Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Släktforskardagarna i Umeå 2016

Detta år hölls stämman i Umeå, denna lilla fina stad, björkarnas stad, i Västerbotten. Begivenheterna gick av stapeln på Nolia i Umeå.

20160819_SFD_2016

Redan på fredagen den 19 augusti var det dags för Informationskonferensen. Förbundets ordförande Erland Ringborg hälsade alla välkomna.

20160819_SFD_Erland_RingborgErland Ringborg

Sedan berättade Niklas Hertzman om ArkivDigital. Nytt för i år är ett register för svenskfödda boende i USA år 1940, från Census för Amerika 1940.

Därefter informerade Erland Ringborg bl.a. om förslaget till ny namnlag.

Anders Berg berättade sedan om hur läget för NÅDD-projektet (Namn åt de döda) idag ser ut. Anders är projektledare för projektet och det finns fortfarande mycket som behöver göras innan en ny skiva kan komma ut. Förbundet hoppas på fler registrerare för att kunna publicera nästa version under 2017 eller 2018.

Konferensen för redaktörer för föreningars medlemstidningar hölls samtidigt i en annan lokal.

Efter all information serverades kaffe och bröd innan stämman började.

Stämman öppnades av ordföranden Erland Ringborg. Till ordförande för stämman valdes Umeås tidigare kommunalråd Lennart Holmlund.

126 ombud var anmälda. Våra ombud för Föreningen var Thomas Laurin och Helene Brågård.

Stämman var avklarad på 45 minuter, vilket var onödigt snabbt för ett årsmöte. Ordföranden borde ha gett mer tid för dialog och diskussion på flera av dagordningens punkter!

Erland Ringborg omvaldes till ordförande på två år och Susanne Gustavsson Sambia avgick och avtackades senare på banketten på kvällen. Peter Niwong, Borlänge, invaldes i styrelsen.

 

20160819_SFD_Thomasson_Ringborg

Från vänster: Charlotte Thomasson, Erland Ringborg, Lennart Holmlund, Eva Dahlberg samt Mikael Hoffsten.

20160819_SFD_Stammodeltagare

Stämmodeltagare

 

Invigningen på lördagen var trevlig där bl.a. landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson, och Förbundets ordförande, Erland Ringborg, höll tal. Skådespelerskan Pia Johansson, med rötter i dessa trakter, underhöll också på invigningen. Pia hade på eftermiddagen ett mycket trevligt och fullsatt föredrag, ”Är vi våra gener, eller är det för sent att ändra sig?”

Efter invigningen var det bara att bege sig ut i utställningshallen för att titta på det stora utbudet av de olika föreningars montrar.

Eftersom vi var i Umeå och årets tema var ”Fjällen, skogarna, älvarna och människorna” var det många föreningar från norra delen av landet vilket var intressant för alla, inte minst för oss från södern.

Ingenting saknades och de ”klassiska” utställarna fanns också på plats, såsom ArkivDigital, SVAR, Lantmäteriet, Ancestry, MyHeritage, FamilySearch, DIS och givetvis Sveriges Släktforskarförbund.

I år kunde man också DNA-testa sig direkt på mässan, vilket Anita Larsson, Thomas Laurin och undertecknad också gjorde. Verkligen en spännande utveckling för oss släktforskare.

20160820_SFD_SSF_2

20160820_SFD_SSF

Sveriges Släktforskarförbunds utställning

 

20160820_SFD_Riksarkivet

Riksarkivet

20160820_SFD_Arkiv_Digital

ArkivDigital

20160820_SFD_Lantmateriet

Lantmäteriet

20160820_SFD_DIS

Föreningen DIS

 

Kvällen avslutades som vanligt med Banketten, som detta år hölls på Scandic Plaza Umeå.

Victor Örnbergs hederspris delades i år ut till Anna-Lena Hultman. Anna-Lena är en av våra främsta experter på emigrantforskning och har tillsammans med Ted Rosvall gett ut handboken Emigrantforskning. Hon har också tillsammans med Gunilla Didriksson hållit kurser för blivande kursledare i släktforskning och även som projektledare för Sveriges dödbok och projektet Namn åt de döda samt Gravstensinventeringen.

Budkavlen överlämnades till Hallands släktforskarförening, som står som värd för Släktforskardagarna 2017 i Halmstad.

På söndagen fortsatte föredragen och utställningarna.

20160821_SFD_HSBF

Från vår Förening Birgitta Granath, Christina Nygren, Anita Larsson, Olle Svetoft, Helene Brågård och Thomas Laurin. Hjördis Svetoft och Eri Larsson saknas på bilden

 

Sammanfattningsvis kan sägas att släktforskardagarna i Umeå var mycket trevliga och välplanerade.

Bra föreläsningar, bra lokaler och organisation samt god mat.

Med andra ord var vi alla mycket nöjda med våra dagar i Umeå.

Christina Nygren