Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

SeniorNet på besök

Den 23 september hade Föreningen besök av ett tjugotal medlemmar från SeniorNet i Helsingborg.

Stadsarkivarien Torgny Fransson välkomnade alla till Stadsarkivet och tog med besökarna ut till arkiven där han visade runt. Något som fångade allas intresse var de gamla kartorna och ritningarna över Helsingborg som visades fram. Bl.a. 1903 års handritade kartor av Schade. Verkligen detaljrika och tydliga.

Torgny berättade att man kan finna allt i ett arkiv, såväl kommunala handlingar som privata. T.o.m. gamla barnmorskejournaler och gamla röstlängder och även gamla körkortsprov från en av Helsingborgs körskolor.

Torgny Fransson visar bilder ute i arkivet.

Torgny Fransson visar bilder ute i arkivet.

Efter en extra lång rundvandring hälsade Olle Svetoft alla välkomna till Föreningen och han berättade lite allmänt om Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförening.

Därefter började Anita Larsson berätta hur man börjar släktforska. Det första att göra är att fråga äldre släktingar, kolla foton samt samla så mycket material som möjligt. Sedan är det kyrkböcker som gäller. Anita presenterade detta på ett mycket tydligt och klart sätt. Även ett fall från verkligheten visades, nämligen hur man hittar förfäderna till Augusta Hall.

Efter en livlig frågestund tackade SenioNets ordförande, Ingrid Bjerne, för att de fick komma till Föreningen och Stadsarkivet.

Förhoppningsvis resulterar besöket till många nya släktforskare. Flera anmälde sig redan till vårens nybörjarkurser.

Text/Foto: Christina Nygren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *