Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Att hitta det förbjudna

Den 18 september träffades ett stort gäng släktforskare för att lyssna på Niklas Hertzmans intressanta föredrag om just att hitta det förbjudna.

Niklas Herzman

 

Som vanligt hälsade vår ordförande, Thomas Laurin, både oss släktforskare och Niklas välkomna.

Thomas passade givetvis på att informera om alla Föreningens aktiviteter under hösten.

Som synes, många släktforskare

Niklas berättade om hur vi skulle börja och titta i husförhörslängderna längs till höger. Där finns diverse ”godsaker” om personen hade hittat på något under de årtal husförhörslängden omfattade.

Sedan fick vi reda på en hel del om olika brott som begicks och vilka straff som man kunde få. Även hur domstolarna var indelade under årens lopp från 1614 fram till idag.

Ja, vi fick ta del av hur vi går vidare med vår forskning efter kyrkböckerna med bl.a. var vi hittar arkivhandlingarna, domböckerna, inneliggande handlingar, saköreslängder, diarier och vilka genvägar vi kan använda oss idag av.

Niklas nämnde flera gånger om hur glada vi blir idag om vi har en liten tjuv eller en ännu värre förövare i vår släkt. Då har vi större chanser att kanske få se ett foto av honom från någon fångrulla eller kanske också få redan på längd, hårfärg, tatueringar m.m. Men annat var det förr. Hittade man en brottsling i sin släkt var man nästan beredd att sluta släktforska. Detta var en skam, tyckte många.

Efter ett mycket intressant föredrag avtackade vår ordförande Niklas och sedan var det dags för dragning av lotteriet. En av de lyckliga tre vinnarna var Ulla Nilsson, som fick en liten bok.

Thomas överlämnar vinsten till Ulla Nilsson

Efter detta serverades kaffe och macka samt det sedvanliga minglet.

Stort tack till Niklas för ditt fantastiska föredrag och också till alla oss andra som lyssnade så andäktigt hela tiden och kom med intressanta frågor.

Text/Foto: Christina Nygren