Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Hänt under året

Öppet hus på Stadsarkivet den 25 april

Föreningens sista aktivitet för våren var ”Öppet hus på Stadsarkivet”, ett samarrangemang med Stadsarkivet.

75 personer kom till Stadsarkivet i god tid för att vara med om detta unika besök i arkiven. Dessa är stängda för allmänheten i vanliga fall.

Vi började med att alla samlades i föreläsningssalen. Där hälsade Stadsarkivets nya chef, Sophia Hydén, oss välkomna.

Hon var mycket glad att hon fått vår förening och Folkrörelsearkivet som hyresgäster.

Sophia Hydén

Sedan lämnades mikrofonen över till vår ordförande, Thomas Laurin. Han hälsade också alla hjärtligt välkomna till kvällens begivenheter.

Först informerade Thomas om höstens program som börjar med en utfärd till Ven.

Lennart Palm (känd från bl.a. Melodikrysset) håller ett föredrag om ”Adel i Gravvalv” (gravallvarligt men dödskul, har någon summerat föredraget).

I oktober berättar Peter Sjölund om DNA. Då har de som vill möjlighet att topsa sig för att få reda på sina gener.

Även ”Våra medlemmar berättar” återkommer till hösten.

Nyheter för hösten är att föreningen kommer att anordna två temakurser (den ena handlar om Danmarksforskning och den andra om historiska kartor) om vardera två kurstillfälle.

Thomas Laurin

Mycket folk, som vanligt, i föreläsningssalen

Anna Eriksson och Rolf Tegstam från Stadsarkivet

Receptionen

Guidningen i arkivet var säkert det som de flesta var mest intresserade av.

Vi tog hissen ner till våning två och vi kom in i den lokal som kallas för depån, eller som Sophia nämnde, stadens hjärta.

Sophia Hydén guidar i arkivet för intresserade släktforskare

Mingel i Receptionen

Efter guidningarna samlades alla i Receptionen för att sammanfatta kvällen och ta för sig av de snittar och dricka som det bjöds på. Att det varit en trevlig kväll hördes i minglet efteråt.

Läs mer i HSBF-NYTT nr 2 år 2017.

Text: Christina Nygren
Foto: Sven Kylefors och Christina Nygren

Släktforskningens Dag

Så var det åter dags för Släktforskningens Dag, som alltid infaller alltid den tredje lördagen i mars, i år alltså den 18 mars. Vi var på Stadsbiblioteket i Helsingborg, som vanligt, vilket har visat sig vara mycket positivt för både besökare och oss själva.

Klockan elva stod vi beredda för att ta emot de första besökarna. Det blev många fler än vi kunde ana som kom med en gång när dörrarna öppnades. Stundtals var det köer till forskardatorerna.

Vi uppskattar att vi hade ett 60-tal besökare under dagen och leenden var många, när det blev träffar. Inte minst hos nybörjarna när de ser sina förfäders namn på pränt i kyrkböckerna. Då känner man att man vill veta mer och sedan är släktforskningen igång.

Text/foto: Christina Nygren

Vårt årsmöte den 14 mars 2017

Vårt första årsmöte på det nya Arkivet drog mycket folk. Det var fullt hus, alltså 75 personer, som kommit för att lyssna på mötet och det efterföljande föredraget om Gisela Trapp.

Som vanligt välkomnade vår ordförande, Thomas Laurin, oss alla. Han förklarade också att vi har mycket stränga instruktioner på att inte ta in mer än 75 besökare. Från början var det sagt att vi skulle kunna var 90 personer i lokalen samtidigt, men detta ändrades senare.

Thomas informerade också att det är mycket släktforskare i forskarsalen, när vi har jourhavande på tisdagarna samt efterlyste föredragshållare till vår medlemsträff till hösten.

Lars-Göran Persson utsågs till ordförande för årsmötet och Eri Larsson till sekreterare.

Efter att alla punkterna på dagordningen gåtts igenom tackade Thomas Lars-Göran för ett bra genomfört årsmöte och överlämnade en flaska vin.

Thomas välkomnade sedan vår föredragshållare, Birgitta Jönsson, som skulle berätta om Helsingborgskvinnan Gisela Trapp.

Läs mer om detta intressanta föredrag i HSBF-NYTT Nr 2 2017.
Text/foto: Christina Nygren

Emigrantforskning i Amerika

 

Årets första föredrag på det nya Stadsarkivet gick av stapeln den 7 februari. Som vanligt var det fullbokat långt innan. I denna föreläsningssal får endast vistas 75 personer. Vi måste rätta oss efter vad Brandmyndigheten bestämmer. Det är femton mindre platser än i den gamla lokalen.

Vår ordförande, Thomas Laurin, började med att hälsa alla hjärtligt välkomna till vårt första föredrag här. Thomas informerade sedan om våra kommande aktiviteter och hälsade därefter kvällens föredragshållare, Lena Ringbrant Ekelund från Klippan, välkommen.

Lena höll ett mycket inspirerande och intressant föredrag om hur man kan hitta sina utvandrande förfäder. Både hur de tog sig från Sverige, båtresorna och hur man hittar dem i det nya landet.

Thomas tackade Lena för ett trevligt föredrag med ett presentkort.

Läs mer om detta i kommande nummer av HSBF-NYTT.

 

 

 

OBS!

Tänk på, att om ni anmält er till ett föredrag och av någon anledning inte kan komma, var snäll och meddela oss detta. 

Vi tackade nej till nästan 30 medlemmar för att föredraget var fulltecknat. 

Synd att stolar ska stå tomma.