Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Höstutflykten

Föreningens Höstutflykt gick i år till Halland. Vi startade som vanligt tidigt på morgonen och gjorde ett första stopp för förmiddagskaffe på Kvibille Gästgivaregård. Där togs vi emot av gästgivaren själv- Anders Emanuelsson.  Han hälsade oss välkommen och berättade och sjöng (!) om Kvibilles historia och särskilt om Gästgivaregården. Många skrönor finns det och livligt har det gått till där genom åren. En fantastisk hästskjutstrafik var det före järnvägens tillkomst. Och under många år var det här man köpte sitt brännvin!

Gästgivaren Anders Emanuelsson

 

En shop av annat slag lockade vid vårt besök till köp av Kvibille-ostar. Kommersen var livlig även här.

Så fortsatte resan till Varberg och Varbergs Fästning. Här fick vi först lyssna på ett föredrag av Chefsarkivarie Anna Lena Nilsson om Varbergs fästning som fängelse. Fascinerande, intressant och dessutom rappt och humoristiskt berättat.

En utomordentlig god och närande fisk- och skaldjurslunch serverades oss på Fästningsrestaurangen, som höll öppet denna dag, bara för att vi kom. Därefter följde besök på Hallands Kulturhistoriska museum inrymt i fästningen, där vi särskilt tittade på och blev informerade om ”Bockstensmannen” ett absolut fantastiskt fynd av ett mansskelett med kläder. Det upptäcktes omkring 1930 i en mosse inte långt från Varberg och dateras till 1300-talet.! Sensationellt!

Även här var det utomordentligt professionell och vältrimmad guidning.

Besöket avslutades med eftermiddagskaffe och besök i museumsshopen.

Text: Thomas Laurin, Foto: Linda Kvist