efter okända fäder i kyrkböckerna.

De viktigaste källorna att söka i är arkiven hos häradsrätten, kammarrätten, rådhusrätten och tingsrätten. Eventuellt kan man också hitta intressanta uppgifter i sockenstämmor och fattigvårdsprotokoll. Ett annat ställe att söka på är Allmänna barnhusets arkiv, en digitaliserad databas som är tillgänglig på internet. www.ssa.stockholm.se .

Vi fick även en intressant inblick i hur det var att vara ”oäkta barn” och dessa barns arvsrätt genom tiderna.

Föreningens ordförande, Gunilla Persson Aretoft, tackade Elisabeth Reuterswärd med sedvanlig gåva och publiken visade sin uppskattning med en varm applåd.

Kvällens åhörare

Kvällens åhörare

Efter ett väldigt informativt fördrag serverades kaffe och ostbullar under tiden vi diskuterade allehanda släktforskningsfrågor.

 


Höstutfärd

Text och bild: Karin Florin

Årets utfärd startade kl. 8.00 från Hamntorget i Helsingborg. Första etappen var inte så lång. Färden gick till Malvagården strax utanför Höganäs. När chauffören Göran hade trixat in den stora bussen på gårdens parkering så blev vi välkomnade inne i värmen av pianospel och vackert dukade bord med fika och frallor. När alla ätit klart sin andra frukost och tittat på keramiken i shopen så stod bussen och väntade utanför dörren.

Malvagården

Malvagården

Förmiddagskaffet väntar

Förmiddagskaffet väntar

Färden gick vidare mot Krapperups slott. Sven Horndal intog guidestolen och berättade om Petter Gotthard von Kochen som köpte Krapperup år 1734. Under de trettio år som han levde på Krapperup förde han dagligen journal över små och stora händelser, ett ovärderligt tidsdokument.

Efter att ha kört förbi Ringstorps gamla mölla så är vi framme vid Krapperup. Vi blir mottagna av guiden på trappan och efter genomgång av diverse regler får vi komma in och ta på oss tossor på skorna. Sedan blir vi uppdelade i två grupper. Vår grupp börjar på andra våningen i Gröna salen. Det är husets största rum och här hänger större delen av Krapperups porträttsamling, främst äldre medlemmar av släkten Gyllenstierna. Guiden berättar om Maria Sophia De la Gardie som var den första svenska ägaren till Krapperup. Hon berättade också om de två bröderna i Karl XIs armé, Petter Gotthard von Kochen och Christoffer von Kochen. Den förste, han med dagboken, fick inga barn men Christoffer fick en dotter. Antoinette von Kochen som gifte sig med Carl Christoffer Gyllenstierna 1787. Sedan dess har den Gyllenstiernska ätten ägt Krapperup fram till 1967, då Krapperup blev en stiftelse.

Efter en timmes guidning i det vackert inredda Krapperup går färden vidare.
Vi kör Krapperups kyrkväg till Brunnby kyrka och sedan förbi både Flickorna Lundgren och Jonstorps kyrka. Denna vackra väg leder oss så småningom till Åkagårdens golfrestaurang. Där åt vi honungsrostade Bjäregrönsaker, kycklinglår och äppelsky, sallad och hembakt bröd.
Sedan bar det av igen, igenom Bjärehalvöns böljande kullar till Boarp där Birgit Nilsson museet ligger.

Vi blev väl mottagna av Birgits kusin barn som kom ut till bussen och berättade hur vi skulle lägga upp vårt besök. Vi blev indelade i tre grupper. Första gruppen gick till Mangårdsbyggnaden och blev guidade av en mycket duktig guide som hette Louise. Hon berättade om Birgits barndom och uppväxt på Olegården.

Andra gruppen fick gå till ladan där man har gjort en fantastiskt fin utställning om Birgits internationella liv. Alla i gruppen fick vars ett par hörlurar och en fjärrkontroll som man kunde klicka med på små blå knappar som var uppsatta vid montrarna, då hörde man berättelsen om denna monter.

Tredje gruppen fick gå till filmsalen i hönshuset och se och höra Birgit sjunga. Efter 20 min bytte grupperna plats.

Det fanns också ett café i stallet där det var uppdukat med kaffe och en underbart god choklad tårtbit. Vi satt både i grisastiorna och på foderbordet och fikade. Det var mycket trevligt och mysigt.

Sedan fortsatte vi ut till Hovs Hallar. Stannade en liten stund och beundrade den fantastiska utsikten. Därefter gick hemfärden över Italienska vägen genom Båstad och ut på motorvägen.

På hemfärden var det tyst i bussen. Alla vilade och smälte intrycken efter en fantastisk dag.

 


Träff för jourhavande släktforskare

Text och bild: Carina Kjerrström

En del av jourhavande släktforskare

Onsdagen den 12 september samlade HSBF sina jourhavande släktforskare till ett introduktionsmöte inför höstens aktiviteter. Ett gäng på 20 personer var samlade för att få nya kunskaper inför sina uppgifter.

Gunilla Persson Aretoft inledde träffen med att hälsa alla välkomna. Därefter tog arkivarie Anders Rehnström från Stadsarkivet över och berättade allt som vi behöver veta om forskarsalen för att på bästa sätt bemöta besökarna. Därefter fick Anders svara på mängder av frågor.

???????????????????????????????

Anita informerar om SVAR

Anita Larsson, från HSBF, tog därefter över och visade oss lite olika sökvägar på SVAR samt gav oss lite goda råd inför våra uppgifter i forskarsalen. Helene Brågård, ansvarig för jourhavande släktforskare, informerade om alla praktiska detaljer.

Föreningen bjöd på kaffe och en superläcker tårta på den här givande kickoff-träffen.

???????????????????????????????

Mumsig tårta

 


 

Fleninge Hembygdsmuseum

Text: Ronny Johansson
Bild: Olle Svetoft

HSBF startade höstens verksamhet tisdagen den 4 september med ett besök på Fleninge Hembygdsmuseum. Ett tjugotal medlemmar mötte upp på gården mellan museibyggnaderna och vi hälsades välkomna av en liten skara entusiaster.

20120904_Fleninge_1
I fyra olika grupper fick vi sedan gå runt och bese samlingarna under sakkunnig ledning. Vi blev mycket imponerade av samlingarna och det sätt på vilket dessa presenterades. Samlingarna består dels av de mer traditionella redskap och verktyg som användes i jordbruket, dels av skolmuseum samt ett rum med anknytning till kyrkan. Det finns också ett speciellt rum med minnen från Ödåkra spritfabrik. Även textilier och köksredskap fanns i riklig mängd. Har man anor i Fleninge är kanske arkivet med gårdsinnehavarna särskilt intressant.
Efter att grupperna gått runt och fått information i de olika avdelningarna avslutades kvällen med en trevlig kaffestund.

20120904_Fleninge_2

 


 

Föreläsning om Inrikes pass

Text och bild: Carina Kjerrström

Vårens sista föredrag hölls tisdagen den 24 april på Stadsarkivet. Drygt 80 personer hade bänkat sig för att lyssna till kvällens föreläsare Hans Hanner från Genealogiska Föreningen, Stockholm.

Gunilla Svensson Aretoft och Hans Hanner

Gunilla Svensson Aretoft och Hans Hanner

Hans började med att presentera Genealogiska Föreningen, som är Sveriges äldsta släktforskarförening med start redan år 1933. Bland annat har föreningen ett klipparkiv med person- och familjenotiser från Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. För närvarande finns det ca 200 000 bilder digitaliserade som går att söka på föreningens hemsida www.genealogi.net.

En förväntansfull publik

En förväntansfull publik

Efter föreningspresentationen var det dags att berätta om Inrikes pass.

På Wikipedia går att läsa följande: ”Redan år 1555 föreskrev Gustav Vasa att varje köpman skulle ha ”vägabref eller passebordh” från hemstaden med sig vid resa utanför den trakt där han var känd. År 1603 förbjöds att utlämna hästar på skjutsstationerna till resande utan pass. Den som var på resa utan pass kunde gripas för lösdriveri. Ett inrikespass kunde vara utställt för resa till ett visst ställe; jämför uttrycket ”förpassad”.

Även i gästgivardagböckerna skulle det skrivas in vem som övernattade. Förteckningarna lämnades därefter till polisen och därpå kom det ut i dagspressen som ”Anmälda resande”. Lagom till Släktforskardagarna i Gävle ska det gå att söka i den digitala databasen över Inrikes pass.

Allt detta och mycket mer berättade Hans om på ett väldigt trevligt sätt.

 

Uppskattad frågestund efter föreläsningen

Uppskattad frågestund efter föreläsningen

Min egen reflektion är att redan på den tiden var det ”storebror-ser-dig-anda”.

Föreningens ordförande Gunilla Persson Aretoft tackade Hans Hanner med sedvanlig present och publiken med en stor applåd.

Kvällen avslutades med allmänt diskuterande kring kvällens ämne samtidigt som det serverades kaffe och ostbulle.


 

Medlemsmöte den 18 april

Text: Ronny Johansson

Onsdag en den 18 april hade styrelsen bjudit in de personer som erhållit medlemskap i HSBF under 2011. Vi har ju lite olika vägar att få kontakt med personer som kan tänkas vara intresserade av medlemskap i föreningen, arkivens dag, släktforskningens dag på Väla eller genom vår kursverksamhet.

Den här onsdagskvällen hade ett tiotal personer tackat ja till vår inbjudan och de hälsades välkomna av vår ordförande Gunilla Persson Aretoft. Gunilla berättade lite om syftet med kvällen och bjöd därefter till bords.

Nu följde en timme av intensivt släktforskarprat kors och tvärs över bordet samtidigt som en delikat räksmörgås avnjöts. Alla lyssnade dock spänt när Linda Kvist berättade lite kort om sitt besök på släktforskardagarna i London.

Kvällen avslutades med att Gunilla uttalade förhoppningar om att de nya medlemmarna skulle trivas i föreningen samt att alla medlemmar är välkomna med små eller stora bidrag till vår verksamhet i form av artiklar till medlemstidningen, bli jourhavande släktforskare i forskarsalen eller berätta något ur sin forskning på ett medlemsmöte.


 

Uppföljning av Släktforskningens dag på Väla

Text och foto: Karin Florin

???????????????????????????????

Trots ett fint vårväder kom det ett tiotal nya intresserade släktforskare, onsdagen den 21 mars till Forskarsalen på Stadsarkivet. Alla hade fått sitt intresse väckt när HSBF var på Väla Centrum på Släktforskningens dag lördagen den 17 mars.

???????????????????????????????
Dessa nya forskare ville gärna fortsätta att stilla sin nyfikenhet på de nyligen hittade släktingarna.
De fick hjälp att söka på befolkningsskivor och på internet med ADOnLine, Genline och SVAR.
Det fanns också en hel del material utlagt på bordet (se bild) som kan vara till hjälp när man börjar att släktforska.

???????????????????????????????

HSBF:s styrelsemedlemmar hjälpte till att hantera datorerna på Arkivet. Det blev många spännande sökningar, bland annat på Rotemansarkivet efter en prinsessa och på Garnisonförsamlingen efter en värnpliktig. De flesta anmälde sig också till våra nybörjarkurser i släktforskning.

???????????????????????????????

 


 

Släktforskningens Dag på Väla

Text och bild: Carina Kjerrström

201203_Slaktforskningens_dag_2
Släktforskningens Dag inträffar varje år den tredje lördagen i mars. Den första Släktforskningens Dag hölls den 18 mars 2006. Temat i år var ”Släktforskning då, nu och i framtiden”.

I år var det sjunde året som vi hjälpte blivande släktforskare att söka sina rötter. Tio representanter från HSBF fanns på plats på Väla Centrum både som informatörer och som vägledare vid våra fyra datorer. 3Butiken på Väla ställde upp med mobila bredband så vi kunde söka på ArkivDigital, SVAR och Genline.

Våra datorer innehöll tillgängliga CD-skivor såsom Sveriges befolkning 1880, 1890, 1900, 1970, 1980, 1990 samt Dödboken. Dessa skivor utgör en bra ingångskälla för att sedan gå vidare till kyrkböckernas arkiv.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

 

201203_Slaktforskningens_dag_6
Det märktes att släktforskning är populärt just nu. Redan klockan tio, när Väla Centrum öppnade, strömmade många vetgiriga besökare till HSBF:s monter för att få en inblick i släktforskningens värld. Intresset var så stort att det blev köer till våra datorer där unga och gamla ville få svar på sina frågor.

???????????????????????????????

 


Årsmöte och efterföljande föredrag om legenden Starke Tufve

Av Carina Kjerrström

Gunilla Persson Aretoft  Eri Larsson  Lars-Göran Persson

Gunilla Persson Aretoft Eri Larsson Lars-Göran Persson

Tisdagen den 13 mars höll HSBF sitt årsmöte som behandlade år 2011. Föreningens ordförande Gunilla Persson Aretoft hälsade välkomna till mötet som hade samlat ett 50-tal medlemmar.
Till mötesordförande utsågs Lars-Göran Persson som tillsammans med mötessekreteraren Eri Larsson lotsade oss genom dagordningens traditionella årsmötespunkter med ekonomi, ansvarsfrihet och val.

Revisor Lennart Cegrell läser revisionsberättelsen

Revisor Lennart Cegrell läser revisionsberättelsen

Budget för 2011 redovisades och mötet beslutade att årsavgiften för 2012 skulle vara 200 kronor för enskilda medlemmar och 100 kronor per år för familjemedlemmar.

Om- och nyval av styrelsemedlemmar gjordes enligt valberedningens förslag.

Om-och nyval av styrelsen

Om-och nyval av styrelsen

Gunilla tackade Lars-Göran för väl genomfört uppdrag och lämnade ordet till kvällens föredragshållare, Åke Fagerberg från Fleninge Hembygdsförening.

Kvällens föredragshållare.    Foto: Åke Fagerberg

Kvällens föredragshållare. Foto: Åke Fagerberg

Åke berättade på ett mycket trevligt sätt om legenden Starke Tufve från Duvestubbe. Tufve Jönsson, som han hette, levde för 300 år sedan på Duvestubbe gård strax utanför Ödåkra. Tufve föddes den 25 januari år 1685. Redan som nyfödd var han stark, födelsevikten var 3 skålpund vilket motsvarar ca 5,5 kilo. Tufve fick 10 barn. Genom Tufves stora barnaskara blev ”Tufve–släkten” Luggude härads största bondesläkt.

Starke Tufves museum .        Foto: Åke Fagerberg

Starke Tufves museum . Foto: Åke Fagerberg

Gisela Henkel Trapp skapade ett museum år 1890 till Starke Tufves ära. 1977 brann museet ner till grunden men återuppbyggdes av familjen Wiktor. I slutet av 1900-talet vandaliserades muséet men är nu helt färdigrestaurerat. Museet ligger på vägen som går mellan Ödåkra och Allerum.

Starke Tufves museum .        Foto: Åke Fagerberg

Starke Tufves museum . Foto: Åke Fagerberg

Gunilla Persson Aretoft tackade Åke Fagerberg med sedvanlig present och åhörarna tackade med en lång uppskattande applåd!

Många kom för att delta i årsmötet

Många kom för att delta i årsmötet

Mer att läsa om Starke Tufve finns på www.hembygdshistoria.se/kullens/tufve.htm

Trevliga samtal släktforskare emellan avlutade kvällen under tiden föreningen serverade kaffe med smörgås.

 


 

 

Who do you think you are live 2012

Text och bild: Linda Kvist

Who do you think you are live 2012 lockade 17 000 släktforskare världen över till London.
Mässan var packad med föredrag och föreläsningar som gav besökarna inspiration, nytänk
och kunskaper inom släktforskningens värld.

201202_WDYTYA_2

Det här är femte året i rad som mässan arrangeras. Who do you think you are (WDYTYA) är ursprungligen ett engelskt tv-program som numera även visas på svenska kanaler med svenska deltagare.

Arrangemanget ägde rum på London Olympia den 24 till 27 februari. På fyra ställen i utställningshallen pågick det fördrag om 45 minuter från klockan 10.00 på förmiddagen till klockan 17:00 på kvällen.
Ett antal företag som Ancestry.com, MyHeritage och FamilyTreeDNA var också på plats
och visade upp sina produkter.

201202_WDYTYA_1
Flera av föredragen var specifikt inriktade på släktforskning i England, men för en utomstående var det övriga utbudet så stort att det utan problem gick att fylla dagarna med intressanta föreläsningar.
Några höjdpunkter:
* Dr Nick Barrett är en välkänd historiker i England. Han höll föredrag om ett projekt, Making History, han är involverad i. Det går ut på att lära ut historia på ett roligare sätt till elever genom att låta dem hitta sin egen historia, ett komplement till de vanliga mer traditionella studierna av kungar och drottningar.

201202_WDYTYA_4

* Maureen Taylor, känd som The Photodetective, visade massor med tips på hur man kan hitta bilder av släktingar på nätet. Under mässan hjälpte hon även besökare att datumbestämma medtagna fotografier. Det blev ett populärt inslag och kön till Maureen Taylor och hennes kollegor var konstant under hela mässan.

* Huvudframförandet under lördagen handlade om släktforskning och sociala medier, framfört av Laurence Harris från MyHeritage.

201202_WDYTYA_3

* En paneldiskussion som avslutades med en frågestund för publiken. Panelen bestod av Laurence Harris från MyHeritage. D Joshua Taylor, släktforskare från USA som medverkar i den amerikanska versionen av  ”Who Do You Think You Are”. Daniel Lynch, från USA som är expert på google och författare till boken, ”Google Your Family Tree”. Lisa Louise Cooke, också amerikan, föreläsare och utgivare av podcasten ”Genealogy Gems”. Peter Christian, författare till boken the ”The Genealogist’s Internet”, samt Paul Howes, släktforskare från USA.

* En föreläsning om hur du som släktforskare kan dra nytta av Google Earth. Genom att göra en liten ”film” med platser där släktingar bott och verkat kan man koppla bilder och filmer. På så sätt kan man dela med sig information med ytterligare kött på benen än det traditionella släktträdet.

* Gill Blanchard gav tips på vad man ska tänka på när man skriver ner och delar med sig av sin familjehistoria.Vem är det du skriver ner din berättelse för och vem är det som ska läsa den?
WDYTYA är en upplevelse, fylld med information, inspiration och passion. En tredagarsbiljett kostade 30 pund och föreläsningarna, bortsett från huvudanförandet, var gratis för besökarna.

Lisa – en släktforskarjuvel
Två gånger i månaden producerar och publicerar Lisa Louise Cooke från Kaliforninen sin
podcast Genealogy Gems på internet. Lisa är en ofta anlitad föreläsare och är på
WDYTYA Live för andra året i rad. En mässa hon tycker om för att den har någonting
för alla var man än befinner sig i sin forskning, nybörjare så väl som mer avancerad.
I år var hennes föredrag om sökstrategier för Google fullbokat.
-Jag vill få folk att känna att de har kontroll över tekniken och sin dator, allt för att kunna få
så mycket tid till sin forskning som möjligt, säger Lisa

Hon pratar och visar teknik som annars kan kännas komplicerad på ett enkelt och inspirerande
sätt. Lisa avslöjar att i kommande avsnitt av Genealogy Gems finns det bland annat intervjuer från Rootstechmässan i Salt Lake City i början av februari. Betalande premiummedlemmar
har att se fram emot en intervju med Martin Sheen som är med i amerikanska Vem tror du att du är denna säsong.

* Podcast: En digital inspelning av ljud eller video som man kan lyssna/titta på över internet eller
ladda ner till sin dator/mobiletelefon/surfplatta. Är det video kallas det ofta för vodcast. I gratisprogammet iTunes kan man hitta många podcasts med släktforskningsinriktning. De flesta är på engelska men Sveriges radios Släktband finns också där.

——–

Twittrare och bloggare, lätta att känna igen

Till årets mässa hade Else Churchill tillverkat rosetter liknande de man kan se på hundutställningar och de bars av personer som bloggade och twittrade inför och under mässan. Eftersom årets huvudanförande bland annat handlade om sociala medier var det naturligtvis extra passande och personer som bara tidigare träffats via bloggar, twitter, facebook och så vidare kunde lätt känna igen varandra. Hade man inte möjlighet att vara på plats fanns det ändå en hel del att läsa om mässan på bloggar och man kunde läsa kommentarer på twitter med hashtagen #wdytyalive

* Blog: Enkelt beskrivet, en dagbok på nätet som ibland kan handla om ett specifikt ämne, tillexempel släktforskning.

* Twitter: En tjänst på internet där man skickar meddelanden som får vara max 140 tecken långa.
Dessa meddelanden kallas för tweets. Man kan skiva in så kallade hashtags # följt av ett nyckelord eller ämne för att enkelt kunna nå ut till eller söka upp den ämnen som intresserar en.
Under mässan användes hashtagen #wdytyalive

*Länkar:
Who Do You Think You Are Live : www.whodoyouthinkyouarelive.com
Skolprojekt: www.making-history.org
Nick Barratt Family Show: www.familyhistoryshow.com
Maureen Taylor: www.maureentaylor.com
Lisa Louise Cooke: www.genealogygems.com

 


Premiär för öppet bibliotek

Text och bild: Carina Kjerrström

Ulla Persson, Leif Algotsson, Karin Larsson, Nils-Åke Persson och Torbjörn Johansson var de första besökarna i biblioteket

Ulla Persson, Leif Algotsson, Karin Larsson, Nils-Åke Persson
och Torbjörn Johansson var de första besökarna i biblioteket

Det blev succé för öppet hus på biblioteket. Många Helsingborgare kom för att se vad HSBF:s bibliotek har i sina samlingar.

Den lilla föreningslokalen var full av besökare och det kändes faktiskt lite trångt vissa stunder.
På biblioteksbordet trängdes pärmar med nekrologer, släktutredningar och uppslagsverk av allehanda slag.

Torbjörn Johansson, en av besökarna, sökte i Elsa Olssons släktutredning efter sina anor från Råå, ett stort arbete som tar lång tid i anspråk.

Dagens besökare var väldigt imponerade av allt släktforskningsmaterial som fanns på hyllorna.
De tre timmar som biblioteket var öppet räckte bara till för att göra en första inblick i bibliotekets alla skatter som berikar slätforskningsarbetet.

 


 

Föredrag om Ancestry

Text och bild: Ronny Johansson

Tisdagen den 7 februari gästades HSBF av Jan Eurenius från Ancestry/Genline.  Efter att vår ordförande Gunilla Persson Aretoft hade hälsat välkommen och informerat om “jourhavande släktforskare”och kommande årsmöte överlämnades scenen till en faktafylld föredragshållare.

Jan Eurenius och Gunilla Persson Aretoft

Jan Eurenius och Gunilla Persson Aretoft

Först fick vi en genomgång av en del nya och gamla finesser hos “Genline familyfinder“. Jan berättade också om vad man kan ha för nytta och glädje av “Bygdeband”. De flesta av de närvarande var nog mest intresserade av att få reda på hur Ancestry kunde hjälpa till med att hitta rätt i amerikanska databaser. Vi fick dock ge oss till tåls, först valde Jan att berätta om att bygga släktträd på nätet och hur utbytet med andra släktforskare gick till.

Hitintills hade Jan pratat om det som kallas “Ancestry – Sweden”, den billigare varianten av Ancestryabonnemang. Nu kom det som alla väntade på, “Ancestry world deluxe” abonnemanget.
Vi fick en del exempel på vad man kan finna i passagerarlistor och folkräkningar. Åhörarna fick möjlighet att fråga om “sina emigranter” och lyckan blev fullständig för den dam som fick hjälp med att hitta Robert Mattsson i en passagerarlista från 1910.
20120207_Ancestry_3

20120207_Ancestry_2

Publiken har många frågor till Jan

Föreläsningen avslutades med kaffe och smörgås efter nästan två timmar av nyttig och intressant information.