Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Vår Mårtensträff ”Medlemmar berättar” den 14 november

Våra “kassörskor” ta emot oss som vanligt

Thomas Laurin, vår ordförande, hälsade oss välkomna till årets Mårtensträff. Han informerade om vårt nästa föredrag, den 6 februari, då Lena Ringbrant Ekelund och Hjördis Nilsson berättar om DNA och hur man går vidare när man fått sitt resultat.

Därefter välkomnade han vår första föredragshållare, Britt Kvist, som skulle berätta om hur det var att vara barn på 50- och 60-talen i Rydebäck.

Många medlemmar hade samlats för att lyssna på föredragen

 

Britt Kvist

Britt börja med att visa en karta över Rydebäck och alla de små orterna som låg intill, Kattslösa, Örby och Gantofta m.fl. Hon berättade om alla skolor och affärer och missionshus som fanns på den tiden. Märkbart var att de som då bodde i Rydebäck hade postadress Gantofta.
Det var intressant att höra Britt berätta om sina farföräldrar och föräldrars liv och leverne i Rydebäck.

Britt med sina föräldrar och syster på cykeltur

Här visar Britt var hon bodde och just där pekpinnen är ligger Petab, nuvarande Plantagen. Vägen framför huset är Landskronavägen.

Efter föredraget tackade Thomas Britt med en liten gåva.

Nästa föredragshållare skulle enligt programmet ha varit Anita Larsson som på grund av en förkylning inte kunde närvara. I hennes ställe ryckte Linda Kvist, föreningens webbredaktör, in och höll ett mycket spännande föredrag om ”Nils Peter Bengtsson – Han som föll ihop på kajen och dog…”.

Linda Kvist

Historien om Amerikaemigranten Nils Peter Bengtsson som efter att hans fru Amanda dött skulle återvända till Sverige från San Francisco med deras lilla dotter Anna Josefina har berättats i Lindas sambos släkt i nittio år. När han skulle gå ombord på båten tillbaka till Sverige trillade han ihop och dog på kajen. Berättelsen fascinerade den då helt färska släktforskaren Linda som ville se om hon kunde hitta mer information om Nils Peters öde. Efter mycket sökande i både svenska och amerikanska arkiv nystades sanningen upp och Linda kunde berätta den verkliga historien om Nils Peter. Han dog inte där på kajen i dryga trettioårsåldern, istället levde han i San Francisco tills han blev närmre åttio år och under den tiden hade hans dotter Anna Josefina både hunnit gifta sig och få egna barn.

Anna Josefina Bengtsson, född 1889 i San Francisco innan hon skickades tillbaka till Sverige

 

 

 

Nils Peter Bengtsson

Efter dessa två fina föredrag serverades som vanligt fikat.

Det sedvanliga minglet innan det var dags att bege sig hemåt.

Text och bild: Christina Nygren

SparaSpara