Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening

Bra att veta

Ett bokbinderi för hemmabruk!
Av Olle Svetoft

Texten är hämtad ur Släkthistoriskt Forum nr 4/2007 och skriven av Hans Egeskog: ”Enkelt kan tekniken beskrivas så här: Man samlar ihop boksidorna, gärna i en vinkelrät låda med två öppna sidor; så att alla ark ligger rätt. Sedan klämmer man ihop pappren med tre klämmor och lämnar ”ryggsidan” fri. Därefter skjuter man försiktigt in arken i den stålskena som finns i ryggen på det bokomslag man valt.

BOKINBINDNING

bokinbindning

bokbindare-impressbind-280

De pärmar, hårda eller mjuka i fyra olika tjocklekar som också saluförs, rymmer mellan 25 och 150 A4-blad, vilket ger böcker med 50 till 300 sidor. Så mycket mer omfattande brukar få släktutredningar eller hembygdsböcker bli. Slutligen sätter man ner bokomslaget och dess innehåll i en skåra i apparaten och trycker med hävarmen några gånger.
Det som händer är att stålskenan i ryggen klämmer fast pappersarken, och vips har man gjort en bok av alla sina lösa papper. Omslagen finns i flera olika färger och vill man kan man antingen låta trycka text på omslaget, eller laminera fast en omslagsbild eller text på pärmens utsida.”

Föreningen står för kostnaden. Begränsat antal pärmar finns. Bokning görs hos Olle Svetoft på telefon 042-12 72 34 eller mail till svetoft@gmail.com.
Olle hjälper också till med arbetet.

instruktion

Förbundsförsäkringar

Kollektiv olycksfallförsäkring och egendomsförsäkring hos Dina Försäkringar 44407388 (fr.o.m 2017-03-01)

Olycksfallsförsäkringen är en försäkring som gäller för medlemsföreningarnas medlemmar och för kroppsskada som orsakats av olycksfall som inträffat under organiserad föreningsverksamhet på ett av de försäkringsställen som är försäkrade via förbundet. Om personliga tillhörigheter – glasögon, kläder etc. – skadas i samband med olycksfallet ersätts även dessa.

Egendomsförsäkringen är en ”företagsförsäkring” gällande för föreningar anslutna till Sveriges Släktforskarförbund. Försäkringen gäller för inträffade skador på lös egendom i föreningen,

Skada anmäles till Dina Försäkringar. För telefonnummer till närmaste Dina Försäkringar se www.dina.se. Släktforskarförbundets försäkringsnummer är 44407388.

Läs mer på Släktforskarförbundets hemsida här.

 

SparaSpara