Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Biblioteket

Förteckning över bibliotekets böcker

Böckerna sorterade efter titel i bokstavsordning.

Föreningens bibliotek 2020-08-27

Carl-Erik Ripa

Text: Sonja Månsson Foto: Sonja Månsson och Anders Ripa

Carl-Erik Ripa föddes 1930-07-03 i Helsingborg Maria (M) på Tågagatan och gick i grundskolan på Magnus Stenbocksskolan. Han växte upp under andra världskriget. Hans motorcykelfärd genom ett sönderbombat Europa efter kriget påverkade honom mycket och framkallade en vilja att hjälpa andra. Carl-Eriks far satt i Stadsfullmäktige i Helsingborg och själv kom han senare att sitta Kommunfullmäktige i Lerum. Carl-Erik avled i maj 2018 i Lerum.

I början av mars 2019 fick Föreningen en förfrågan från Carl-Erik Ripas son, Anders Ripa, om Föreningen var intresserade av att överta Carl-Eriks historieböcker om Helsingborg och Skåne. Föreningen har beslutat att vi inte ska ta emot släktforskning från avlidna personer, men nu innehöll detta historieböcker om Helsingborg och Skåne, så vi tackade ja till detta unika erbjudande.

Fredagen den 22 mars körde Anita Larsson, Leif Månsson och undertecknad till Västra Frölunda för att hämta dessa böcker. I Västra Frölunda blev vi väl mottagna av Anders och Britta Ripa, som bjöd på kaffe och smörgås.

Det var 4 hyllmeter med böcker. Detta resulterade i 8 kartonger böcker, som ni ser på bilden. De 8 kartongerna står nu i Föreningens arkiv och kommer så småningom att införlivas i vårt bibliotek.

Länk till Carl-Erik Ripas släktforskning:

https://www.ripa.se/carl-erik/ny/alla/index.htm?/carl-erik/ny/alla/000/001/348.htm

Vårt biblioteket omfattar drygt 600 volymer, vilka utgör en god hjälp i släktforskningen till våra medlemmar och andra intresserade.

bibliotekbok

Vi har byggt upp biblioteket med generella uppslagsverk, källförteckningar, register och andra rikstäckande hjälpmedel.
I samlingarna finns det även material av släkt- och personhistoriskt intresse från nordvästra och norra Skåne.

Beståndet är uppdelat på fyra huvudavdelningar.

 • Uppslagsverk med bland annat, Krigsarkivets beståndsöversikt i 10 band,
  Grills Statistiska sammandrag av Svenska indelningsverket.
  Rosenbergs Geografiskt – Statistiskt Handlexikon öfver Sverige i 4 band, Svenska gods och gårdar, sju band med beskrivningar och foton över omkring 37.000 gårdar från Halland och Skåne samt ytterliggare ett 40-tal ortsförteckningar,
  släktforskarförteckningar, register och handböcker.
 • Släktforskningsmaterial med omkring 500 verk inom släkt-, hembygds- och folklivsforskning, gravstens- och torpinventeringar,
  samt källförteckningar och register av lokal karaktär.
 • Tidningar från ett 50-tal föreningar med vilka vi har tidningsutbyte.
 • Övrig litteratur.

I föreningslokalen finns ett stort antal CD-skivor såsom Sveriges dödbok, CD-emigranten, Svenska ortsnamn, Söderskivan,NAD-skivan, Sveriges Befolkning 1890 1900 1970 och 1980, Svenska historiska stadskartor och Sven Dahls släkt- och arkivforskning.

SparaSpara