Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Släktforskardagarna

Lappmarkens Släkt-och Bygdeforskare

 

Årets Släktforskardagar gick av stapeln i Växjö och Fortnox area.

Till många av föredragen var förköpsbiljetterna för att garanterat få en plats slutsålda och tidvis var det långa köer till föreläsningssalarna, trångt i gångarna mellan montrarna och köer till kioskerna.

På plats fanns som vanligt Sveriges Släktforskarförbund  med bokförsäljning, bland annat den nya handboken Arkiveringshandbok för släktforskare av Jan Appelquist. Riksarkivet, Arkiv Digital, Genealogiska Föreningen, DIS, MyHeritage, Ancestry, Genny och FamilyTree DNA var några av de andra som också fanns på plats.

Själv hjälpte jag till med DNA-testning och svarade på DNA-frågor tillsammans med Åsa Johnsson från föreningen och flera andra hos FamilyTree DNA. Det gick åt ungefär 350 DNA-kit under helgen.

Under min egen rundvandring fastnade jag för en monter som Lappmarkens Släkt-och Bygdeforskare låg bakom. Jag har ingen släkt alls åt det hållet men de hade många intressanta böcker och bjöd på både hjortronkarameller och renkött och det är trevligt att bara prata släktforskning i allmänhet.

Jag tycker själv att Släktforskardagarna är lite av årets höjdpunkt. Man får täffa andra forskare, se nyheter och vad som är på gång, upptäcka nya böcker, lyssna på intressanta föredrag och få lite ny inspiration till sin egen forskning.

Nästa år hålls släktforskardagarna i Borås, hoppas vi ses där!

/Linda Kvist