Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Efterlysning

Här har du möjligheten att få hjälp av dina släktforskarkollegor att hitta dina släktingar.
Skicka ett mejl till webbredaktören så kommer din efterlysning att läggas in här.


När du fått svar på dina frågor är vi tacksamma om du vill skicka ett meddelande till webredaktören så behöver inte någon börja med efterforskningar i onödan.

Webredaktören

Glöm inte att meddela rätt epostadress.

Namn: Staffan Olsson
Datum: 16 april 2019

Hej!
Jag är från Lund och släktforskar. Just nu skriver jag en del om min farfars mors familj som växte upp på ett arrende på Ödåkra 2. Hon och hennes syster flyttade till sist till Malmö via Helsingborg och deras bror emigrerade till Amerika 1884. Det var en hel del som gjorde det under de åren i Ödåkra (37 st har jag hittat mellan 1880-1890). Jag har en bild från 20-talet där hon står utanför sitt barndomshem men man ser väldigt lite av huset. Jag undrar om det finns någon som har gamla bilder från byn. Ödåkra 2 bör väl ha legat ungefär vid skolan eller strax söder om?

Mvh

Staffan Olsson
staffan.ahlström-olsson@telia.com

Namn: Ann-Margret Olsson
Datum: 4 februari 2019
epost: amiso77@tele2.se

Efterlysning

HEJ!

Jag behöver hjälp att hitta 4 personer.

Jag börjar med min faster Emmy Maria Hedvig Petersson (Svanberg). Född 18960815 i Hamneda.

Fader: Israel Petersson (ändrade efternamn till Svanberg, troligtvis i samband med giftermålet med Ida Kristina Carlsdotter)

Israel född 18621120- död 19390326. Ida född 18700121 – död 19540828

Emmy emigrerade till Danmark (Köpenhamn) 19151224

Gifte sig med en man som hette Jakobsen i efternamn. Förnamn vet jag inte. De fick en dotter Ethel Jane född 19200408. De bodde sedan i Roskilde. Emmy blev sjuk och kunde inte ta hand om sin dotter. Mannen kom till Sverige och lämnade Ethel Jane, som då var ca 3 år, till Israel och Ida som tog hand om henne tills hon blev vuxen.

Emmy hamnade på någon form av mentalsjukhus i Roskilde och dog där men jag vet inte när.

Vad vi har hört så var Emmy deprimerad och försökte ta livet av sig. Mannen var inte snäll mot henne. Men det har varit skämmigt att prata om det. Jag och ett av hennes 3 barnbarn här i Sverige vill gärna hitta Emmy och få veta när hon dog och varför hon blev intagen på sjukhus. Och om det finns halvsyskon till Ethel Jane.

Så är det farfars fars syster Johanna Christina Petersson. Född 18461206 i Hamneda. Flyttade till Halmstad 18680530

Fader: Peter Carlsson född 18260211 – död 19040413

Moder: Maria Petersdotter född 18260303 (kan vara 0313 el 0331) i Traryd. Död 19150120 i Hamneda

Ingen tycks veta något om vad som hände med henne och nu finns det inga kvar som kan berätta.

Tacksam för all hjälp.

De andra två personerna är bröder som hamnade i Medelpad. Det är på mammas sida. Jag återkommer till dem.Namn: Sandra Ekborg
Datum: 13 december 2018

Efterlysning okänd fader

Min mammas farfars farfar hette Ludvig Wahlfrid Borgström (runt 1845 bytte han efternamn till Ekborg) och föddes 8/11 1830 i Helsingborgs stadsförsamling (Maria). Ludvig föddes utomäktenskapligt och i födelseboken står det därför inget om vem hans pappa är. Hans mamma hette Elna Borgström.

Hur som helst, har jag läst att man möjligtvis kan hitta en okänd fader om man tittar i domböckerna från tiden då det oäkta barnet föddes. Min fråga är då i vilka domböcker ska jag leta? Vilken häradsrätt tillhörde Helsingborgs stadsförsamling (Maria)? Ska jag leta i Helsingborgs rådhusrätt och magistrats domböcker och finns det materialet i så fall digitaliserat? Om det inte finns digitaliserat var kan jag få tag på det?

Tacksam för all hjälp jag kan få.

Med vänlig hälsning Sandra Ekborg

sandra.ekborg@telia.com

Namn: Maud Sundèn
Datum: 29 november 2018

Efterlysningar av andra släktforskare i Skåne med tangerande personer

Jag och tre av min mammas kusiner (två kvinnor en man) har gjort DNA-test. Kusinernas far var bror till min mormor. Deras far Sven Johansson f 31 mars 1853 var ”oäkta” son till Botilla Nilsdotter f 7 dec 1833. Vi skulle gärna vilja veta vem som var far. Botilla var tjugo och jag har inte hittat ngt om att hon tjänade som piga och flyttat iväg. Om hon hjälpte till hemma så borde ju inte den presumtive fadern vara så långt bort. Hon gifte sig med Johannes Persson när Sven var 2,5 år, Sven fick 9 halvsyskon men det var kanske bare tre eller fyra som bleg gamla. Svens efternamn blev Johansson och det har flera av halvsyskonen också. En fundering är att Johannes var far , ev jobbade han som drång i Lilla Teglaröd vid tiden. Sven flyttade aldrig med Botilla och Johannes till Traneröd (runt 1866) utan bodde kvar med mormor och morfar – ngt som motsäger teorin. Om hans far hette Johan eller om han fick efternamnet av styvfadern vet man ju inte. Så här jagar jag släktforskare på Botillas och Johannes barn. Får v i tag pångn trolig kandidat så är frågan om ngn i dennes familj tagit DNA, annars kan man ju beom ett test. En annan fråga rör min fars äldsta anor som jag kunnat spåra. Han hette Christopher Andersson f 1733 i Husie hans fru hette Kjerstina Persdotter f 1735. De dog båda 1799 i Husie, han 24 maj och hon 19 juni. Fick hjälp med att hitta deras bouppteckning och de hade det gott ställt, arrenderade en gård (Oxie häradsrätt (M) FII:29 (1800-1802) Bild: 81 Sida: 73) och hade många barn. De kyrkböcker jag hittat är inte så lätta att läsa och flera finns inte scannade. Deras yngsta dotter Ingar Christoffersdotter f 22 dec 1779 i Bunkeflo fick sen oäkta son Christoffer Andersson den 1 sept 1803 i Qvärlöf. Har hittat födelsenotis och där står Anders Larsson som far. Anders finns med på samma husförhörs sida men sen har jag inte lyckats spåra honom. Även Ingar är svår att få ordning på. Christoffer nr 2, hennes son, verkar det bli ordning på han gifter sig med Anna Svensdotter och han blir så småningom min farfars farfars far. Jag har gjort släktträd på Anchestry och finns även på MyHeritage och FF (där är det inte så stort träd). Är även intresserad an pappas morfars släkt, han hette Sven Andersson f 29 okt 1855 och var konnunordförande i Stenestad, (har fått fina data via GultarpGen) pappas mormor Elise har jag fått en del om genom Brandt-släktens tips och av Stenestads hembygdsförening), även fått napp på en släkting till Elise via DNA (nu 80 år) i Duluth som jag ska försöka och träffa nästa år. Vore kul att få kontakt med några som man har gemensamma anor med. Jag har även en hel del foto som jag inte kan identifiera personerna på och de bör ha varit ganska nära släkt till pappa (Karl-Erik Kristoffersson f 18 dec 1916).

med vänlig hälsning

Maud Sundén Mossberg

Stråtvägen 3B

71432 Kopparberg

0580 71234, 070 331 26 26

maud.i.sunden@gmail.com

Namn: Jörgen Steen Veisland
Datum: 16 oktober 2018

Tulinius i Gdansk
Adress:
Jörgen Steen Veisland
UI. Wejhera 12/2
80-346 Gdansk
Polen
Namn: Antti Linkola
Datum: 6 november 2018
Johannes Collan i Helsingborg

Kan ni hjälpa mig?

Jag vill fråga om min farfars far, distriktsläkare, MKD Johannes Collan (född 8.6.1841 i Kangasniemi, Finland), som enligt en dokument har fått någon behandling i någon anstalt i Helsingborg år 1886-1890 då han måste använda kryckor på grund av reumatiska besvär. Han var en livlig korrespondent till Terveydenhoitolehti (en slags finsk ”Hälsovännen”) och Duodecim, den finska publikationen för att tävla den svenskspråkiga Finska Läkarsällskapets Handlingar. Han t.o.m. sände hälsning till Duodecim-sällskapets 10-årsjubileum, som arrangerades 18.11.1891. Han dog 24.12.1891 i Nystad/Uusikaupunki, Finland. Dödsorsak var kronisk njurinflammation. Så det kan misstänkas, att han hade någon slags systemsjukdom med ledaffision. Jag vore tacksam on ni kunde hitta och vidarebefordra anmärkningar om hans sjukdomshistoria, resultat om laboratorieundersökningar, behandling, diet osv.  Min teori om den omedelbara dödsmekanismen är dietär hyperkalemi med hjärtstillestånd. Det finns inga journalanteckningar i Skånearkivet. Kostnaderna ersättas.

P.S. Johannes Collan´s far Zachris Collan köpte 1841 som länsman i Sulkava där en landsgård som hette Linkola (antagligen från ”lingon”).  Många – inte alla – av hans avkomlingar har tagit Linkola-namnet, min far 1935 när han studerade i Tekniska Högskolan i Helsingfors.

Högaktningsfullt,

Villmanstrand, den 6. november,  2018

Antti Linkola
MKD specialist i inre medicin
Liinakonkatu 2
53500 Lappeenranta
Finland
tel +358 50 5439517

Namn: Lars Hurtig
Datum: 4 november 2018
Bildförfrågan
Hej,
Jag håller på och skriver en släktbok om mina föräldrar.
Min pappa kom från Stockholm till Helsingborg 1945 och bodde då på Guldsmedsgatan 8 ett par år.
Flyttade sen inom Helsingborg och jag kom till världen 1948.
Jag undrar om det finns några kort på Guldsmedsgatan från förr? Det är alltid kul att lägga in någon bild bland all text.
Tacksam för all hjälp
Namn: Tommy Berntsson
Datum: 3 november 2018
Efterlysning 
Hej
Jag har problem med att hitta en släkting som var husar i kronprinsens regemente i Helsingborg. Jag har hittat så mycket som att hans son finns med i födelseboken via denna länk
jag kan inte tyda hans efternamn (sonens döps till Ferdinand) . Det ryktas i släkter att han skulle ha hetat Gullberg! Det tycker inte jag det ser ut som i födelseboken.

Tacksam för hjälp med detta

/Tommy

Namn: Lena Einarsson
Datum: 29 Oktober 2018
Familjen Hessler

Hej,
Försöker få fram lite info om min släkt och min morfars mor hade en bror vid namn Anders Nilsson Hessler, född i Östra Herrestad, 1966.
Bosatt i Helsingborg fram till sin död. Gift med Anna Borg. Dom fick många barn, bla Allan Botvid Hessler.
Även morfars mors syster, Anna Nilsson, 1862, bodde länge i samma hushåll som Anders.
Morfars mor försvann till Köpenhamn tidigt och dog där i unga år och hon lämnade morfar till moderns syster.
Någon som känner igen eller har info om familjen?
Mvh
Lena

Namn: Anita Jeppsson
Datum: 29 augusti 2018
Johannes Hansson
 Kyrkböckerna från Fjärestad omkring 1806 är uppbrunna eller försvunna.
Söker därför upplysningar om Johannes Hansson född 1806 01 30. Gifter sig 1834-11-01 i Lilla Nötabo med Karna Larsdotter född 1810-07 01 JONSTORP. Han var sedan artillerist i Vendes Artilleriregemente i Kristianstad. Dog 1877-10-29 i Björkeröd 1, Farhult.
Anita Jeppsson
Det här förfrågan kom till Helsingborgs kommun och sedan till föreningen via Helsingborgs Stadsarkiv.

Namn: Claudio M Abbruzzese
Datum: 18 mars 2018
Search for ancestors

Dear Ladies and Gentlemen

I do genealogy about my family. I found out that one of my ancestors (he is my 9th grandfather) was from Sweden.

It is Peter Bille (1656 – 04.02.1735), born i Helsingborg, died in Niederlinxweiler (Saarland, Germany).

His father was the citizen and shoemaker Martin Bille, resident in Lund, born most likely in Helsingborg.

Maybe you can help me –  I hope so.
Do you have documents regarding Martin Bille. ideally also his parents? Maybe to his death or birth? To his wife? To other children?

I am looking forward to hearing from you. Pleas inform me in advance, if and what costs are incurred for the search.

Than you very much and best regards

Claudio Abbruzzese

Namn: Berndt Boberg
Datum: 17 november
Boberg

Hej

Jag hoppas att någon av er kan hjälpa mig med lite viktig information i mycket svårt släktforskning ärende angående min förfäder Fredric Boberg, angående mina granskningar ifrån de aktuella handlingarna som har tillhört Kristianstad rådhusrätt så har jag endast kunnat få fram en lite säkrare information om att hans dop tilltalsnamn var nog Friedrich istället för Fredrich som de flesta tolkar det som ifrån den aktuella vigselhandling som finns om honom?
Så för mig så skulle jag väldigt gärna vilja få fram mer information om sonen Johan Friedrich som var född 29.11.1773 i Helsingborg, mina spår efter honom där slutar vid år 1789, så finns där någon av er som har information om honom efter år 1789 så skulle jag var mycket tacksam om ni vill dela med er av denna information till mig? Även om där finns någon av er som har vetskap om några ättlingar som härstammar ifrån denna aktuella släkt som där finns minst tolv olika stavningar på av deras efternamn så skulle jag vara mycket tacksam om ni vill dela med er av denna information till mig?
Med vänliga hälsningar
Berndt Boberg
Teori om vår Bobergsläkts ursprung
Den aktuelle Boberg

Kristianstads rådhusrätt

Namn: Annika Johansson
Datum: 6 november
Knaust

Hej

Jag söker alla fakta om min släkt som bodde i Helsingborg i slutet på 1800 talet. De hette Knaust.
fadern christoffer och sonen Johan Jacob (1829-1889)  (hans farfar hette dock lika och dog 1833) med fruar. Särskilt intresserad av Jacob Johans barn han som föddes 1820) och barnen till honom och deras öden.
Gärna uppgifter vart de tog vägen.
Bifogar handskrivet släktträd.
Sonen till Jacob : 1)Adolf Fredrik Knaust och 2)Gustaf Oscar samt brodern till Jacob: Gustaf Ferdinand Knaust som flyttade till Sundsvall har jag koll på.
Gärna alla dokument som finns om släkten vet att de var skomakare och bodde nära Mariatorget.
Mycket tacksam för information. Betalar gärna för hjälpen.

Med vänlig hälsning

Annika Johansson
Mobil: 070-200 00 70
Namn: Linda Lundström
Datum: 30 oktober
Frans Georg Karlsson

Hej

Söker en Frans Georg Karlsson som jobbade som murare 1905. Han fick en oäkta dotter Dagny Olivia Vilhelmina 26 aug 1905 i Ängelholm tillsammans med Anna Eufemia Gren född 2 sept 1886. Anna gifte sig sedan med Tage Reinhold Häggman. Tacksam för hjälp
Linda
Astrid har fått svar på sin efterlysning /Linda

Namn: Astrid Hansson
Datum: 15 oktober
Fråga om gatunamn istället för kvarter i Helsingborg

Min fars morbror med familj, hustru och dotter, bodde i Helsingborg 1884-1892. han var skeppstimmerman och hette August Johannesson, född 31/8 i Hönebäck (P)

Det jag skulle vilja veta är var de bodde, gatunamn och om det går att senare kanske också få fram bilder på de hus de bodde i. Hamnen den tiden! Var sådana bilder nu kan finnas. Hur ser de gatorna ut idag ! Mycket frågor.

Första bostaden:
1884-05-14, Böhmen no 1 A i Hb stadsfs, A1:83 (1884-1890) bild 392,sida 2722  (Maria)

Andra:
1885, Finland 15 A, A1:83 (1884-1890) bild 230, sid 2555 (Maria)

Tredje och sista:
1888, Holland 5, A1:88 (1890-1894) bild 312, 13330 (Maria)

Jag var på besök i Helsingborg i somras och gick runt lite i området kring Maria kyrka i centrum, förmodar att det är Maria fs!

Kan någon hjälpa mig på traven med detta eller ge tips om vad jag kan göra. Kan tänka mig att komma ner till Helsingborg.

Hälsningar

Astrid Hansson

Namn: Anki Hedström
Datum: 17 februari
Efterlysning: 10 Roten samt Niels Böcker/Butcher

Efterlyser var adressen 10 Roten har för adress idag. Min anfader Niels Böcker med familj bodde där . Även intresserad när Niels Böcker/Bötker född 28/4 1788/1793 i Köpenhamn kom till Sverige (Helsingborg).

Tacksam för alla upplysningar

Namn: Pernilla Lundberg
Datum: 17 februari
Efterlysning

Hej!

Jag undrar om någon känner till ”Sigfrid Lundbergs konfektion och skrädderi” som ska ha funnits i Helsingborg åtminstone på 1930-talet, kanske tidigare och längre.
Sigfrid var min farfars farbror och min farfar arbetade i butiken. Någon som vet något om denna butik? Adress? Foton? Eller tips på var jag kan leta?
Med vänliga hälsningar
Pernilla Lundberg
Namn: Karl-Erik Hansson
Datum: 17 februari
Efterlysning
1807-10-17 födde pigan Johanna Benedikta Persdotter en son i Helsingborg. Johanna var anställd hos Joachim Christian Henckel och hustru Christina. Barnet döptes till Anders Peter och Christina höll barnet under akten. Gudfader var Joachim. Fam. Henckel bodde på 6:e roten 138-139 i Helsingborg.
Johanna flyttade efter dopet till Lektor Liljenberg på Nr. 20 HSB stadsförsamling 1810-1812 och 1811-12 (två olika husförhörsböcker) men utan Anders Peter. Han hittades av en händelse inflyttad till Lund från HSB. Bodde hos Gördelmakare Karlsson till 1826-09-15 då han återvänder till HSB?
Finns ej i inflyttningslängd. Flyttar sedan till Varberg via Borås.
Vem tog hand om Anders Peter efter dopet? Vad hände med hans moder? Vem var fadern?
Med vänlig hälsning
Karl-Erik Hansson
Namn: Ann-Marie Westerberg
Datum: 24 mars
Efterlysning
Hej
Hoppas kunna få hjälp/ tips att finna någon släkting, till Herman August Hans Wegner, född 1883-04-17 i Kammin Henkenhagen, Wolgast, Tyskland. Kom enligt inflyttningsläng Ekeby B:5 (1895-1930) Bild 540/ sid 102 till Sverige, Skromberga, som arbetare nr 607, Skromberga. Avlider i Ekeby 1968-12-27.
I husförhörslängden Ekeby Alla:6, står antecknat “tysk undersåte” om detta har någon betydelse.
Jag skulle vilja ha hjälp att hitta någonting, syskon, föräldrar eller annat om hans liv före Sverige. Kan någon hjälpa mig.
MVH
Ann-Marie Westerberg

Mejl: westerberg.a@telia.com

Namn: Aurora Tellenbach
Datum: 29 mars
Alfred Johansson

Hej!

Min pappas morfar Alfred Johansson ägde fastigheten på Karl X Gustavs gata 54 i Helsingborg. Han köpte den 1924 efter att ha sålt sin andel i ett dragarlag. Enligt äldre släktingar hette det Nya Dragarlaget eller Helsingborgs Nya Dragarlag. Jag söker efter uppgifter om Alfred (troligen född 1876) och Nya Dragarlaget.

Hälsningar,
Aurora

Namn: Ann-Marie Westerberg
Datum: 24 mars
Efterlysning
Hej
Hoppas kunna få hjälp/ tips att finna någon släkting, till Herman August Hans Wegner, född 1883-04-17 i Kammin Henkenhagen, Wolgast, Tyskland. Kom enligt inflyttningsläng Ekeby B:5 (1895-1930) Bild 540/ sid 102 till Sverige, Skromberga, som arbetare nr 607, Skromberga. Avlider i Ekeby 1968-12-27.
I husförhörslängden Ekeby Alla:6, står antecknat “tysk undersåte” om detta har någon betydelse.
Jag skulle vilja ha hjälp att hitta någonting, syskon, föräldrar eller annat om hans liv före Sverige. Kan någon hjälpa mig.
MVH
Ann-Marie Westerberg

Mejl: westerberg.a@telia.com

Namn: Jan Åkesson
Datum: 18 mars
Eva Larsson född i Gustaf Adolfs församling

Hej.

Jag söker faktauppgifter om en numera avliden släkting.
Hennes flicknamn var Eva Kristina Larsson och som gift Pullola.
Hon föddes i Gustav Adolfs församling i Helsingborg den 7 maj 1941 och dog i Värmland den 3.10 2002.
Jag söker faktauppgifter på hennes biologiska föräldrar, då hon sedermera bortadopterades.

Med vänliga hälsningar
Jan Åkesson
Tel: 0171-24652 Mobile: 070-6230593
Mejl: jan.i.akesson@telia.com


Lena har fått svar på sin efterlysning /Linda
Namn: Lena Åberg
Datum: 7 januari
John Albin

Hej!

Har fått vaga uppgifter på att min släkting John Albin född: 1884-10-23 i Kristianstad lämnade Kristianstad  1901-10-21 för militärtjänstgöring i Stockholm kungliga Svea Livgarde arbetade även som betjänt i Stockholm /Södertälje lämnade då ev Stockholm 1905 för flytt till Helsingborg .
Ngn som känner till detta?
Han emigrerade t Amerika 1916.

Mvh Lena

Namn: Anna Laestadius Larsson
Datum: 2 december 2015
Hilma af Klint

Hej!

Jag arbetar med en roman om konstnären Hilma af Klint. Hilma flyttade 1920 från Stockholm till Helsingborg med sin vän, sjuksköterskan, Thomasine Andersson. 1932 bodde de enligt uppgift på Kullagatan 32, 1934 ska de ha flyttat till Karl X Gustafsgatan 23. Enligt en uppgift bodde de 1928-31 i Uppsala. Och 1935 ska de ha flyttat till Grönegatan 28 i Lund.
Är det någon som vet var i Helsingborg de bodde under tiden 1920-28? Och om de satte några spår i staden? Vilka de umgicks med? Tacksam för all eventuell information – det minsta strå är värdefullt – om de båda kvinnorna.

Anna Laestadius Larsson

Mejl: anna.mediababe@gmail.com

Datum: 25 november 2015
Johanna Christina  
Jonasdotter

Jag undrar mycket över min farmor Elsa Dagmar Maria Adolfina Anderberg född den 28 december 1899 i Helsingborg. Jag har namnet på hennes mor och var i Helsingborg hon föddes. Det jag inte vet är när och under vilka år hon vistades på barnhem ? Var fanns det och varför var hon där?
Jag vet att hon kom som fosterbarn till Jonstorp och en familj Jönsson när hon var ? år.
Farmor var öppen med vistelsen på barnhemmet, men inte om varför?
Tacksam för hjälp.

Mejl:Ingerm49@gmail.com

Namn: Erling Larsson
Datum: 22 november 2015
Johanna Christina 
Jonasdotter

Hej!

Inför utsikten till att skulle leta igenom ungefär 800 Kyrkoböcker i Skåne, Halland, Blekinge och Småland för att hitta en enda Kvinna, född någonstans i Sverige som i 1883 reste till Köpenhamn via Helsingborg där hon gifte sig 1884. Av nämnda skäl behövde hon ej uppge sin födelseort eller söka medborgarskap i Danmark varför hennes födelseort ej finns angiven i några danska register endast att hon var född i Sverige.

Finns det Någon som vet/kan upplysa om var Johanna Christina Jonasdotter blev född i Sverige den 8 jan. 1858.

Vänlig hälsning

Erling Larsen

Namn:Claes Westrup
Datum: 19 oktober 2015
Omvandling av rote- och tomtnummer till dagens gatuadresser

Hej!

I min forskning kring var i Helsingborg mina släktingar bodde, så ger husförhörslängderna i mitten på 1800-talet en uppgift om i vilken rote och vilket tomtnummer, som de bodde på.

Nu undrar jag vem, som kan hjälpa mig att omvandla dessa till dagens adresser. Har ni i Släktforkarföreningen någon sådan ovandlingstabell eller finns det tillgängligt hos Helsingborgs stad?

Jag vore tacksam för hjälp.

Hälsningar

Claes Westrup
Smålandsvägen 5
222 70 Lund

Namn:Ulf Forsberg
Datum: 26 september 2015

Hej,

Jag ingår i det relativt nybildade Nils Forsberg-sällskapet vars syfte är att samla information rörande denne intressante konstnärs liv och verk. Nils Forsberg var under många år bosatt och verksam i Helsingborg. Det skulle därför vara av stort intresse att få kontakt med personer som själva haft eller vars anhöriga haft kontakt med konstnären och likaså de som äger verk av honom. Även uppgifter om kontakter med sonen Nils Forsberg fils, som också var en skicklig målare och som också bodde och verkade i Helsingborg under många år, är av intresse i sammanhanget.

Med hopp om respons och med vänlig hälsning.

Ulf Forsberg

Inga hälsar att hon har fått svar på sin efterlysning /Linda
Namn:Inga Stenberg
Datum: 23 augusti 2015

Hej,

Jag söker en Viktoria Sofiana Johansson som var född 1886.01.22 i Getinge. Hon flyttade till Danmark från Helsingborg 1916.05.22 och Hennes mor som kom från Danmark hette Karin Sofia Jörgensen och var född 1859.08.30. Hon dog sedan i Helsingborg år 1938.

Kan ni hjälpa mig att finna denna släkting?

Med vänlig hälsning,

Inga Stenberg

Namn: Helene Lindqvist
Datum: 4 augusti 2015
Hej!
Jag söker efter en Hans Olsson Roth född i Helsingborg den 5 april 1790, är det någon ni kan hitta?
Jag är medlem i Bjäre Släktring.
Med vänlig hälsning
Helene Lindqvist
Namn: Jarl Åslund
Datum: 20 juli 2015
Hej,
Den 1913-01-07 föddes en gosse i Helsingborg med “okänd fader” noterad i födelseboken. Barnet var kyrkobokförd i kv. Ryssland i Helsingborgs Maria vid den aktuella tidpunkten. Hans namn var Gunnar Teodor Kihlgren och avled 2004-07-21 i HBG Gustav Adolf. Personnr: –3977.
Modern var ogifta Alma Kihlgren, född 1886-02-07 i Helsingborgs Maria (Ej Tirup som anges i församlingsboken de första åren), och avliden som ogift i Raus den 1980-12-25. Personnr: – 4141.
Den 1925-10-23 flyttar modern och sonen tillsammans med några anhöriga till modern till Furugatan 12 i Raus församling. Se Raus A II a/27, sidan 622e.
Under perioden 1913-1925 har jag inte funnit några noteringar alls om fadern i aktuella församlingsböcker som tex A II a/105, sidan 8383 eller i A II a/203, sidan 9186.
Jag har alltså “stångat min panna blodig” i mina försök att finna denne okände fader. Nu återstår att undersöka sakernas tillstånd i de sociala arkiven på Helsingborgs stadsarkiv och ev i Raus arkiv.
Ev. i Pastorämbetets arkiv : Där brukar ibland finnas notering om faderskapserkännande.
Frågan är nu om det går att finna faderns namn i arkivet för “Barnavårdsnämnden i Helsingborg 1903-1967”. Där finns ju bla “Barnavårdsakter “ (F1A) sorterade efter personnr. i hyllorna E1-E3 samt “Barnavårdsmannahandlingar-Räkenskapskort” (F1D i arkivboxar) med uppgifter om underhåll från fadern som betalades genom en barnavårdsman. Även D2 “Förteckningar över barnavårdsmannaskap” volymerna 1-2-3-4 (1918-1925) är av intresse samt volymerna 30-31 (“Barnav.manna.reg.”) I A1 finns ju “Styrelseprotokollen”, volym 1 (1913-1919), 2 (1920-1925) och 3 (1925-1926)
Det borde alltså ha utsetts en Barnavårdsman för Gunnar Teodor, åtminstone efter lagens tillkomst 1918 framtill kring 1928 då han är 15-16 år. Frågan är om det finns liknande dokument arkiverat för Raus. I övrigt kan jag nämna att även fadern ev. har namnet T(h)eodor samt kanske Olsson och var från Malmö.
Nåväl, det skulle vara oerhört glädjande om ni medverkade till att knäcka denna familjegåta. Det som är en stor fördel för er är ju att HSBF sitter “vägg i vägg” med det aktuella arkivet! Jag väntar med spänning på ert svar! HSBF är nog mitt sista hopp om att finna personen ifråga!
Med bästa sommarhälsningar
Jarl Åslund  (08-53035660)
Vårstavägen 35 B
147 70 GRÖDINGE
Rose-Marie hälsar att hon har fått fantastisk hjälp och tackar 
så jättemycket för de fina upplysningarna! /Linda

Namn: Rose-Marie Andersson
Datum: 17 juli 2015

Hej!
Jag söker uppgifter om Lovisa Nilsdotter, född 25 aug 1856 i Allerum. Far torpare Per Nilsson. Mor Kjersti Jönsdotter no 2 Laröd. Faddrar: Jöns Christoffersson hustru vid Påhlsjö. Dräng Jöns Nilsson i Laröd o pigan Anna Christine Nilsdotter i Helsingborg.
Lovisas barn:
Karl-Otto 28 april 1878
Emil 27 juni 1883
Alma 22 okt 1888, dop 29 okt 1888. Fattigförteckningen. Piga. Oäkta.
Agda 3 feb 1891
Olga 9 mars 1894

Jättetacksam för uppgift om föd.datum på Lovisas föräldrar. Alma är min mans mormor. Tacksam för allt om ovanstående personer.

Tack på förhand

Rose-Marie

Kjell har meddelat att han har fått hjälp med sin fråga och tackar så
mycket för hjälpen. /Linda

Namn: Kjell Pettersson
Datum: 9 maj 2015

Hej,
jag söker efter födelsedag och dödsdag för följande personer:Alma Persson, Hunnetorpsvägen, Helsingborg, som dog i mars 1954 och hennes make Karl Persson, som dog några år senare.
Båda har legat begravda på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg men gravrätten har sagts upp för några år sedan.
Hoppas att Ni kan hjälpa mig med uppgifterna.
På förhand tack !
Namn: Johan H. Lexow
Datum: 13 april 2015
Hei

Jeg har gjort en henvendelse til Roland Classon i HDSydsvenskan, som anbefalte meg å henvende meg til HSBF for å gjøre en etterlysning om følgende:

I forbindelse med slektsforkning søker jeg opplysninger om Nils Nygren (visstnok Nils-Gøran Nygren) som bodde i Helsingborg (i hvert fall i midten av 1950-årene) og hadde yrke journalist/redaktør.

På grunn av hans yrke, gjorde jeg søk i HD, og kom over artikler om slektsforsknings prosjekt som er ledet av deg, og jeg vil tro at du vil være en utmerket kontakt for å finne ut mer informasjon om Nils, om du finner noe om ham.

Arbeidet han i HD?

Lever han enda?

Ble han gift, har han barn?

Jeg takker i forkant for enhver bit av informasjon du kan formidle.

Med vennlig hilsen,
Johan H. Lexow
Oslo

Rune har meddelat att han har hittat svaret på sin fråga /Linda

Namn: Rune Karlsson
Datum: 9 april 2015

Jag heter Rune Karlsson, är född 1938, bor i Trottaberg ca 6 km väster Halmstad. Sedan 30-40 år har jag varit aktiv släktforskare och är mångårig medlem i Hallands Släktforskarförening.
Under årens lopp har det blivit ett stort antal utredningar åt både släktingar och bekanta m fl,
Nu är jag i slutfasen av ett stort jobb för min svägerska.
I detta arbete finns i 4:e generationen en Hindrik Svensson som var född 1763 och dog 1837 i Norra Vram.
Han var make till Tyre Hindriksdotter, f 1763 och dog 1842 i Norra vram.
Det jag inte klarat ut till fullo är deras föräldrar: Sven Pärsson/Elna Bengtsdotter resp. Hindrik Andersson/…?… Svensdotter.
Frågan är om det i Er förening finns någon som kommit i kontakt med dessa och ev kan ge tips om deras födelse-, döds- med flera data.
Ibland kan det vara så att någon förekommit i något sammanhang.
Sänder med ett utdrag ur mitt arbete med dessa.
Tacksam för alla, små som stora, tips.
20150408_Rune_Karlsson_Efterlysning
Med hälsning
Rune Karlsson
035-33112
Namn: Gerd Edlund
Datum: 18 mars 2015
Hej!
Min morfar Otto Johansson var född 1870 och avled 1947-07 Erik Dahlbergs gatan ev nr 36
Min mor Sonja Teresia f Irmen f 1915-03-25 gift Edlund föddes med okänd mor och far. Faderskapet blev inte fastställt. Fadern bekostade dock utbildning och han finns med på foto. Enligt uppgift hade han en tjänst vid SJ i Helsingborg. I Helsingborg i Sydsvenska Dagbladet skrevs en dödsruna.
Nu undrar jag om det går att få fram någon information om honom eller hans anhöriga.
Om inte genom er, finns någon annan väg att gå vidare?
Med vänliga hälsningar
Gerd Edlund
Kungstensgatan 65
113 29 Stockholm
Namn: Gunilla Andersson
Datum: 17 mars 2015

Hej jag söker födelseuppgifter om Yngve George Andersson född den 24 november 1926 i Gustav Adolfs församling, Helsingborg

Jag söker efter hans föräldrar samt när Yngve George är döpt
Tacksam för hjälp med detta
Gunilla Andersson
Namn: Arne Nilsson
Datum: 15 mars 2015
 Efterlysning av min fars biologiska far Lars Peter Jönsson född 1870-01-14 på hven (Sankt Ibb), flyttade till Mölle (Brunnby) 1895-12-02, Gift med Selma Paulina Nilsson 1896-02-21. Selma Paulina Nilsson 1875-12-07.
Söner Nils Johan Rudolf 1897-03-18, Sture Leonard 1902-06-03.
Selma Paulina Nilsson dör 1902-06-12. Lars Peter lämnar Sverige någon tid senare och kommer till USA.
Enl. okänd tidningsannons: Hamnarbetaren Lars Peter Jönsson föll ned i lastrummet på ett fartyg den 20 april då han var sysselsatt med arbete vid dockan i South Brooklyn, N.Y och skadade sig så illa att han genast måste forslas till Norska hospitalet, der skadorna undersöktes hvarvid det befans att ett ben och en arm voro afbrutna, hvarjemte afbrutna refben stucko igenom lungan. Den olycklige afled påföljande dag. Den så hastigt bortryckte mannen var född på ön Hven den 14jan. 1870 och anlände till Amerika för fyra år sedan. Han efterlämnar tvänne barn i Sverige.
Mvh
Arne Nilsson

Paul har meddelat att han har fått hjälp med sin fråga /Linda

Namn: Paul Olovsson
Datum: 22 februari 2015
Hej!
Har fått på min lott att i första hand ta reda på efternamnen till två kvinnor efter deras giftemål.
De heter Bodil Jessen (född 1882) och Mathilda Jessen (född 1884). Båda är födda i Köpenhamn.
De är systrar till Selma Johanna Jessen (född 1889 i Helsingborgs stadsförsamling – senare gift Severin). 
Föräldrarna heter Carl Anton Jessen (född 18 okt 1843 i Havervad, Brøns Danmark) och Julie Edvardina Fals (född 1861 i Köpenhamn).
(Folkräkningen i Sverige från år 1890 har kartlagt denna familjs sammansättning)
Selma Johanna Jessen har inte medfört några problem att släktforska kring. Även de 
danskfödda bröderna, Anton William, Jes Karl, Ernst Julius och Fritz Wilhelm,
har jag också nöjaktigt kartlagt två generationer framåt.
Men avsevärt svårare är det med Bodil och Mathilda, då jag förgäves sökt information
från vigselarkiven och folkräkningen från senare tid, dvs från och med 1900.
Vad jag fått veta så bildade de också familjer med barn. 
Vore tacksam för upplysningar som visar deras efternamn som gifta och gärna upplysningar om deras stadigvarande bostadsort.
Tack på förhand,
vänligen
Paul Olovsson
Namn: Åke Jönsson
Datum: 21 februari 2015
Hej!
Jag har hittat en gren av mina släktingar i Husförhörslängder från mitten av 1800-talet. Namn och årtal klarar jag att läsa. Det är sämre med möjligheten att förstå de tecken som står i dom efterföljande kolumnerna. “Läsebok för släktforskare” har inte hjälpt mig att tyda tecknen.
Finns det någon i föreningen som har erfarenhet av att läsa sådan text och som har möjlighet att hjälpa mig med tolkningen?
Jag är inte medlem i Helsingborg utan i föreningar i Västergötland och Bohuslän.
Med vänlig hälsning
Åke Jönsson

Bjørn har meddelat att han har fått hjälp med sin fråga och tackar så mycket. /Linda

Namn: Bjørn Steenberg
Datum: 18 februari 2015 // UPPDATERAD 24 februari 2015

Kære HSBF,

Jeg sender denne mail for at spørge om HSBF kan være mig behjælpelig med at finde familie relationer til en person med følgende navn:

Ella Eugenia Bergdahl, født i Helsingborg den 31 august 1901

Jeg efterlyser navn på hendes mor og far?

Faren var sådan som jeg er oplyst om, Bager i Helsingborg, men døde relativ ung og efterlod sin kone alene med 4 børn, hvoraf Ella Augenia er en af dem.Ella Eugenia havde 3 søskende som hed Svea, Bertil og Sine.

De informationer jeg ligger inde med oplyser, at familien boede på adressen Himmerrige Gränden, der efter sigende skulle ligge tæt på Kärnan?

(Himmelriksgränden – Webbredaktörens anm.)

Mon det vil være muligt HSBF at finde informationer om denne familie, eller eventuelt oplyse, hvor jeg skal søge for at finde sådanne oplysninger.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Bjørn Steenberg
Jægerspris
Danmark
Tlf-45-20232345
Mail:  Bjorn@lindmantele.com

Namn: Lars Sandberg
Datum: 15 januari 2015
Hej, min farfar Karl bengtsson sandberg F 1877-010-31 i Svalöv, hans mor hette Ingrid Bengtsdotter F 1849-11-04 i Kågeröd flyttat runt som piga har hittat henne i obefintligsboken 1880 i Helsingborgs stadsförsamling Maria. Farfar var bara ett barn undrar så vart han tog vägen. Om ni vill hjälpa mej litet på vägen så är jag mycket tacksam.
Vänligen Lars Sandberg
Namn: Gunstein Seltveit
Datum: 4 januari 2015
Hei!
Min kone, Anne-Grete Seltveit, f. Arnesen frå Kragerø i Telemark (Norge) prøver å finne opplysninger om slekta til hennes mormor, Emilie (Emelie) Mathilde f. Hedvall (Hedval).  Mor hennes heitte Gustava Mathilde f. Ramstedt. Far til Emilie heitte truleg Emil von Hedvall.
På ein eller annan måte blei Gustava kjent med familien Knud og Gunhild Jensen i Arendal, og Emilie blei oppfostra der etter at mor hennar døydde. Seinare gifta ho seg med Viggo Angel Andersen frå Arendal. Dei emigrerte til USA i 1920 åra
Gustava var truleg født i 1876 i Arendal. Vi lurar på om faren, Emil, var frå Helsingborg. Gustava har nok budd ein periode i Helsingborg, sidan Emilie var født 13. november 1898 i Helsingborg. I 1899 flytta Gustava med dottera Emilie til Arendal. Det ser ut til at Gustava døydde i 1904, men då budde ho i Bergen i Nykirkesmug 2. Ho er gravlagt ved Nykirken i Bergen.
Dersom de kan hjelpe oss med opplysningar som kan gje oss meir informasjon om familien til Emil von Hedvall og Gustava Mathilde Ramstedt vil vi vere svært takksame for det.
Lever for eksempel etterkommere/slektninger av desse to personane?
Mvh.
Gunstein Seltveit
Skafsåvegen 705
3880 Dalen i Telemark
tlf. 901 70 465
Namn: Hans Norgren
Datum: 2 november 2014

Efterlysning av Hulda Fredrika Andersson

Hej!
Jag söker min farfars syster Hulda Fredrika Andersson, född Norgren 1880 i Ramnäs i Västmanland. Hulda var gift med Karl Willhelm Ferdinand Andersson, född 1877 i Svedvi socken i Västmanland. De flyttade till kvarteret Amerika 47 i Helsingborgs stadsförsamling 3/7 1922. De hade en son, Johan Algot Andersson, född 11/5 1908. Gift 7/10 1939 med Gerda Henrietta Vinberg. Johan dog 11/9 1962 på Stenbäcksgatan 105 i Helsingborg.
Jag önskar få veta var och när Hulda och Willhelm dog. Är även tacksam över att få veta om det finns levande släktingar kvar i Helsingborgstrakten.
Vänliga hälsningar
Hans Norgren
Horndal, Dalarna
Mejl: norgrenkarin@hotmail.com

Namn: Jesper Larsson
Datum: 20 oktober 2014
Hej!

Jag hade behövt hjälp och tips med en sak gällande Maria Johansson född 1882 i Helsingborg Stadsförsamling. Har inte mina papper framme så kan inte säga exakt dag, men kommer ihåg det var i början av maj (2/5?). Hon var oäkta dotter till Elina Johansson som under graviditeten var piga på Finland nr. 23. Måste också tilläggas att Maria hade en tvillingbror, Martin, och två halvsyskon som var födda innan henne, Janne Alfred och Elvira Fransesca, även dem oäkta. Sistnämnda emigrerade till USA som blott 10-åring, troligtvis till sina morbröder som bodde i USA.Det jag vill ha hjälp med är tips om hur jag skulle kunna få reda på en potentiell pappa. Årtalet talar emot om att det ska vara en ”lätt” research. Men Maria, Martin & Elina hamnade alla på fattighuset i Helsingborg bara några år efter de hade fötts och Maria och Martin hamnade senare i en fosterfamilj i Strövelstorp. Finns det något där man kan hitta? Vilka arkiv ska man leta? Eller är det rentav någon som själv är släkt med dessa personer?För övrigt kan nämnas att det är en piga Petronella Glüch, dräng Nils Johansson och Mamsell Carolina Pihl som är faddrar till barnen. Kan någon av dessa möjligtvis vara släkting till Maria och Martins far?

Med vänlig hälsning
Jesper


Mejl: larsson_jesper@hotmail.com

Namn: Sten Selander
Datum: 25 september 2014
Hej!
Söker fadern till Carl Albert Carlqvist som föddes den 3/2 1903 på okänd plats samt död 16/8 1987 i Helsingborg.
Modern Krestin Nilsson född 10/11 1874 i Trollenäs och död 18/7 1953 i Helsingborg.
Modern senare gift med Carl August Carlqvist född 15/4 1868 död 24/12 1932 i Helsinborg.
Med vänlig hälsning
Sten Selander


Mejl: sten.selander@glocalnet.net

Namn: Gun Apslind
Datum: 11 september 2014
Hej!Jag heter Gun Asplind och bor i Märsta.
Jag har haft hela min släkt i Helsingborg men mina föräldrar flyttade till Dalarna när jag var 11 år.
Mina mor o farföräldrar bodde i Helsingborg medans de levde.Jag har nu börjat med släktforskning hos Ancestry bl a och har kommit en bit på väg, men har en släkting som hette Elias Pålsson, född 29/11 1845 i Herslöv, dog 21 nov 1922 i Maria församling. Han var gift med Elna Johansson .Jag har letat efter hans föräldrar och födelse men hittar inget av detta. Mina uppgifter har jag funnit på husförhör.Finns det någon hos er som känner till detta?Såg att det fanns någon som hette Anna  på ert forum som tydligen forskat på samma person.Mycket tacksam om någon känner till detta!!!Vänliga hälsningarGun Asplind
Rakveregatan 4
19531 Märsta
Mobil 0708 971911
Mejl: gun@asplind.nu
Namn: Torsten Thomasson
Datum: 9 augusti 2014
Hej
Jag söker 2 kusiner till min mormor. De hade konditori på Tågaborg. Jag hälsade på i början av 50-talet och blev väl förplägad. Vad jag minns är att det var 2 systrar som drev konditoriet, de hette troligen Hilma och Ida. Systrarna Karin och Linnea bodde kvar i Västra Spång utanför Örkelljunga. Tacksam för uppgifter både om systrarna och konditoriet.
Torsten Thomasson

Mejl: thomassons@yahoo.com
Namn: Leif Löwegren
Datum: 9 juni 2014
Jag söker upplysningar om Berga gård som skulle ligga i närheten av Helsingborg. Vilken gård kan det vara? Här skulle 1850 också ha funnits en kvarn som låg vid en å. 1850 bodde det en familj Bager på gården.MVHLeif Löwegren

Mejl: leif.lowegren@gmail.com

Arne-Tinus A. Austad har fått hjälp av Lars-Rune Svensson och tackar för hjälpen.

Namn: Arne-Tinus A. Austad
Datum: 28 maj 2014
Hallo i broderlandet.
Jeg skriver på en familiebok, og så dukker navnet HILDING Dunér opp. Han var i en periode gift med min farmors søster, Anna Clausen (1878-1962). Hilding Dunér, svensk, kan ha vært ingeniør, han var driftssjef i en eller to gruver i Norge, og kanskje også i USA. Jeg har ingen informasjon om når han var født eller død. Kan noen hjelpe.
Vennlig hilsenArne-Tinus A. Austad

Mejl: tinus@online.no
Namn: Renathe Sand
Datum: 21 maj 2014
Hei Jeg leter etter informasjon om min tipp oldefar Hans Andersen/Anderson. Han er født i 1848 i Helsingborg. I en tid bar han også navnet Hans Ekeblad Andersen. Vet ikke hvilket år han flyttet til Norge. Men han har vært gift to ganger som jeg vet i Norge.
Et mysterium for oss er også hvor dette Ekeblad/Ekblad navnet kommer fra. Min bestemor sa alltid at det var etter en Greve i Sverige, om det er sant er vel tvilsomt…
Håper dere kan hjelpe meg litt på vei med Hans Andersen.Takk!Renathe Sand

Mejl: r.sand.krs@hoermann.no
Namn: Jan Johansson
Datum: 19 februari 2014
Hej, Undrar om någon har några uppgifter ang. minsprängt fartyg som bogserades till Landskrona efter att ha gått på en mina där 2 besättningsmän omkom. Fartyget var från Åland och hette Sally och minsprängdes 1940-05-11.MvhJan Johansson, Sölvesborg

Mejl: jk.johansson@swipnet.se

Marianne tackar för hjälpen med att hitta hennes farföräldrars föräldrar.

Namn: Marianne Johansson, Omaha, Nebraska, USA
Datum: 6 februari 2014
Jag önskar få information om min farmor och farfar bosatta i Helsingborg.
Här är de uppgifter som jag har.
Farfar:
Karl Ekman kommunalarbetare I Helsingborg
Född 1886-01-26 död 1953-05-18
Begravd på Pålsjö kyrkogård helsningborg lott 3:U 558. Graven återlämnad 1999
Inga kända syskon
Farmor:
Valborg Elisabeth Ekman född Roslund
Personnummer 1881-01-14-3940
Död 1969-08-10
Begravd I samma grav som maken Karl Ekman.
Bror Adolf Konstantin Roslund gift med Ida roslund. De ligger i samma grav som Karl och Valborg Ekman.Karl och Valborg Ekman gifte sig 1910- 12-06 troligen I Helsingborg Valborg födde sonen Gunnar Henry Ekman personnummer 101017-3217 och han är inte folkbokförd enligt ett gammalt personbevis. Kan det bero på att han var född innan de gifte sig?Jag skulle gärna vilja vet vem Valborgs och Karls föräldrar var och vilka syskon de hade förutom Adolf Roslund. Jag vet att min pappas kusin var Bengt Roslund troligen bosatt i Malmö, programledare för bla annat ”Här har du ditt liv” som sändes i svensk television på på åttiotalet (tror jag)Jag är mycket tacksam för alla upplysningar.Marianne Johansson

Mejl: mjohansson@cox.net

Jan har fått hjälp av Lars-Rune Svensson att komma vidare med sina efterforskningar och tackar för hjälpen.

Namn: Jan Persson
Datum: 6 februari 2014
Hej. Jag behöver hjälp med att finna 2 personer som flyttat från Västerås till Helsingborg. Min farfars syster Emmy Elisabet Persson gift Holmqvist. Född 1897-05-26 i Köping. Flyttade till Raus fs 1921 och gifte sig 1923 med Axel Holmqvist. Jag önskar veta om hon fick några flera barn förutom en dotter. Dottern, Ingrid Vilhelmina Holmqvist f. Persson född 1915-12-10 i Västerås. Enligt uppgift kan hon ha flyttat till Helsingör. Vill gärna veta allt om henne efter 1932. Giftemål, barn och var hon har bott.Helsingborgs Gustav Adolf AIIa:48 (1930-1935) Bild 930 / sid 379Med vänliga hälsningarJan Persson

Mejl: jan.persson@elingbo.se
Namn: Lars Sandberg
Datum: 24 januari 2014
Hej! Jag undrar lite om Hotell Högvakten på 1880 eller senare var det ett ställe där ensamma kvinnor med barn placerades, min farfars mor Ingrid Bengtsdotter F 1849 skulle ha bott där. Hörde av någon att det var två våningar på den tiden, finns det bilder från den tiden och kan man se vilka som bodde där i slutet av ardetonhundratalet. Hoppas någon kan hjälpa mej.VänligenLars Sandberg

Mejl: lars.sandberg47@gmail.com
Namn: Christer Karlsson
Datum: 8 december 2013
Christer Lund Thulin f. 1824 d. 1903.” Christer Lund kom kom år 1830 till Hälsingborg från Ystad. I Hälsingborg finns han antecknad som fosterson till Vagnmakaren P.F. Thulin och hustrun Rebecka E. Almstedt.” Christer (ibland stavas Krister) är far till min farmors mor. Min farmor Anna Elina Lindström föddes i Halmstad. Min farmor har skrivit i brev att Christer var en av medgrundarna till Allers Familjejournal i Helsingborg. Jag har för ett år sedan kontaktat Allers media, dock utan framgång vad gäller Thulin. Kanske kan jag få klarhet i den frågan genom HSBF.Med vänlig hälsningChrister Karlsson

Mejl: christer.karlsson47@outlook.com

Lars Sandberg tackar för hjälpen han har fått med sin forskning.

Namn: Lars Sandberg
Datum: 20 oktober 2013
Hej jag undrar om någon känner till min farfar Carl Sandberg (Bengtsson) född 1877 och död 1956 i Helsingborg .Hans mor hette Ingrid Bengtsdotter född 1849 kom från fattighuset i Kågeröd. Flyttade till Kropp i Hbg 1878 Rosendal som piga från 1890 är det ett ? Vad hände. Farfar Carl har bott med sin fru Selma Sandberg i Råå vilket hus.Kan ni hitta ngt om detta är jag mycket tacksam som ny släktforskar klarar jag inte ut dessa frågor.Jag heter Lars Sandberg är ny medlem i Eslövs släktforskare förening.Lars Sandberg, telefon 0413-18531

Mejl: Lars.sandberg47@gmail.com

 

Namn: Dr. William H. Feddersen
Datum: 22 september 2013
August 14,2013
35643 Inverness Ave
Palm Desert, CA 92211
U.S.A.
Maria Parish, Hesingborg
Malmohus County
Helsingborg, Sweden
andVastra Karup Parish
Bjare District
Kristianstad County
Vastra Karup, Sweden
I am writing to see if you can provide some assistance in finding out who the father of Ernest Wilhelm Bengtsson, my grandfather, was. Ernst Wilhelm Bengtsson was born on 30 March 1877 in Helsingborg. His mother’s name was Emma Fredericka Polsson, born 08 Jan 1851 in Hov, Vester Karup. She moved to Helsingborg in 1875.Three years ago I visited Helsingborg and Lund, where I discovered through the assistance of a Lund Archivist, that there is a notation in the records that Emma Polsson left a letter in the Birth book, I believe in the Vaster Karup Parish, on 12 April 1877, just two weeks after my grandfather was born. Unfortunately, that critical letter which may have given the name of his father and why he was given the last name of Bengtsson instead of Paulson, is missing from the Lund Archive records. Do you have any knowledge of such a letter, its contents, or the full name of Ernest Wilhelm Bengtsson’s father? Any information of assistance you can provide will be greatly appreciated.My grandfather went by his middle name, Wiliam, and I was named after him. He moved to Denmark when he was about 20, married my Danish grandmother in 1902, and then in October 1904 emigrated with his wife and three small children to Illinois, and then Iowa, U.S.A. My mother Mary, was the 9th of 13 children, and was born in Clinton, Iowa, U.S.A.As a retired college president, I have a great interest in genealogy, and would very much appreciate any assistance or information you can provide regarding the full name of my Swedish great grandfather. Thank you.Sincerely,Dr. William H. Feddersenwfeddersen@msn.com
Namn: Eta Christensson
Datum: 14 augusti 2013
Jag letar efter Oscar Svensson Hammarlund född i Östra Ljungby 1853-04-23. Han flyttar till** Christianstad garnison 1877-12-18. Landskrona stadsförsamling B:6 (1877- 1889) Bild 12 / sid 17 (AID: v109059.b12.s17, NAD: SE/LLA/13241) Kristianstads garnisonsförsamling B:3 (1866-1894) Bild 61 / sid 125 (AID: v99985.b61.s125, NAD: SE/LLA/13212)
Han stannar där 3 år och flyttar sen 1880 till Helsingborg. Kristianstads garnisonsförsamling AI:8 (1873-1883) Bild 237 / sid 232 (AID: v99980.b237.s232, NAD: SE/LLA/13212) Kristianstads garnisonsförsamling B:3 (1866-1894) Bild 75 / sid 153
(AID: v99985.b75.s153, NAD: SE/LLA/13212)
 Därefter är han spårlöst försvunnen för mig, eftersom Helsingborg inte har några inflyttningsböcker för 1880. Men ni som har kännedom om Helsingborg kanske har hittat andra möjligheter. Jag skulle vara så tacksam om ni kan hitta honom för jag håller på och skriver en bok om hans mor och då är ju även han av stor betydelse. Han finns inte med i Sveriges dödbok heller. Vänliga hälsningarEta Christensson
Vintergatan 16
243 34 Höör

Mejl: eta@vinterljus.com

 

Allan Olsson har meddelat att han fått svar på sin efterlysning.

Namn: Allan Olsson
Datum: 30 juni 2013

När dog Anna i Helsingborg? Hittar ingen dödsnotis!Anna Nilsdotter, född 1856-12-07, gift 1877-02-17, död ? (levde 1937)När Anna föds i Härslöv bor föräldrarna i Hilleshög nr 8 enl födelsenotisen GID: 1264.51.12100 och  HFL GID: 1264.37.76700 åren 1854-1860Enligt HFL-GID:1264.5.39100 flyttade Anna från Härslöv nr 17 den 1876-11-06 till familjen boende i Hilleshög nr 8, Härslöv. Enl. notering i HFL-GID:1264.5.39100 flyttar hon därifrån 1877-02-17 (samma dag som hon gifter sig med Peter). 1878-01?-20 flyttar de från Hilleshög till Helsingborg.Enl. Sveriges Befolkning 1880 är de boende i kv Norrland, Helsingborgs Maria församling.
Enl. Sveriges Befolkning 1890 är familjen är boende i Kv Norrland 4,5 i Helsingborgs stadsförsamling/Helsingborg Maria
Enl. Sveriges Befolkning 1900 är familjen boende i Kv. Ryssland, Helsingborgs stadsförsamling. Kv Ryssland (3st kv mellan Nytorgsgatan- Hantverkaregatan-Furutorpsgatan-Gust.Adolfsgatan)
När Peter dör 1937 är de boende på S.Stenbocksgatan 131, Helsingborg (Kv Snäckan ). Anna levde aug-sept 1937, men troligen död 1938 – 1940.Hittar ingen dödsnotis i SV. Dödbok.
Hittar ingen dödsnotis i Gustav Adolf , Maria eller Raus åren 1938 tom 1941.
Finns det någon lokal släktforskare i Helsingborg som kan hjälpa mig att söka efter hennes dödsdatum är jag mycket tacksam.Allan Olsson –JönköpingMejl: allan.olsson3@comhem.se
Namn: Isabella Östlund
Datum: 30 juni 2013

Hej!
Vi bor i ett väldigt unikt hus på Tågaborg (villa Julia el Benediktiska villan som den kallas) och skulle vilja få reda på vem som kunde tänkas vara arkitekt när huset byggde 1907. Hur kan man ta reda på detta? Har sökt på kommunen men det finns ingen information att hitta. Tack på förhand! Mvh Isabella=Mejl: 042217655@telia.com
Namn: Eila Lindman
Datum: 5 juni 2013

Jag har länge försökt att hitta en emigrant med även jag tycker det är hopplöst.
Robert Henrik Mattsson, född 1859-03-20 och hans fru Helene åkte till USA första gången
1896-05-06. Dom bosätter sig i Utah, enligt 1900 census.
1908-07-18 flyttar dom tillbaka från Amerika. Allt detta har jag koll på.
Nu till mitt problem: 1910 åker dom ut från Köpenhamn  (utan att ta ut flyttbetyg). De reste medS.S Oscar II från Köpenhamn den 2 april 1910 och ankom till NY och Ellis Island den 13 april 1910.
Det finns ett dokument från överfarten, som killen från Ancestry hittade när vi hade genomgång hos
er i vintras:  ”Claims to be US citizen, but cannot prove it”.       
Utah, Eureka i 1910 års census: 1910 är de inneboende hos Charles Lind i Eureka.
Hur gick det sedan? Har sökt i döda och begravda i USA, men utan resultat någonstans.
Skulle verkligen behöva hjälp med denna mannen i USA så jag kan lägga det bakom mig.
TACK Eila LindmanMejl: eilalindman@hotmail.com
Namn: Johan Henricsson
Datum: 30 april 2013
Hej!Söker efter Axel Petersson från Landskrona.
Troligen född i början av 1900-talet (möjligen slutet 1800-talet).
Hade troligen ett bageri på Nygatan (AP: s Bageri) som brann ner 1967.
Bilder sökes och gärna namn på hans barn och barnbarn om han hade några. Mvh/JohanMejl: Johan Henricson <johan.p.henricson@telia.com>
Namn: Ulrika Öhrvall
Datum: 30 april 2013
Jag undrar om någon vet något om Johan Victor Öhrvall?
Han har bott i Helsingborg men var dog han?
Han har haft en dotter med en hattaffär?
Är det någon som vet lite mer hör gärna av er.Ulrika ÖhrwallMejl: Ulrika Isaksson <info@cleanmachine.se>
Namn: Lena Andersson
Datum: 13 april 2013
Jöns Svensson föddes 1824-03-12 i Kågeröds församling, son till Anders Jönsson och Anna Pålsdotter.Jöns gifte sig 1849-05-06 med Anna Nilsdotter (Kågeröds församling).
1877-10-28 flyttade de till Olstorp No4 i Kvistofta församling.
Anna dog 1879-01-28 och därefter kan jag inte hitta Jöns. Enligt husförhörslängden är han flyttad till obefintlighetsregistret 1893-12-14.Vad hände med Jöns?Mejl: Lena Andersson <bava@telia.com>
Rikard Falk har nu fått de upplysningar han efterlyste.Namn: Rikard Falk
Datum: 14 mars 2013
Hej! Jag skulle gärna vilja veta lite mer om min farfars far Carl Filip. Bifogat är en kopia på min farfar Richards notering i födelseboken för Vänersborgs län. Där kan jag läsa mig till att hans far hette Carl Filip Persson Falk, född 16 Apr 1877, samt att han var bankrevisor till yrket.Carl Filips Maka var Ellen Maria Nilsson född 1 Aug 1880 I Helsingborg och hennes släkt har varit bosatt i Helsingborg under en lång tid tillbaka. Carl Filip och Ellen Maria gifte sig i Malmöhus län den 28 Nov 1903.Jag vet också att Carl Filip avled 20 Jul 1945 och att han ligger begraven i Helsingborg.Där har det tyvärr tagit stopp, jag har ingen uppgift om vart han är född men min första gissning måste ändå vara att han var Helsingborgare han också, trots att deras gemensamma son är född i Vänersborg. Jag har sökt i diverse digitaliserade arkiv men tyvärr inget hittat ännu. 
Klicka för större bild.Vänliga hälsningar / Best regardsRikard FalkMejl: rikfal@gmail.com

Ann-Marie meddelar att hon fått svar på sina frågor och är tacksam för hjälpen.

Namn: Ann-Marie Nordling
Datum: 27 februari 2013
Hej!
Har just börjat forska i min mans släkt. Hans farfar hette Johan Nordling och bodde i Helsingborg. Om honom vet vi det mesta men inte om hans far. Släkthistorien berättar att Johan hade en farbror som var sadelmakare med egen firma i Helsingborg. Han hette Svensson (Johans far hette Carl Svensson) och var född i Malmö någon gång på 1840-talet. Gissningsvis kan han ha hetat Axel August, Johan Teodor, Magnus Dorits eller Anders Wilhelm. Enligt min mans faster var han prydlig, fin, hade långt delat skägg, blå ögon och vacker hy.
 Känns han igen? Har han några ättlingar? HälsningarAnn-Marie NordlingMejl: ann-marie.nordling@telia.com
Namn: Terje Rehn Holm-Johnsen
Datum: 13 februari 2013
Hei, jeg vet ikke om jeg er i rett forum/område, men prøver en etterlysning av et ektepar fra Norra Vram.Pehr Månsson skal være født ca 1782 i Katslösa. Han blir gift 17. juni 1815 i Norra Vram med Elna Trulsdotter. Hun er født 17. august 1794 på Ranstorp. Elnas foreldre kjenner jeg til, det er Truls Svensson på Ranstorp og Kersti Persdotter. Hvem er Pehr Månsson? Hvilke er hans aner?Hvem er foreldre til Truls Svensson. Hvilke er hans aner?Hvem er foreldre til Kersti Persdotter. Hvilke er hennes aner? Håper noen har forsket på denne slekten tidligere, og har noen tips. Jeg stammer fra parets sønn, Anders Pehrsson, født i 1818. Han kom til Læsø i Danmark. Hans sønn igjen kom til Kragerø i Norge og er min tippoldefar. MvhTerje Rehn Holm-JohnsenMejl: tr.holmjohnsen@gmail.com
Namn: Stefan Svensson
Datum: 11 februari 2013

Gantofta den 11 februari 2013.Jag heter Stefan Svensson. Jag leder intressegruppen för Gantoftas historia, där jag också upprättat en hemsida, www.gantofta.dinstudio.seMin förfrågan  bland alla kolleger inom släkt och hembygdsforskning är följande:Är det någon där ute som har gamla bilder från byn privata som vykort att låna ut Jag skannar in de på plats så du behöver inte vara av med materialet. Vet du något om byn och ev. sitter inne på handlingar eller kunskap, stort som litet, får du gärna höra av dig. Om du känner dig intresserad av att deltaga på någon av våra träffar håll utkik på Hemsidans startsida där vi skriver när vi skall ses, som är ca vart 4-5 vecka.Tacksam för all hjälp jag/vi kan fåMejl till gruppen:  Gantofta.dinstudio@yahoo.se Stefan Svensson
Namn: Jette Frederiksen
Datum: 15 januari 2013

Hej,Jag har helt säkert en helt omöjlig efterlysning. Jag har i mitt släktträd en Nils Bengtson som er en ”Svensk Arbetskarl” som gifter sig i Danmark och Köge, Skt. Nikolaj kirke 16 Oct 1718, med en kvinna vid namn Anne Margrethe Pedersdatter. Nils Bengtson är troligen född 1690-1693, han dör i Maribo 24 Dec 1757. Det omöjliga är att jag inte vet var ifrån han kommer, men en möjlighet bör ju vare att han kommer från Skåne med tanke på resans längd.Jag vet att där i Allerum församling föddes tvillingar 1693-09-20 av kvinnan Inger, med ID-nr/Regler 359537/DDSS, barnen hetar Nilla och Nils, det kunde vara intressant att veta om Nils begav sig ut på en resa till Danmark och hur får jag reda på det? Finns det en lista på vem som reste ut av landet  på den tiden? Intressant är också att Nils Bengtson (i mitt släktträd) får tvillingar och att det i flera generationer på den sida i min familj är tvillingar men det är ju inte nog för att finna ut av vart min Nils Bengtson kommer ifrån men hur går jag till väga? Med vänlig hälsningarJette FrederiksenHelsingborg.e-post: kinnatjejen@bredband.net
Namn: Göran Falkman
Datum: 3 november 2012
Hej,Johan Valfrid Bengtsson, typograf verksam i Helsingborg, f. 9/10 1868, d. 23/2 1942, kan möjligen vara far till min morfar Gunnar Valfrid, född utom äktenskapet 1911. En anteckning i Helsingborgs stadsförsamling (Maria) AIIa:243, s 3254 fångade mitt intresse: ”Vid händelse av dödsfall underrättas barnavårdsm. [osäker på namnet]”. Kan detta vara något som talar för att Johan Valfrid hade utomäktenskapliga barn? Det skulle vara mycket intressant att få veta om en sådan underrättelse gjordes och om den i sådana fall innehöll en koppling till min morfar, hans mor Julia Eleonora Johansson eller hans fosterfamilj i Ramshult (Hinneryd). Med vänlig hälsning,Göran Falkman, Skövdegoran.falkman@his.se

Ulla Jensen har fått svar på sina frågor av föreningens duktige släktforskare Lars-Rune Svensson. Ulla tackar för all hjälpsamhet.

Namn: Ulla Jensen
Datum: 17 oktober 2012
Jeg søger om hjælp til at finde ud af, hvor min svenske far er født. Hvem hans forældre er og hvor de kommer fra ? Er der noget Familie, som stadig lever.
Min Far  hedder Niels Evald Nilsson er :     Født  1920 – 09 – 14.  
Han boede på Västergaden  i  26 534   Åstorp, da han døde, d. 1998 – 08 – 09
Jeg er født i Helsingborg i 1948, og er vokset op i Nordsjælland i Danmark. Jeg har aldrig haft kontakt med ham, men på min svenske Dåbbsattest står han, som far til mig.  På forhånd tak fra Ulla Jensenullajensen48@mail.dk

Maj-Britt har fått svar på sin fråga och tackar för hjälpen.

Namn: Maj-Britt Agerbæk
Datum: 16 oktober 2012

Jeg efterlyser Eva Sophia Svensdotter, født i Sverige den 1 april 1860, ingen fødesogn opgivet. Eva Sophia Svensdotter kommer til Danmark i 1883 da er hun Herstedvester
Efternavn: Svendsdotter  Fornavn: Eva Sofia
Fødselsdatering: 00.00.1861
Ankomst: 03.05.1883
Oplyst næringsvej: Tjenestepige  Ank. fra (land): Danmark
Ank. fra (region):  Holbæk Amt    Ank. fra (lokal): Holbæk
Fødeland:Sverige
Tj./Oph.sted (region): Københavns Amt   Tj./oph.sted (sogn): Herstedvester
Tj./oph.sted (stedn.):  Risby     Tj./op.sted(pr(vr)  A.Rosin
Kildenavn: Kbh Amts Søndre Birk – Herstedvestre Sogn – Meldingsprotokol 1875-1883
Eva Sophia får i 1886  en søn Carl Eduard Petrus Svensen født  i Stuer den 24 maj 1886.
Faderen er er en Christen Christensen.
Hun bliver gift med min oldefars bror Peder Abraham Pedersen den 18 februar 1887 i Stuer, Ringkøbing Amt
De bor i Stuer indtil 1896 hvor de flytter til Esbjerg. Ribe Amt
Ingen af de FT hvor fødestedet skal opgives er der kun opgivet Sverige. Eva Sophia flytter til Grimsby i England efter 1904 men før 1911.Jeg har parret i FT fra 1911 fra Grimsy, Eva Sophia opgiver fødested til Sverige.Eva Sophia dør den 19 december 1930 i Grimsby, igen er fødestedet Sverige.
Mit håb er at andre i Sverige kender til Eva Sophia Svensdotter, hun havde måske søskende og kan fortælle hvor hun er født.På for hånd takMaj-Britt Agerbæk maj-britt@agerbaeks.dk
Namn: Heléne Fritz
Datum: 25 september 2012

Min farmor, Gerda Svensdotter, dotter till Sven och Stina Svensson, Högaholma, Hishult och gift med Karl Antonsson, hade många syskon och hennes äldsta syster hette Emma, född Svensdotter. Denna Emma född 1881-09-01  flyttade som ung till Helsingborg och fick bl a en son som hette Erik. Men i Laholm bor en författare som heter Eva Jagrell och hon i sin tur är (vad jag tror och gissar) dotter till Sigrid Paulina Jagrell. Eva är född 1945 i Helsingborg och när jag gick i högstadiet på Lagaholmskolan i Laholm på 70-talet var Eva lärare i religion och historia där.Min gamla faster, född 1906, död 1995 och boende här i Helsingborg var tydligen bekant/väninna med Sigrid och faster sa alltid att vi var släkt. Nu är min fråga: hur passar Eva och hennes mor in i vårt släktträd, är Sigrid möjligtvis dotter till Emma? Och vad heter Sigrids make/Evas far?Jättetacksam för svar!! Med vänlig hälsningHeléne Fritz helene.fritz@telia.com

Birhte Larsen har nu fått svar på sina frågor och tackar Lars-Rune Svensson för hjälpen.

Namn: Birthe Larsen
Datum: 22 september 2012

Jeg søger mine aner i Sverige.
Ceselie Nielsdotter født 01 oktober 1855 i Smedstorp Kristanstad Län,
datter af Niels Tusverson og hustru Bengta Bengts dotter.
Hvor kommer Niels og Bengta Fra?
MVHBirthe Larsendici@hotmail.dk
Namn: Lena Krantz
Datum: 28 augusti 2012

Mitt namn är Lena Krantz och jag bor i Göteborg men har min mammas förfäder från Skåne.Tänkte bara höra om någon möjligtvis kan hjälpa mig med en förfader som heter Mattias Holmström
Han gifte sig 1791-11-06 med Boel Larsdotter. (Boel kommer från Väsby och henne har jag koll på.)
Han var då bosatt som livkust på Kulla Gunnarstorp enligt Allerum C1:2 sid 150.
Han dog 1807-10-21 i Laröd, Allerum.1792-06-11 föddes deras dotter Gustava Maria Holmström i Rödemöllan Helsingborg.
Vidare gifte sig Gustava med Anders Jönsson Nöjd född 1799-07-17 från Helsingborg Stad.
Där har jag en ev. fader Johan Hallberg 1751-11-08 och moder Botilla Andersdotter ca 1763.Är det någon som har fler uppgifter angående detta eller kan bekräfta att jag är på rätt spår.
Det är min morfars farfar Magnus (Ingemund) Andersson född 1822-03-15  i Välluf som har dessa
förfäder.Hälsningar
Lena KrantzE-post: lena@lansberg.se

Eva Holmberg har fått svar på sin efterlysning.

Namn: Eva Holmberg
Datum: 7 augusti 2012

Jag söker uppgifter om två döttrar till Nils GUNNAR Viktor Karlsson, som var född den 31/8 1904 i Lund, och avled den 23/6 1961 i Helsingborg, Maria församling.Gift (för andra gången?) den 7/8 1948 med Marta Karlsson, Helsingborg.Finns döttrarna – eller släktingar till dem – i livet vill jag gärna ha upplysningar.Eva Holmberg
Dalbyvägen 25
224 60 LUND
046/146044e-post: eva.holmberg@comhem.se

Namn: Bengt-Rune Karlsson
Datum: 5 juli 2012

Jag har en morbror som har varit värvad på Berga.
Han flyttade till Maria församling Helsingborg 18/11 1927.
3:dje skvadronen, Kungl. Skånes Husarregemente. Volontär,
inskrivningsnr  702-6/29. Flyttade tillbaka till Våxtorp den 9/8 1929.
Denna fakta har jag hittat i kyrkböckerna i Våxtorps församling.
MEN – jag behöver hjälp.Finns det någon som vet hur man kommer in på rullorna på Berga.
Jag har för mig att min mor någon gång talade om att han hade rymt.Skulle vara mycket intressant att veta mer om detta för jag har träffat på äldre personer med historier om honom men jag får det inte att stämma med årtalen som de har nämnt.Tack på förhand.Bengt-RuneSvar till:  bengtrune@wekunet.se

Namn: Gunilla Wanner
Datum: 10 juni 2012

Hej,Carl Bengtsson var bror till min morfars pappa Ola Bengtsson. Carl föddes den 27 juli 1850 i Kingelstad, Ottarp.
Hans föräldrar var Bengt Persson, född 25 juli 1802 i Rönnarp, Ottarp. Han dog 28 januari 1879, och Elna Persdotter, född 6 mars 1810 i Rönnarp, Ottarp. Hon dog 13 augisti 1887. Han utvandrade till Amerika den 4 mars 1880 från Köpenhamn via Malmö den 24 februari 1880. Från Emigranten Populär – Emihamn har jag fått fram följande: Bengtsson, Carl, 29 år, född 1850, Sverige. Titel Möller. Från Köpenhamn 1880-03-04 till New York Källkod 610.
 Tacksam för hjälp med att spåra Carls vidare öde. Vänliga hälsningarGunilla Wannertel: 031-27 73 53ewg@swipnet.se

Namn: Peter Amling
Datum: 27 maj 2012

HejJag letar efter en kvinna som jag tror är uppvuxen i Helsingborg. Hon hette  Anne-Christine Hansson (stavningen kan vara fel) som ogift. Född förmodligen i slutet av 50-talet. Utbildade sig inom apotek/toxikologi. Flyttade förmodligen till Stockholm när hon gifte sig.Hon är inte en släkting utan en i ett gäng skandinaver som träffades i Frankrike 1980.Vi försöker nu få till en återträff och har fått tag på alla utom just ”Anki”.Vi skulle bli väldigt glada om någon lyckas lokalisera henne.Tack på förhand,Peter  AmlingSvarv till: peter@amling.se

Georg Lundblad har fått svar på sin fråga.
Du kan läsa svaret här. http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/show.cgi?tpc=205&post=1180460


Namn: Georg Lundblad
Datum: 7 maj 2012

Hej! En god vän till mig, som bor i USA, har anfäder som kom från Höja utanför Ängelholm. Hon har nu hittat en man som år 1793 bodde i Sandvårdarhuset tillhörande Skörpinge No 20, och undrar vad en “sandvårdare” hade för uppgift. Jag kunde inte svara eftersom jag inte tror mig ha sett det yrket nämnt tidigare. Kan någon i föreningen vara mig till hjälp med svaret. På förhand tack! Georg LundbladSvar till: luaxel@hotmail.com
Jörgen Desén  har fått svar på sin fråga.Namn: Jörgen Desén
Datum: 17 april 2012

Hej!Jag söker ”Elisabet Kristina Rådström” född 19 juli 1900 i Åsele.
Hon flyttade från Sollefteå stad den 4 mars 1925 till Järnvägsgatan 38 i Helsingborg.
Bifogar en bild från utflyttningslängden  för 1925 i Sollefteå.

Klicka på bilden så öppnas den i större storlek. Med vänlig hälsningJörgen Desén
Svar till: 
jorgen@desen.se

Namn: Ingrid M. Wolke
Datum: 11 mars 2012

Finns det någon i er förening som forskar på en Ahlbergssläkt med en rot i Björnekulla?
MVHIngrid M. WolkeSvar till: ingrid.m.wolke@telia.com
Namn: Eva-Stina Olsén
Datum: 7 mars 2012
Vill efterlysa någon som är bra på att släktforska på Norge.HälsningarEva-Stina OSvar till: eva-stina.o@telia.com
Namn: Ulf Torstensson
Datum: 13 februari 2012
Min farmors mor var Cecilia Persson, som hade affär i Filborna. Hon uppfostrade och skolade två söner och fem döttrar, vilka själva i någon form kom att idka handel. Jag uppfattar henne som en stark centralfigur inom familjens verksamheter både när det gällde handeln och det sociala. Funderar på att göra en levnadsteckning över henne och skulle därför bli riktigt glad om någon kan ge mig mer än arkiven, lite ”kött på benen”. Tacksam för allt; berättelser, brev, foton eller vad som kan finnas, stort eller litet. Själv är jag barnbarn till äldsta dottern Emma, som hade hökeri på Parkgatan 1 i Helsingborg.HälsningarUlf Torstensson
Svar till: Ulf Torstensson <ulf.torstensson@osterlen.tv>

Namn: Stefan Landemyr
Datum: 8 februari 2012
Hej!Jag har hittat min morfars farmor Anna Katarina Johansdotter I Frändefors men flyttar den 7 november 1884, Årsnummer 107 rad 3.
Men sen kommer hon tillbaka till Frändefors den 18 november 1886, Årsnummer 32 rad 2 som jag inte vet vad det ska stå.
Min fråga är om någon kan tyda vilken ort/by hon flyttar till och som hon sen flyttar ifrån?
Jag har bifogat två bilder en från Utflyttningen och en från Inflyttningen
 Tack i förhand Stefan Landemyr
Klicka på bilden för full storlek.
Svar till: Smeagol <ornitolog_alsl19@hotmail.com>
Christian har fått svar på sina frågor.Namn: Christian Nilsson
Datum: 2 februari 2012
HejsanJag undrar om där är någon som kan hjälpa mig att identifiera platsen där detta foto är taget, på skylten i bakgrunden kanske det står Lindqvists Matsalar, enligt min mor och på gatan i bakgrunden kan det möjligtvis vara spårvagnsräls.Mina tankar var att det kunde vara någonstans runt stadsparken, men inga av byggnaderna som finns kvar idag stämmer överens med bilden, en annan möjlighet jag hört är Drottninggatan, men gatulutningen verkar inte passa in. Om någon vet var platsen är så skulle det vara väldigt uppskattat.Och om någon vet namnen på någon av männen i bilden skulle det vara ett plus, mannen näst längst till höger är min morfar Elvin Månsson.Klicka på bilden för full storlek.Med vänliga hälsningar
Christian
Svar till e-postadress: christian042@gmail.com
Namn: Veronica Evans
Datum: 28 januari 2012
Jag skulle bli mycket glad om någon kan berätta lite mer om den affär, Evans Kaffe, som låg på Kullagatan. Min farfar Ernst Peter Andersson, med tillnamnet Evans, född 1879 och död 1919, startade en kedja av kaffeaffärer i södra och mellersta Sverige. Han var för övrigt uppvuxen på gården Hög i Harjagers härad som nu är Skånelängan på Skansen i Stockholm. Sedan bodde han i Helsingborg, bl a på Kullagatan. Vad gäller kaffeaffären har jag bara detta foto taget 1912 och vet att damen längst fram var farfars syster Anna Maria. Men jag skulle så gärna vilja veta var exakt den låg, när den öppnade och hur länge den fanns. Om någon har information, bilder, minnen från ”Evans Kaffe” och kanske t o m från min släkt skulle jag bli oerhört glad.
Klicka på bilden för full storlek.
evansinfo@telia.com 
Namn: Jess Per Hildebrandt-Eriksen
Datum: 11 januari 2012
Min mor, Karen Augusta Elisabeth, blev født d. 30 september 1897 på gården ”Lykkensgave”, vest for København.  Hun blev døbt d. 28 november 1897 i Høje-Tåstrup kirke.  Hendes mor var svenske Ida Petersson, født 4 maj 1873 på Senoren, Ramdala sogn, Blekinge.  Udlagt barnefader var Karl/Carl Andersen.  Før fødslen arbejdde Ida også på ”Lykkensgave”.I følge tyendeprotokollen for Høje-Tåstrup ankommer tærskemand Carl Andersson født i Ottarp til ”Lykkensgave” 8 oktober 1896.  Så Carl og Ida  har arbejdet sammen på ”Lykkensgave” på det tidspunkt hvor hun bliver gravid. Carl Andersson var født d. 14 september 1865 i Ottarp, og hans for og mor var Anders Persson og Bengta Nilsdotter. Da Ida kommer til Danmark kalder hun sig skiftevis Persson og Petersen.  Karl Andersen og Carl Andersson er eventuelt den samme person.Carl fra Ottarp er måske min morfader. Derfor efterlyser jeg nulevende slægtninge til ham, og/eller personer som kender til hans færd i Sverige og Danmark .Med venlig hilsen
Jess Per Hildebrandt-Eriksen,
Skuldelev.
jesshildebrandt@gmail.com
Namn: Björn Friberg
Datum: 15 september 2011
Hej ,Fick ett dokument ( kopia ), från Landsarkivet där min mormors ”okända” fader står nämnd vid namn och var han arbetade.
Mannen var statardrängen Per Andersson och fanns på Råbelöf säteri i Fjälkestads församling.
Dokument på församlingsbok 1895 – 1923 ( A II:1 sida 29 ) för Näsums församling , nr 5 Axeltorp.
I fältet anteckningar står i rad 8 :
Anna Betty Frida f.1898-06-05, mannen Per A har erkänt sig som fader till henne, och att hon skulle ha hans efternamn. (kan inte tyda texten i helhet tyvärr).Nu till knuten:
Jag undrar om ngn har möjlighet att ta reda på vem denna Per Andersson var, i ant. finns ingen födelsedatum eller ngt annat för att jag skall få tag på honom.
Har kollat i SVAR, AD, men inga böcker finns, slutar 1894. Ingen Per A, statardräng finns antecknat i folkräkning 1900.
Det finns ngn Per A i Fjälkestads församling, men jag kan inte koppla ihop dom med statardräng P.A från Råbelöf säteri.
Vid kontakt kan jag bifoga dokumenten, se ovan .
 Med vänlig hälsning Björn
bjorn.friberg1@comhem.se
Namn: Inga Stenberg
Datum: 3 september 2011
Har nu länge försökt att hitta en emigrant men det verkar hopplöst.
Karl Gustav Törngren 1885.06.15 Maria församling, bostad dito.
Han lämnade Köpenhamn med Oscar ll. Kom till Ellis Island 1914.10.07.
Hur gick det sen???? Överlevde han eller????
Han var även  i USA år 1910 men kom hem däremellan.
inga.stenberg@telia.com
Namn: Fredrika Engqvist
Datum: 3 september 2011
Jag önskar hjälp med uppgifter om Naemi Maria Björnstedt. Hon föddes 8 dec 1893 i Välinge och hennes föräldrar hette Ida Amalia Samuelsson samt Nils Björnstedt. Den 5 april 1923 födde hon en dotter som lämnades till fosterhem direkt efter födelsen. Fader okänd.Vad hände med Naemi Maria efter detta? Jag tar tacksamt emot all information.Med vänlig hälsning
Fredrika
  fredrikae@hotmail.com
Namn: Kenneth Holmqvist
Datum: 11 augusti 2011
Min mormor Gerda Benedikta, född Persson 1886 10/10 Uppåkra, var amma för Gunnar Hägglöf i Helsingborg. Hennes föräldrar var Per Andersson, född 1855 13/5 Veberöd, och Emma Askelund, född 1863 23/2 Lund. Enligt Uppåkra församlingsbok 1900 – 1911 (AII:1) sidan 212 flyttade hon till Hjärup nr 10 1902 12/11. Gerda födde en dotter Emma, född 1904 5/12 Lund (fader okänd). Barnet lämnades i föräldrarnas vård. Gerda själv blev alltså amma åt andras barn i Helsingborg och fick på så sätt arbete. Fadern hette Richard Hägglöf och var häradshövding. Åren bör vara ungefär 1905 – 1907. Jag har inte haft tillfälle kolla om Gerda framåt i tiden på Lunds landsarkiv eftersom det är ett antal mil att åka. Någon som har koll på familjen Hägglöf och deras barnskötare? Vilken tid var Gerda där? Och möjligen, var kom hon ifrån och vart tog hon vägen?/ Vänligen Kenneth Holmqvist
 khgh01@gmail.com
Namn: Kerstin Ledin
Datum: 12 juni 2011
Min farfar hade en bror, Axel Georg, född i Västra Sallerups socken 1870-03-23. Axel använde efternamnen Jönsson Ågren (eller Agren). Hans  föräldrar var Jöns Larsson f 1838 i Tullstorp och Christina Ågren f 1839 i Hörby. (Min farfar kallade sig Otto Larsson.)Axel var först värvad artillerist och sedan värvad husar . Soldatnummer SH-07-0036WA-3bat-0082, avskedad 1900-11-01. Han vistades i Amerika 1901-1915. När han  återvände till Sverige  flyttade han först till Norra Vram och sedan till Landskrona och kom sedan till Helsingborg st. 1919-11-12.
Civilstånd: ogift. Inga barn. Yrke:smed.
Axel flyttade till Maria församling i Helsingborg 1919-11-12. Han överfördes till en bok över obefintliga personer 1920-07-20, eftersom han inte fanns på den adress som han hade
uppgivit utan  troligen flyttat vidare utan att meddela församlingen. Han avskrevs 1970-12-31,
vilket innebär att han inte kom tillbaka till församlingen.
Är det någon som kan tala var Axel dog och begravdes?undrar Kerstin Ledin
 Kerstin Ledin <kerstin.ledin@tele2.se>
Namn: Gerd Jörgensen 
Datum: 4 maj 2011
Gerd har fått svar på sina frågor.
Söker min mormors far, Anders Olsson född den 25 mars 1834 i Onslunda, Kristianstad län. Kan inte finna honom vare sig i födelse- eller husförhörsböcker i Onslunda.
Utflyttad från Onslunda den 20 apri1865 och inflyttad till Kverrestad den 28 april 1865.
Gifte sig den 4 juni 1865 med Ingar Larsdotter, född 26 juni1844 och var sedan bosatt i Kverrestad, Lunnarp 1.
Enl. uppgifter i Sveriges befolkning  skall han vara född i Onslunda och 1900 står han som fjärdingsman.
Kan inte heller finna honom i Sveriges dödbok.
Med vänlig hälsning
Gerd Jörgensen
Tfn.042 289766
 jorgensen2@glocalnet.net
Namn: Christina Roxhag
Datum: 23 april 2011
Har en släkting som blev dömd till döden på grund av rån. Vet att det skedde på Åbys avrättningsplats. (Gråmanstorp Klippan, M.) Detta skulle ha skett 1827. Har hittat domböckerna. Så jag vet vad som hade hänt. Men vad skedde sen? Satt han i fängelse innan avrättningen skulle ske, och i så fall var? Blev han begravd i så fall var? Någon som vet? Söktips.Med vänlig hälsning Christina
christina.roxhag@comhem.se
Namn: Jeanette
Datum: 17 april 2011
Jag letar efter foton plus info om följande personer:
Min mormors mor Agnes Oktavia Andersson, född 1901-02-26 i Östra Broby i Nöbbelöv 2. Död 1934-04-07 i astma i Österslöv. Agnes var gift med Karl Fredrik Andersson, född 1901-04-13, arbetare i Kviinge. Vad jag vet så bodde dom i Karsholm i Skåne. Min morfar Sture Alfons mor hette Ester Valborg född 1897-05-29, Hästveda, Amundtorp. Hon dog 1919-11-03. Ester gifte sig med Klas Emil Rosengård född 1882-11-28 i Östra Broby och var skomakare. Tyvärr dog Ester endast 3 dagar efter att dom gift sig. Ester Valborgs mor hette Ida Sophia och föddes 1876-09-24 i Amundtorp. Hon får barnen Vera Altea född 1905-08-16 Olof Sigurd född 1908-07-29, död 1958-07-01. Agne Villiam och Alsi Lilian föds 1912-12-14. Agne Villiam dör 1915-05-01. Även foton på syskon och föräldrar vore väldigt roligt.

Mvh Jeanette
chintassen@hotmail.com
Namn: Sonja Månsson
Datum: 29 mars 2011
Hej !Jag undrar om det är någon som känner igen brudparet på fotot och vet vad de heter. Jag skulle också gärna vilja veta namnet på mannen som sitter till vänster om bruden på fotot.
Klicka på bilden så öppnas den i ett nytt större fönster.
Fotot är tagit hos Foto Wiking i Helsingborg omkring 1938-1940.Damen som sitter på den nedersta raden som nummer 4 från vänster är min farmor och hon heter Edith Maria Andersson.Nedersta raden nummer två från höger, tror jag heter Ebba Andersson (Svensson) och mannen på nedersta raden nummer ett från höger kan vara Gustav Svensson.Personerna på den bakersta raden heter från vänster Inga-Stina Andersson (Dahl), Sven Dahl, Karin Andersson, Stig Andersson, okänd och Carl Andersson.  Vänliga hälsningarSonja MånssonTel 042-14 04 03sonja.mansson@comhem.se
Namn: Susanne Ingemansson
Datum: 28 mars 2011
Hej!
Jag letar efter min mormor Hanna Luttrup som bodde i Helsingborg under några år i slutet av 1800-talet. Jag har hittat henne i inflyttningslängden 1894, då det står att hon flyttade till 10 Belgien. Men i husförhören finns inte 10 Belgien. Efter nr 4 kommer nr 14. Känner någon till detta?
susanne.ingemansson@live.se
Namn: Ingemar Lindhe
Datum: 23 februari 2011
Hej
Jag söker barn till Hans Åke Birger Olsson Duner f.1848-09-28 i Svedala gift 1893 med Brita Maja Carlsdotter f.1852-06-23 i Uddevalla.
Familjen bodde från 1900  i Helsingborg. Mannen var trädgårdsmästare.
Tacksam för svar.Ingemar Lindhe
Tel: 052871468
in.linde@telia.com
Namn: Marina Andersson
Datum: 18 februari 2011
Jag söker efter släktingar till Ellen Ottilia Hendriksdotter ( Gift Christoffersen) född 14/11 1891Härstammar från Hollandstorp i Östmark församling i Fryksände. Värmland. Hon och hennes bror Otto Alfred Hendriksson emigrerade 1910 till Nya Zeeland, han dör 1913. Ellen Ottilia gifter sig medLudwig Christoffersen. Jag vet att de får 2 barn och kommer till Hamilton. Släkten i Sverige vet jag mycket om, men inget om de efterkommande i Nya Zeeland. Ellen Ottilia var min farfars syster. Ellen Ottilia dör 27/9 1959, är då änka. Hoppas någon kan hjälpa mig =)Bara_marina@hotmail.com
Namn: Jessica Wendel
Datum: 11 januari 2011
Hej !Jag söker föräldrarna till Johan Wendel, fotograf i Vallarum i Skåne/Kalmar som var min fars farfar.
Söker uppgifter om födelseort och namn på hans föräldrar.
Hur kom namnet Wendel till och varifrån härstammar det inom släkten.
Var det ett tilltaget namn?
MVH Jessica Wendeljessicawendelalsa@yahoo.se
Leif Jaxmar har fått svar på sina frågor.
Namn: Leif Jaxmar
Datum: 5 december 2010
Hej Släktforskare ! Jag håller på med att på Landsarkivet i Lund och i (digitala) kyrkoböcker spåra Norra Vallåkra Möllas historia och ursprung samt alla dess mjölnare, i en förhoppning om att kunna göra en detaljerad skrift eller liten bok kring möllan från det att den byggdes fram till idag. Jag har nu funnit att denna mölla ursprungligen byggdes på hemmanet Wiarp no5 i Härslövs socken,
nuvarande Landskrona kommun.
I en bjälke, i vår mölla, står ingraverat att Bengt Persson och Kersti Persdotter byggde möllan 1824.
 Jag tror mig ha hittat att Kersti Persdotter föddes den 18 mars 1785 i Sireköpinge och att Bengt Persson föddes tre år tidigare, men hans uppgifter är jag mer osäker på.
Bengt och Kersti gifte sig i Härslöv den 26 februari 1806 och det verkar som om dom fick sju barn,
varav ett dog bara två och ett halvt år gammalt.
Bengt Persson, åbo och fjärdingsman har förmodligen efter uppbyggandet av möllan på Wiarp no5
också varit mjölnare där under cirka tjugo år. Bengt dog den 2 mars 1845 och Kersti
den 17 februari 1856 – allt enligt vad jag kunnat finna.
 Eftersom Bengt och Kersti är så centrala personer i min tilltänkta berättelse, skulle jag gärna vilja ha hjälp från någon som kan komplettera mina uppgifter kring dessa personers liv och/eller korrigera dem. Hjärtliga HälsningarLeif Jaxmar
leif.e.b.jaxmar@telia.comPS
Någon kan säkert ha läst i en av flera böcker eller häften att Vallåkra (stubba)mölla ursprungligen skulle vara uppbyggd någon helt annanstans än i Viarp, men så är alltså inte fallet.
DS
Wailtet Svingfors har fått svar på sina frågor.
Namn: Waileth Svingfors
Datum: 3 november 2010
Hej!
Jag söker efter föräldrarna till min morfars, mormor  Maria Andersdotter född 1816 i Burlöv enligt 
Genline Family Finder 2.5.3- ( 1330.17.53100 ( Malmöhus Raus, AI:16 Husförhör, 1861-1865, 179/0 Bild 178 av 267 ).När jag letar vidare i vigselboken så är hon född 1817 men där kan jag inte tyda var hon är född. Hon gifte sig med Hans Dyberg 1842 04-16 i Kyrkheddinge enl. Genline Family Finder 2.5.3- ( 1208.23.91000, ( Malmöhus ) Esarp, :, Vigsel,1827-1860, 0/0, Bild 137 av 150Har varit bosatt i Pålstorp 3, Raus Malmöhus Län 1852 enl. Genline Family Finder 2.5.3- ( 1330.45.102800, ( Malmöhus ) Raus, :, Husförhör 1854-1860, 0/0, Bild 138 av 167 ) till sin död 1893-12-23 enl.  Statistiska Centralbyrån (SCB) – samlingspost, Utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker 1860-1949, SE/RA/420401/01/H 1 AA/1075 (1893).Om jag nu räknar rätt så är hon född den 4 maj. Har letat i olika husförhörsböcker utan att hitta henne. Tar tacksamt emot all hjälp jag kan få.Med vänliga hälsningarWaileth SvingforsÅkervägen 27823 41  StenseleVästerbottenwaileth.svingfors@gmail.com  
Namn: Monica Svensson
Datum: 1 november 2010
Monica Svensson har fått svar på sina frågor och tackar för hjälpen!

Hej släktforskare, behöver er hjälp med Martin Vilhelm Svensson 1885-11-24, lär ha bott i kvarteret Snoken i Helsingborg. Troligen  före 1910 då han finns inflyttad till Höganäs. Min fråga är: med vem bor han i Hbg?
Fråga två: vem är mor till hans två döttrar Harta Vilhelmina  och Marianne Hildeborg ? Vet inga data om dem .
 MVH Monica SvenssonE-post: litta@telia.com
Namn: Pia Knudsen
Datum: 21 oktober 2010
Kan någon hjälpa Pia Knudsen från Grönland med lite upplysningar?
Så här skev Pia:

Jag söker upplysningar om Karl Ernst Brandberg.
Vad finns registrerat i Sverige? Vad arbetade han med? Vilka föreningar var han medlem i?
Finns det några handlingar på Helsingborgs Stadsarkiv?
Han bodde i Helsingborg under perioden 1890 till 1939 då han dog. Senaste adressen är Luggudegatan.
Han var min farmors far. Min farmors mor var bosatt hos Karl Ernst på adressen Gotha 3,
då hon blev gravid och flyttade till Helsingör tre dagar innan hon födde tvillingar i november 1895.
Jag har besökt Pålsjö kyrkogård där Karl Ernst  är begravd. Karl Ernst har även många bröder och en sondotter , 93 år, som bor i Malmö.
Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga
Med venlig hilsen
Sincerely yours
Pia Knudsen

E-post: PiaK@tugdlik.gl
Lone Mikkelsen har fått svar på sina frågor.Namn: Lone Mikkelsen
Datum: 20 oktober 2010
Hej. slægtsforskere.
Jeg søger hjælp til at finde socknet, hvor min mormors mor er født.
Hun er født 1869.07.18 i Helsingborg området og kom til Danmark 1888.11.19.
Hendes navn er: Anna Amalia Svensson.
Hun fødte min mormor på Fødselsstiftelsen i København, hvor ugifte piger kunne føde uden
at skulle opgive faderens navn,
så det er derfor svært for mig at finde oplysninger om hende.
Men måske kan man finde noget om hendes svenske forældre.
På forhånd tak for hjælpen. Venlig hilsen
Lone Mikkelsen
lonem@dbmail.dk
(medlem af foreningen)
Namn: Sten-Åke Petersson
Datum: 9 september 2010
Hej Sunds-forskare
Jag jobbar med att försöka hitta rätt svenska anor till en man som 1858 anlände till Sydney i Australien som sjöman på ett engelskt fartyg, Wave of Life som han mönstrat på i London året innan.
Nu levande släkt i Australien har ytterst klent med information. Mannen heter för det mesta Gustaf Westren (ibland Wastren och en enda gång Weston) i de fåtaliga dokument där han dyker upp.
När hans yngsta barn föds (på Fidji-öarna) står det i det födelsebevis som finns att fadern är född i Helsingborg, Sweden. Åldersuppgifter från 3 olika källor talar för att han är född 1834. Det är allt.
Jag har kammat igenom födelseböckerna för Helsingborg och 15 församlingar intill. Westren är det ingen som heter. Gustaf är det inte många som heter, tack och lov. Alla utom en kan sorteras bort på olika grunder.
Den som finns kvar föds 10/6 1834 i Helsingborg som son till Johannes Wesberg (senare skrivet Westberg), född 8/12 1798 och hans hustru Bengta Persdotter, född 18/3 1808, som då bor i Ramlösa 18 men flyttar till Filborna 1836 och slutligen till Brohusen 1 år 1853.
Jag tänker mig att Wesberg/Westberg mycket väl skulle kunna bli Westren överfört till engelskan. Denne Gustaf blir dessutom sjöman. Prästen noterar i Hborg Lfs A1:11 sid 224 att han fått bevis till sjöresor 18/4 1854. I den därpå följande längden står noterat ”Till Danmark 1857”. Efter det kan jag inte hitta honom återkommande till föräldrahemmet eller i några andra register.
Gustaf hade ett antal syskon, bland annat brodern Anders Peter född 7/11 1844 som i sin tur hade ett antal barn. Det fanns också ett antal systrar.  Föräldrarna dör 1880 resp 1881.
Jag har beställt en bouppteckning efter fadern för att se om där nämns något om sonen Gustaf men undrar samtidigt om det finns någon läsare av denna spalt som känner till/forskat på den här Westbergs-familjen.
Min förhoppning är att kunna hitta någon nu levande släkting som hört den spännande historien om morfars/mormors bror Gustaf som for till Söderhavet och aldrig kom hem igen för att på så sätt bekräfta eller i vart fall stärka misstankarna att det är rätt spår jag är på.
För att göra bilden mer komplicerad så finns i ett register hos GF en Gustaf Westren, koopvardiekarl (=sjöman i handelsflottan) som dör i Stockholm 1757, 100 år innan den Gustaf jag söker gav sig av från London mot Australien.
Naturligtvis letar jag efter denne Gustaf i Stockholm för att se om där fanns någon familj och om de på något sätt kan knytas samman  –  men det är en annan historia,
Har du någon information om familjen Wesberg/Westberg från Helsingborgs landsförsamling skulle jag bli mycket glad för att få ta del av den!
Tack på förhand
Stenåke Petersson
Norsgatan 17G
9330 Leksand
0247-15195
stenake@asonpson.net
Namn: Annika Skoglund
Datum: 5 september 2010
Hej!Jag heter Annika Skoglund. Jag söker levande släktingar efter min farmors släkt som kom från Tyskland.
Om jag förstår min mammas ganska röriga anteckning så kom släkten Fuchs 1648 till
Sverige tillsammans med släkten Struve.
Den släkting som jag känner till är alltså Anna Dorotea Segerman som vad jag förstår är barnbarn till de som kom från Tyskland. Anna Dorotea föddes 1769-09-28 och hennes pappa hette Jonas Segerman, sergeant och mönsterskrivare (vad nu det är…!).
Anna Dorotea gifte sig med Petter Liljegren, född 1767-07-12. De fick bland annat sonen
Jonas Petter Persson Liljegren 1799-03-28, som i sin tur fick sonen Peter Jacob Johansson Liljegren, 1822-11-10, som i sin tur fick sonen Frans August Liljegren född Pettersson, född 1850-10-19. Han i sin tur var farfar till min farmor, hon dog för 2 år sedan.
Släkten är alltså väldigt gammal och uppblandad flera gånger om men det skulle vara kul att veta vad som hände med Anna Doroteas syskon, systern Elsa Catarina och Carl Alexander, har dock inga datum när de är födda men systern var äldre och brodern var yngre.
Det är säkert rörigt detta också men jag hoppas att ni får någon reda på det…
Tacksam för svar.Vänliga hälsningar
Annika Skoglund
annmask@hotmail.com
Namn: Bo W Holmberg
Datum: 20 augusti 2010
Hej kolleger släktforskare!Jag undrar om någon skulle kunna hjälpa mig att hitta uppgifter om var min farfars mormors far, 
Anders Holmberg
, är född och vilka som var hans föräldrar. Det kan kanske t.o.m. finnas
någon som forskat på den släkten.Följande känner jag till:
Anders Holmberg föddes 1779-03-28, se husförhörslängd Kropp AI:1 bild 87/168, sida: 0023.
Han var då anställd som kusk vid Rosendahls gods.
Anders Holmberg vigdes i Kropp 1808-08-28 med hustrun Hanna Olsdotter, se Kropp C:2 (1758-1830)
bild 265/sida 529.
Hanna Olsdotter var född i Kropp 1782-03-11.Jag har koll på deras barn, bl.a. sonen Anders Holmberg, som föddes 1841-12-05 i Hylstorp 5 (Kropp).Kunde jag få ytterligare ledtrådar vore jag mycket tacksam!Med vänliga hälsningar
Bo Holmberg
0418.18595@telia.com

Namn: Litta
Datum: Lördag den 10 juli 2010

Hej, kan någon hjälpa mig med ytterligare uppgifter vad gäller en rysk undersåte och slipare, Johan (Ivan) Wasiliow, född 1889-1 eller 6-16, boende på Hantverksgatan 1 Helsingborgs Stadsförvaltning.
Där bor han tillsammans med hushållerskan Hilma Larsson 1891-03-15.
1917-07-27 erkänner han faderskapet till Erik Herbert Greg(er)ori.
1915-05-10 har Hilma fått en dotter, Märta Gunborg Irene, som står som oäkta.
Hilma gifter sig 1919-06-07 med Martin Wilhelm Svensson, 1885-02-24
Min fråga är: vart tar Wasiliow vägen? Kan någon se det någonstans?
litta@telia.com

Namn: Birgitta Larsson
Datum : Fredag den 2 juli 2010

Min farfar var född den 13 mars 1854 i Norra Mellby.
Han flyttade till Helsingborg, gifte sig med Anna och fick barnen Klara, Ebba, Nils och Edvin tror jag.
Edvin var min far men vad hände med min farfar och farmor? Svårt att hitta något.
Vad jag hört skulle Johannes Nilsson Björklund blivit rånmördad
men det hittar jag inte. Varför tog han namnet Björklund?

 birgitta0703853486@hotmail.com

Birgitta Larsson har fått svar på sina frågor.

Namn: Robert Burns Murray II
Datum: Lördag den 24 april 2010

Looking for living descendants of Nils Theodor Svensson & wife Hulda josephina Strömberg of Höganäs and Bror Emil Svensson
& wife Olga Hildegard Persson of Höganäs. Nils and Bror are brothers to my grandfather Herman Peter Svensson.

Email me at rbmcjm@msn.com. Thanks.

Robert Burns Murray II har fått svar på sina frågor.

Namn: Lisbeth Hansson
Datum: Måndag den 12 april 2010
Hej Jag släktforskar och har två adresser som jag är nyfiken på. Den första är Södra Häljaröd No:1 i Välinge socken.
Här föddes och min mormor Skulda Elvira Friman 1888. Hennes föräldrar var Carl August Gabrielsson Friman
och Sara Maria Johannesdotter. Carl August Gabrielsson Friman var toffelmakare och vid sin död bodde han
tillsammans med sin hustru Sara Maria Johannesdotter Friman på Stureholms station.
Vad jag vill veta är: Finns Södra Häljaröd No:1 kvar och i så fall var ligger det?
Adressen Stureholms station – menar man då stationshuset? Om inte, vilket hus avses.
Med vänlig hälsning Lisbeth Hansson

gplisbeth@gmail.comNamn: Elisabet Hilding 
Datum: Onsdag den 27 januari 2010
Jag forskar på en släkt från Fleninge. Anfader Ola Jönsson gift med Gunnel Persdotter från N-o 5 Fleninge,
yngste sonen Johannes född 18331028 fick soldatnamnet Johan Wendel och flyttade till Allerum,
hans son axel wendel sttionsinpektör i Vankiva var min farfar.
Skulle vara roligt att få kontakt med någon som forskar på denna släkt
Vänligen Elisabet

spttan@yahoo.se

Namn: Ann-Margreth Hoff
Datum: Måndag den 25 januari 2010
Jag söker släktingar och information om min farmor som jag aldrig träffat.
Hennes namn är Dagny Adela Jönsson född 28/10 1909 troligtvis i Kvistofta.
Dagny Adela´s far hette Viktor Jönsson född 26/4 1883. Blev änkling 1921.
Dagny Adela´s mor hette Augusta Charlotta(ev. fel förnamn) Larsson. Född ?? Död 13/2 1921.
Dagny Adela var ogift när min min far(Karl Gustaf Lennart Jönsson) föddes 4/10 1926, men trolovningsbarn.
Fader Gösta Amandus Weikel som jag heller inte träffat, men det blir en senare fråga.
Hoppas på någon information. 

annmargreth.hoff@telia.com

Ann-Margreth Hoff har fått svar på sina frågor.

2009-12-11

Kan någon hjälpa Christina Lindaryd?
Jag bifogar hennes text.

Hej!

Paul Johnson Friberg emigrerade ca 1889 från ”Skanna”, vilket jag tyder som Skåne.
Hans mor lär ha varit en Elna Friberg, född ca 1833, medan hans far än så länge är okänd.
Dock tyder väl Johnson på att hans far hette Johan e d (moderns namn Friberg tog han först efter emigrationen).

På något ställe i de amerikanska folkräkningarna anges Paul som ”potter”, vilket fick mig att associera till Höganäs.
I den svenska folkräkningen 1900 hittar jag i Höganäs änkan Elna Nilsdotter Friberg, född 1834 i Jonstorp, och möjligtvis är detta modern.

Jag hoppas nu att någon i er förening känner till Elna och/eller Paul och kan ge mig några ledtrådar.
Om någon släkting läser detta ska jag gärna förmedla kontakten med den amerikanska släkten.

Hälsningar
Christina Lindaryd i Vadstena.

christina@lindaryd.se
2009-08-07

Kan någon hjälpa Bo Persson från Hallands Släktforskarförening?
Jag bifogar hans text.

Söker upplysningar om Carola Mårtensson f 1871-10-20, bosatt och verksam i Helsingborg under slutet av
1890-talet och början av, troligen, 1930-1940.
Hon är född i Näs, Malmöhus län, som Johanna Carolina Persson.

I CD ”Sveriges Befolkning 1900” står följande att läsa:
Kontorist Johanna Karolina Persson, född 1871 i Näs,
Ogift kvinna. Boende i Qvarteret Ryssland Helsingborgs stad.

Carola, i släkten kallad moster Carola, enl. muntliga traditioner verksam som korrekturläsare hos Allers förlag.
Hon var även verksam som sångpedagog och utbildade bl a Präster.
Hon måste varit aktiv i en sångkör (?) då hon 1920 fick en ”taktpinne” som minne,
det står till Carola Mårtensson , 1920 sen finns en förkortning, som jag inte kan idag men hoppas få reda på,
som troligen är förkortning för sångkören.

kulle bli glad om någon kan hjälpa mig.

Med vänlig hälsning
Bo Persson.

bog.persson@swipnet.se

2008-11-23

Kan någon i vår förening hjälpa Björn Lindgren?

Som släktforskare och medlem i Skelleftebygdens Släktforskare söker jag er hjälp.
Jag har ett problem i min släktforskning som jag tänkte att ni kanske kan hjälpa mig med.

Jag söker efter en bror till min farfar med namnet Erik Hast f.1872.06.01
i Ullbergsträsk Jörns församling Västerbottens Län.
Han skulle enligt ett brev daterat den 5 december 1944 vara bosatt i Helsingborg
på Krooksgatan 30  våning 3 ”dock överstrycken” har nog flyttat till annan adress
(anm. I brevet finns angivet en annan adress dock oläslig till vissa delar,
men kan eventuellt tydas till  ”Traktörsgatan  19 B v.3”
Vad som i övrigt är känt att hans hustru hette Thilda.

Ps Enligt det kuvert och brevpapper som använts finns färdigtrykt huvud.
E. HAST
Målare & Skulptör
Krooksgatan 30,  3v  HELSINGBORG
Jag är er evigt tacksam om ni kan hjälpa mig med ytterligare uppgifter t.ex. när dog han hade han några barn,
eller är han kändi konstnärskretsar eftersom han tydligen är målare och skulptör. ?????????????

Med vänlig hälsning
Björn Lindegren
bjorn.lindegren@bredband.net

2007-03-05

En efterlysning från Magnus Andersson.

Hej! jag söker information om min farfars farbror Sven Andersson och hans hustru Johanna Bengtsson.
Jag har kunnat följa dem fram till år 1900 då de var bosatta i ”quarter Carolus”.
Jag vill veta när de dog och var de ligger begravda. Sven var född 1855-01-22 i Ausås och hustrun Johanna 1855-12-22 i Allerum.

Magnus kan du nå på:  nicnac66@spray.se

2007-02.-14

Släktforskningsmaterial.

Ett del släktforskningsmaterial rörande Emil Lindgren född1904 i Helsingborg har lämnats in till HSBF.
Finns det någon som forskar kring denne Emil Lindgren så finns materialet tillgängligt på HSBF:s föreningslokal.

2007-02-14

Kan någon hjälpa Leif Fjorde?

Leif önskar uppgifter om regemente, garnison eller kompani som var förlagt i Helsingborg under åren 1700 – 1720.
Anledning: söker tolka noteringarna i vigseluppgift i DDSS Helsingborg 1720 Gottfrid Naumburg.

Leif kan nås på: leif.fjorde@ystad.nu

2007-02-14

Kan någon hjälpa Sven Erik Larsson?

Lars Andersson född 1817-06-10 i Bårslöv, död i 1878 i Fleninge. Kyrkböckerna har brunnit och det är enbart mantalslängderna som fungerar.
Kan någon av våra duktiga släktforskare hjälpa Sven Erik att reda ut vilken familj som Lars Andersson tillhör i Bårslövs mantalslängder?

Kontakta Sven Erik på följande adress: svla@hotmail.com

2006 – 10 – 24

Har någon information att dela med sig till Jan Henningsson?

Jag undrar om någon annan släktforskare har träffat på en Nils Gleick f. 1788-05-11 i Landskrona,
flyttade till Helsingborg, närmare bestämt Filborna, 1808.
Hans hustru hette Kjerstina Jönsdotter f. 1781-03-07 på Filborna.
Nils dog 1855-04-19 och Kjerstina 1842-02-11.
Paret fick en son som hette Nils Nilsson, men som sedermera bytte efternamn till Glejck,
sonen föddes1821-05-24 på Filborna No2. Familjen flyttade sedan till No10 på Filborna.
Det skulle vara intressant om någon annan också är inne på samma spår som jag.

Jan Henningsson
Algatan 1 263 32 Höganäs tfn: 042-349863

2006-09-08

Kan någon hjälpa Yrsa Eddebo att finna sin farmors far Wilhelm August Sjöholm?

W A Sjöholm är född 1848 – 03 – 01 i Lunds stad. Har bott i Helsingborg innan han och hans fru flyttade till Dalby,
emellertid dog hustrun i lungsot och hennes bror och svägerska tog hand om barnen födda 1872 och1876.
WA Sjöholm har enligt Gråmanstorps församling emigrerat till Amerika 1880.

yrsaeddebo@hotmail.com

Från en släktforskare i Canada!

En släktforskare i Canada söker hjälp med att finna sina anor här i Helsingborg med omnejd.
Finns det någon i föreningen som kan bistå henne?
Hennes adress är: dcegillott@hotmail.com

Kan detta vara av intresse för någon av våra medlemmar?

Namn: Denise MacDonald, B.C., Canada
Datum: Söndag den 19 mars 2006 3.15
Meddelande:
Hello, I’m trying to find my Swedish family in Helsingborg. My ggrandparents were Sven Persson Borgstrom/;Bergstrom b. 1857
in Ekeby and Johanna Mathilda Jonsson bl. 1858 in Brunnby Parish. In the 1900 Swedish census their children are listed as;
Ingaborg Alvilda Bergstrom b. 1890 Helsingor, Denmark; Bernhard Christian b. 1891 in Risekatslosa; Johan Alfred b. 1894
in Kvistofta and Elin Maria b. 1898 in Raus. There is one ’unknown’ son born after the l900 census. Berhard and Johan both
died in 1968, Malmohus. Elin may have died at age 7. I’m trying to find the name of the one other son born after 1900.
I have written the Lund and Raus archives sites without success. The census does mention that the family is living in the
Raus home parish. Any help would be greatly appreciated, sincerely, Denise at: dcegillott@hotmail.com

Släktingar till undertecknad kom att gifta sig med en av döttrarna till muraren Kristoffer Andersson,
född 15 mars 1863 och hans hustru Lovisa Karlsson född 21 mars 1866.
Boende i 6a Sachsen (Hbg). Döttrarna hette Hildur Konstantin född 15 september 1894 och Ebba Anny född 5 september 1903.
Döttrarna kom att emigrera till Amerika (datum saknas).
Däremot finns uppgifter om dem när de fick medborgarskap, dödförklaring och var de varit bosatta i Amerika.
Eventuellt intresserade kan kontakta:

Anders Almström
Drottninggatan 28, 582 25 Linköping

Från en släktforskare i Vänersborg.

Hej !

Mitt namn är Inga Olsson, släktforskare i Vänersborg med rötter i Skåne på mors sida.
Jag har hjälpt en kvinna på Nya Zeeland med hennes rötter från Helsingborg med omnejd. Bland dessa rötter finns en Ludvig Friberg,
han skall enligt familjetraditionen vara artist/konstnär/målare.
Jag har hittat en man i Landskrona, som kan vara den tänkte onkeln.
I folkräkningen för 1900 står han som bildhuggare. Jag kan inte finna något i uppslagsverk eller liknande om denne man.
Är han lokalt känd?
Han ska vara född i Helsingborg 1869 och son till en Hans P Friberg och hans hustru Christina Johansdotter.
Tacksam för tips var man kan finna uppgifter om honom och hans yrkesval om ni känner till något.

Inga Olsson

karlerik.ol@telia.com

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara